![](https://www.kuchennymidrzwiami.pl/wp-content/uploads/2022/02/fastenwaehe_02-1024x1536-1-580x870.jpg)
Niech nam się upiecze!
Kiedy pieczemy?
W weekend 18, 19 i 20 lutego
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 21 lutego o 20.00
Fastenwähe
przepis i zdjęcia Streusel
12 sztuk
ciasto
500 g białej mąki pszennej (typ 400)
10 g soli
10 g ekstraktu słodowego
18 g świeżych drożdży
300 g mleka pełnego (3,5% tłuszczu )
170g masła, zimnego
do posmarowania
15 g żółtka
10 g mleka pełnego (3,5% tłuszczu)
dekoracja
5 g soli morskiej gruboziarnistej
5 g kminku w całości
Do miski robota kuchennego wsyp białą mąkę, sól i ekstrakt słodowy, dodaj świeże drożdże i dodaj zimne mleko. Wyrabiaj składniki przez 5 minut, aż połączą się w ciasto (robot kuchenny: prędkość 1).
Dodaj zimne masło i dalej wyrabiaj przez 5 minut (robot kuchenny: poziom 1).
Zwiększ prędkość o jeden stopień i wyrabiaj ciasto przez kolejne 5 minut, aż ciasto będzie miękkie (robot kuchenny: prędkość 2).
Następnie przykryj ciasto i pozostaw je w misce robota kuchennego na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Ciasto podziel na dwanaście kawałków (ok. 80 g każdy), uformuj z nich długie bułeczki o zaostrzonych końcach i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Posyp pergamin mąką.
Kawałki ciasta przykryj i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej, a następnie włóż do lodówki na kolejne 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni – grzanie górne i dolne.
Ułóż kawałki ciasta na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, lekko je spłaszcz dłonią i użyj łopatki do raclette o szerokości ok. 5 cm (mała skrobaczka, której używasz do zeskrobywania sera z patelni do raclette), aby pokroić kawałki ciasta – nacięcia (szkic A) tak, aby ciasto było przekrojone do końca.
Wymieszaj żółtka i mleko , posmaruj ciasto i pozostaw bez przykrycia w temperaturze pokojowej na 15 minut.
Bułki posmaruj po raz drugi i rozdziel nacięcia (szkic B). Następnie posyp kawałki ciasta gruboziarnistą solą morską i kminkiem. Umieść jedną blachę na najniższej półce piekarnika, drugą na najwyższej i piecz przez około 7 minut.
Zamień górną tacę z dolną dolną i piecz bułki przez kolejne 7-10 minut, aby były złociste i lekko chrupiące.
Pozostaw do ostygnięcia na ruszcie.
![](https://www.kuchennymidrzwiami.pl/wp-content/uploads/2022/02/fastenwaehe_10-1024x1536-1-580x870.jpg)
Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, od samego początku dodaj masło wraz ze wszystkimi innymi składnikami.
Jeśli nie masz pod ręką szpatułki do raclette, możesz znaleźć coś podobnego w swojej szafce kuchennej lub możesz użyć noża do cięcia.
Po upieczeniu zdecydowanie należy uzbroić się w cierpliwość i poczekać, aż bułki całkowicie ostygną. Wtedy smakują jeszcze lepiej.
Aniu, świetne bułki
Aniu ten ekstrakt to takie coś może być ?
https://allegro.pl/oferta/ekstrakt-slodowy-jasny-0-5kg-super-jakosc-10803201153
Alu, pewnie, że może. Piecz.
Pięknie wyglądają!
Zufik, i jakie pyszne.
Bułeczki smakowicie wyglądają i ciekawy kształt. 🙂
Edyta, zapraszamy do wspólnego pieczenia.
Piekę, a publikacja w poniedziałek 21?
Kamila, super. Poprawiłam daty, dziękuję za czujność.
Takie bułeczki to jest coś. Będę musiała się podszkolić w wypiekach.
Łucja, to żadna filozofia. Proste i bardzo przyjemne.
Pieczemy !!! zwłaszcza, że ekstraktu słodowego mam duży zapas 🙂
Guciu, fantastycznie.
Takie bułeczki idealne na śniadanie
Paulina, idealne.
Pewnie mi się uda, piekę.
Dorota, zapraszam.
Na śniadanie idealne, i nie tylko…
Wędrówki po…, nie tylko.
https://ogrodybabilonu.blogspot.com/2022/02/fastenwahe.html
a tu
https://kuchniaalicji.blogspot.com/2022/02/fastenwahe-lutowa-piekarnia-amber.html