Cukiniowe placki. Letnie smaki cud – miód!

 

Każda wyprawa na wieś obfituje w nowe dobra lata. Tym razem przywiozłam młodą cukinię wyhodowaną jak najbardziej zdrowo. Za moim wiejskim domem piętrzy się utworzony przez lata kompostownik, który jest źródłem dobrego nawożenia. Wyrastają dzięki niemu prawdziwe cuda natury!
A samego kompostownika strzeże rudy Garfield – kot sasiadów, który wyleguje się na jego szczycie w słońcu. Mruży swoje zielone kocie oczy i wygrzewa się czując się panem tego miejsca.
Z cukinii cud-miód powstają różne pyszne rzeczy. Te placki to jeden z naszych smaków lata!

 

 

Cukiniowe placki cud – miód
1 szklanka startej młodej cukinii eko
1 szklanka greckiego jogurtu
3/4 szklanki mąki pszennej bio
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko ze wsi
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią bio
olej roślinny do smażenia

do podania: cukier z cynamonem, miód kasztanowy, porzeczki eko

W jednej misce łączymy suche składniki, w drugiej mokre, a potem dokładnie mieszamy je razem. Dodajemy startą cukinię i łączymy za pomocą łyżki. Mielony cynamon wsypujemy do słoika i dodajemy cukier trzcinowy bio, zakręcamy słoik i mieszamy.
Patelnię z olejem roślinnym nagrzewamy na średnim ogniu i łyżką stołową nakładamy masę cukiniową. Kiedy na wierzchu pojawią się pęcherzyki, odwracamy placki na drugą stronę i smażymy na złoto.
Podajemy na dwóch półmiskach – na jednym posupujemy je cukrem cynamonowym, na drugim polewamy miodem kasztanowym. Dekorujemy porzeczkami. Smakują jak cud – miód!

20 thoughts on “Cukiniowe placki. Letnie smaki cud – miód!

  1. Wędrówki po kuchni

    Cukiowe placuszki w wersji oryginalnej to Mucver – bardzo je lubi ę

  2. Zawsze robię z ziemniakami… Hmmm… Muszę wypróbować ten przepis

  3. Wyglądają tak apetycznie, że zrobiłam się głodna na samą myśł.

  4. Świetny pomysł. Bardzo lubię placki warzywne. Te zapowiadają się mega smacznie

  5. Córka robi, uwielbiam !

  6. Zapisuję przepis i na pewno usmażę sobie te pyszniutkie placuszki, ale jajko będę miała niestety ze sklepu 🙁

    Pozdrawiam,
    Karolina z TAMczytam

  7. Przepis jak najbardziej wykorzystam, lubimy dopieszczać się takimi słodkościami, a tu nieco inna niż zazwyczaj odsłona, a to przyciąga. 🙂

  8. Jak nic na słodko muszę spróbować:-) Pięknie wyglądają:-) I u mnie na pewno będą miały zwolenników. Dziękuję za inspirację:-)

  9. Najlepsze Uwielbiamy takie całą rodziną

  10. Cud – miód, idealne określenie, delektujmy się póki sezon trwa 🙂
    Mniam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.