Zupa krem z pieczonego selera i czosnku

 

 

Kremowa zupa z pieczonego selera i czosnku o tej porze roku to prawdziwie komfortowe danie na obiad lub ciepłą kolację. Sycące, rozgrzewające i zdrowe. Naprawdę nie potrzeba wiele wysiłku, aby ją przygotować. Jest prosta i jednocześnie wybornie smakuje.

1 bulwa selera o wadze 500 g
1 główka czosnku
1 szalotka
2 ziemniaki
1 litr bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy EV
do podania: płatki chili, Gomasio *, natka pietruszki

 

 

 

 

Dokładnie umyty i osuszony korzeń selera i czosnek zawijam w papier do pieczenia, zawiązuję sznurkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piekę aż seler będzie miękki.

Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Szalotkę w piórka. Podsmażam razem na oliwie i przekładam do garnka z bulionem. Gotuję do miękkości ziemniaków.

Odwijam z papieru i obieram ze skóry seler i czosnek, kroję seler na kawałki i przekładam razem i z czosnkiem, szalotką  i ziemniakami do kielicha blendera.  Miksuję na prawie gładką masę. Do bulionu  dodaję zmiksowane warzywa, doprawiam solą i pieprzem.  Podgrzewam wszystko  razem, mieszam i wlewam na talerze. Posypuję chili, Gomasio i natką.   Podaję z focaccią, ale  dobrze pasują też grzanki z bagietki.

Przepis na Gomasio – japońską sól sezamową .

26 thoughts on “Zupa krem z pieczonego selera i czosnku

  1. Zupy krem bardzo lubię, połączenie selera z czosnkiem to fajny pomysł

  2. Nigdy nie jadłam i nie słyszałam o pieczonym selerze. Uwielbiam nowości więc spróbuję

  3. Nie przepadam za selerem, ale może ta zupa by mi zasmakowała.

  4. Przepis chętnie podchwytuję, kremowe warianty zup bardzo mi odpowiadają, a seler wręcz uwielbiam. 🙂

  5. Kremowe zupy bardzo lubię ale w moim domu niestety nie są popularne. Jeśli będzie drugie danie i to fura mięsa to taka zupa przejdzie 🙂 na Twoich zdjęciach Aniu wygląda bardzo kusząco 🙂

    • Post Author Amber

      Aniu, ale warto przemycać te zupy do domowego menu. To pyszne i wartościowe jedzenie.
      U mnie mięsa coraz mniej.

  6. O jaka piękna i pyszna zupa

  7. Chętnie spróbowałabym tej zupy, bo wygląda bardzo apetycznie. Niestety u nas w Galicji nigdzie nie ma bulwy selera. Przywiozłam sobie suszony z Polski ale taki chyba się nie nada.
    Zachowam sobie przepis I zrobię zupkę podczas pobytu w Polsce.

  8. Uwielbiam kremy tak więc i ten chętnie wypróbuję. Jestem pewna, że pyszny. 🙂
    Dziękuję!

  9. Nie uwierzysz Ania co ja zrobiłam. Utkwiła mi ta zupa w pamięci i miałam straszną ochotę żeby ją zrobić jako że nie miałam selera w domu to poszłam do sklepu i przyszłam z kalafiorem. I na tym skończyłam robienie tej zupę. Dzisiaj znowu muszę wyjść i zakupić tym razem faktycznie selera.

  10. Coś mi mówi,że polubimy się bardzo tzn.ja i zupka. Szczególnie w zimowych miesiącach gustuje w kremowych zupkach a ta zdecydowanie bardzo pasuje mi pod względem zestawienia fajnych smaków. Dzięki bardzo za kolejny świetny przepis.

  11. Taki nowy krem zawsze z przyjemnością wypróbuję. Skład i widok zachęca. 🙂

  12. Wędrówki po kuchni

    Zupy kremy są pyszne, jednak unikam ich, bo mają niestety wysoki IG

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.