Wielkanocna sałatka z jajkiem, wędzoną rybą i rzodkiewką

 

 

Wielkanoc u nas miała wyglądać zupełnie inaczej…Tradycyjnie zarezerwowaliśmy pobyt w pięknym miejscu i cieszyliśmy się na święta slow. Nagle życie wywróciło nasze plany do góry nogami i wszystko toczy się niezależnie, bez naszego udziału. Wielkanoc spędzimy we dwoje z naszą pupilką Abigail. Nie wiem, czy będzie świątecznie i normalnie. A może święta to stan umysłu?
Kulinarne plany będą zgodnie z ideą – mniej. Dzisiaj zostawiam tu przepis na wielkanocną sałatkę, która na pewno pojawi się na naszym świątecznym stole. Autorką receptury jest Marta z Folwarku Stara Kużnia. Od siebie dodałam tylko czerwoną cebulę. Marto, pozdrawiam Cię!

 

 

Wielkanocna sałatka z jajkiem, wędzoną rybą i rzodkiewką
4 jajka ugotowane na twardo
200 g wędzonej siei (karpia, pstrąga)
1 pęczek rzodkiewek
1 średnia czerwona cebula
150 g mixu sałat – u mnie rukola, radicchio, roszponka, freeze
1/2 pęczka kopru

sos
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki musztardy
1 łyżka miodu
4 łyżki oliwy EV
szczypta soli morskiej
świeżo zmielony czarny pieprz

Najpierw robimy sos. Do słoika wlewamy sok z cytryny, dodajemy sól i musztardę. Zakręcamy słoik i mieszamy, aż sól się rozpuści, a składniki się połaczą. Dodajemy wtedy miód i pieprz – mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji sosu. Na końcu wlewamy oliwę. Zakręcamy słoik i mieszamy, aż do uzyskania jednolitego sosu. Mozemy go przygotować dużo wcześniej. Sos przechowujemy w chłodnym miejscu.

Mix sałat płuczemy na sicie i zostawiamy do odsączenia. Rybę dokładnie oddzielamy od ości i skóry i dzielimy na kawałki. Rzodkiewki myjemy i kroimy na plasterki, a cebulę w cienkie półplasterki. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na ćwiartki. Sałaty układamy na półmisku, na nich jajka, rzodkiewki i cebulę. Na końcu świeży koper. Tuż przed podaniem polewamy sosem.

20 thoughts on “Wielkanocna sałatka z jajkiem, wędzoną rybą i rzodkiewką

  1. ile w niej kolorów! pycha!

  2. Pięknie podana, cieszy oko kolorami. Chętnie wypróbuję.

  3. Ach, pyszności serwujesz Aniu, pozdrawiam 🙂

  4. Wygląda naprawdę apetycznie. Uwielbiam sałatki, dlatego ten przepis z pewnością wypróbuję.

  5. ależ kolorowo i apetycznie wygląda

  6. Tej kolorowej i pysznej sałatki można używać jako lekarstwo!
    Będzie ozdobą świątecznego stołu.
    Mniam!

  7. Będzie i u nas na święta 🙂 piękna

  8. Jaka piękna i kolorowa! Aż zrobiłem się głodny! 😀

  9. Na blogach kulinarnych szukam przepisów na sałatki, które uwielbiam.
    No i mam, oryginalna, smaczna, kolorowa.
    Wszystkie składniki mam, ugotuję jajka.
    Nie musi być tylko na święta.
    Dzięki za pyszny przepis!

    • Post Author Amber

      Irena, no jasne, że nie musi!
      Robię tę sałątkę czasami i bez okazji.
      Dziękuję, że skorzystasz z mojego przepisu.
      POzdrawiam Cię!

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.