Mintaj, zielony groszek i słodkie ziemniaki z tymiankiem. Obiad z parowaru!

 

Parowar to urządzenie, które daje wiele możliwości i pozwala przygotować potrawy lekkostrawne i niskokaloryczne. Gotowanie na parze sprawia, że przygotowane w ten sposób dania mają więcej właściwości odżywczych i nie tracą zawartych w produktach cennych witamin. Poza tym podczas gotowania na parze wydobywamy z niektórych produktów dodatkowe walory smakowe.To bardzo ważne zalety parowaru, zwłaszcza teraz, kiedy przymusowo spędzamy czas w domu i nie jesteśmy aktywni na świeżym powietrzu. Warto zadbać o zdrowie i gotować na parze.

Odkąd stałam się posiadaczką wyjatkowego Parowaru New Intellistem, zaczęłam doceniać te wszystkie walory gotowania na parze.

Dlaczego wybrałam właśnie ten parowar?

Parowar Intellisteam to idealne rozwiązanie dla osób aktywnych także w domu. Cały proces przygotowania potraw w tym urządzeniu jest bezproblemowy, ponieważ Intellisteam zarządza procesem gotowania, można spokojnie go zostawić i na czas jego pracy oddać się innym obowiązkom lub po prostu odpoczywać. Dzięki programatorowi nasz obiad ugotuje się sam i pozostanie ciepły do czasu, kiedy zdecydujemy, że chcemy go zjeść.
Intellisteam posiada bowiem 8 programów pracy dla różnych grup żywności, ale można go też samemu przeprogramować, w zależności od swoich preferencji i nawyków kulinarnych. Urządzenie ma funkcję utrzymania ciepła, co oznacza, że nasze danie nigdy nie wystygnie. Proces parowania rozpoczyna się od produktów o najdłuższym czasie gotowania, potem przechodzi się do składników wymagających krótszego czasu, a ustawienie parowaru pozwala na ukończenie gotowania dokładnie w tym samym czasie. Trzy indywidualnie sterowane komory pozwalają na przygotowanie kompletnego posiłku jednocześnie.

 


***

 

Mintaj, zielony groszek i słodkie ziemniaki na parze
dwie porcje

1 opakowanie mrożonego mintaja z oznaczeniem MSC
1 opakowanie mrożonego groszku eko
1 słodki ziemniak
tymianek
cytryna
świeży koper
sól i pieprz

Porcje ryby wyjmujemy z opakowania na talerz, posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Ziemniak obieramy i kroimy na kawałki. Ustawiamy parowar według instrukcji. W jednej przegrodzie umeiszczamy dwa naczynia i do jednego wkładamy kawałki ziemniaka, posypujemy tymiankiem, solą i pieprzem, przykrywamy pokrywą i włączamy parowanie na 15 minut. W drugiej komorze na specjalnej podstawce umieszczamy rybę z plasterkeim cytryny i koprem. Wstawiamy do parowaru po 7 minutach i przykrywamy pokrywą. Do drugiego naczynia wsypujemy groszek i wstawiamy do przegrody z ziemniakami.
Po 15 minutach obiad jest gotowy!

Uwaga! Jeżlei chcesz zakupić Parowar Morphy Richards Intellisteam 470 006, wykorzystaj kod rabatowy: PAROWARKD

Jak działa kod rabatowy?

· można go zrealizować kupując parowar w: euro.com.pl i sklepy RTV EURO AGD
· wartość rabatu po zastosowaniu kodu: 50 zł
· nazwa kodu PAROWARKD
· termin ważności kodu: Do 30 kwietnia 2020 r. do godz. 23:45

42 thoughts on “Mintaj, zielony groszek i słodkie ziemniaki z tymiankiem. Obiad z parowaru!

  1. Papierowa Łowczyni

    Świetny sprzęt i co w nim fajnego to to, że ma głębokie te ,, poziomy”, że można dużo tam nałożyć. Uwielbiam rybę pod każdą postacią więc i ten przepis jest dla mnie bardzo apetyczny 🙂

  2. Zaintrygowały mnie te trzy indywidualnie sterowane komory, które pozwalają na przygotowanie kompletnego posiłku jednocześnie. Bardzo praktyczna funkcja

  3. obiad pełen zdrowia i smaku!

  4. Takiego sprzętu jak Twój to nie mam ale ma Termomix z funkcją gotowania na parze. Zadko stosuje ta funkcje bo moi domownicy nie przepadają za jedzeniem z parownika, a dla mnie samej nie bardzo chce mi się robić 🙂 może ich kiedyś przekonam 🙂

    • Aniu, i ja mam termomix, najnowszy model, a jednak nie korzystam…
      Zdecydownaie wolę ten parowar. W TMX to jakaś namiastka gotowania na parze.
      My polubiliśmy dania z pary.

  5. Jaki cudowny, wiosenny obiad Aniu 🙂

  6. Kilka lat temu dostałam parowar, ale to był bardzo prosty sprzęt. Programów nie miał, tylko włącznik. No i był w całości z kiepskiego plastiku, więc jego mycie było mało fajne. Pewnie dlatego pozbyłam się go.
    Ten parowar wygląda i ma dwie komory obok. Mój miał jedną nad drugą, a to nie sprawdza się na dłuższą metę.
    Dałaś mi teraz do myślenia, moja droga Może skusić się na taki?…

    • Małgorzata,
      ten ma specjalne pojemniki, które łatwo się myje. Nie brudzi się i ma wygodne programowanie.
      Polecam!

  7. Pięknie, kolorowo, zdrowo i pysznie <3 Jak bukiet kwiatów na talerzu 🙂
    Parowar i u mnie w stałym użyciu, wszystkie warzywa w nim robię, mają smak nieporównywalnie lepszy, niż gotowane, a i wartość znacznie wyższą 🙂
    Pozdrawiam ciepło, Agness 🙂

  8. Pięknie, zdrowo i chyba smacznie, to właściwie najważniejsze, mam sprzęt do gotowania na parze, nie aż taki elegancki i profesjonalny, ale jakiś tam mam, ale zupełnie sobie nie radzę z tym trochę u mnie to zbyt mdłe wychodzi., Pewnie to moja wina bo wiem, że gotowanie na parze jest bardzo zdrowe …

    • Iwona, dziękuję. Przecież możesz dodawać ziołą i przyprawy.
      Poza tym można robić różne sosy do podawania.
      Możliwości jest wiele.

  9. Bardzo lubię takie proste i zarazem smaczne dania. Świetny pomysł na obiad.

  10. Wygląda bardzo smacznie, a przede wszystkim zdrowo. Chyba muszę się skusić w końcu na taki zakup. Już tyle czasu nad tym myślę…

    • AnuM.,
      dziękuję. Obiad smakował nam wyjatkowo.
      A ten parowar z całego serca Ci polecam. To świetny sprzęt!

  11. Sama nie posiadam, ale mój tata ma i często serwuje nam obiady z niego. Szczególnie ryba smakuje wybornie. Nabrałam wielkiej ochoty na Twoje danie. Wygląda bardzo smakowicie ☺️

    • Marzena,
      tak, ryby z parowaru mają wspaniały smak! Nam wszystko smakuje, to kwestia doprawienia i czasu parowania.
      Pozdrów Tatę!
      Dziękuję.

  12. Przydałby mi się taki sprzęt, bo ja mam tylko nakładkę na garnek w której gotuje na parze 🙂 dużo tam niestety nie zrobię, a jeśli chodzi o tę naszą kwarantannę i dogadzanie sobie kulinarnie na niej, to chyba wszystkim nam by się przydało tak dietetycznie pogotować. Aniu twoje danie wygląda niesamowicie smaczniutko 🙂

    • Justyna, to jest parowar wspaniały!
      Zapewniam Cię, że jest przy nim mało czyszczenia i mycia, a wszystko robi sam. Bez pilnowania temperatury, czasu.
      Cieszę się, że obiad Ci się podoba.

  13. Aleksandra Załęska

    Ryba z parowaru jest przepyszna 🙂 uwielbiamy ją całą rodziną 🙂

  14. Wiola Korzeniowska

    Oooooooo wspaniały sprzęt ! ja mam tylko sitko do garnka i tak gotuje na parze uwielbiam szczególnie warzywa na parze!

    • Wiola, sitko to nie ta skala! Też kiedyś tak gotowałam.
      Ten parowar ma timer i podtrzymywacz ciepła. Wszystko sterowane i nie trzeba stać nad garnkiem z sitkiem.
      Polecam!

  15. Od dawna staram się wiele rzeczy gotować na parze. Na szczęście naczynia Philipiaka bardzo mi to ułatwiają.

  16. Prosty obiad a jaki pyszny i niskokaloryczny 🙂

  17. Wędrówki po kuchni

    Bardzo lubie takie lekkie dania. Na wiosnę idealne!

  18. Jedzonko wygląda super! Rzadko robię rybę na parze, często wychodzi mi jakaś taka “rozbebłana”, ale może to kwestia samej rybki, bo ta Twoja to bez porównania!

    • Aniu,
      nigdy ryba nie wyszła mi ‘rozbebłana’. A robiłam już dorsza, łososia i teraz mintaja. Może to kwestia czasu, przez jaki ryby parujesz.
      Dla mnie ryba z parowaru jest najsmaczniejsza.

  19. Ale masz sprzęcior! Też mam parowar przyznam się, że nigdy go nie używałam, a ryby jemy dość często, apetycznie to wygląda bardzo. buziaki

  20. Uwielbiam właśnie tak, często gości na naszych stołach.
    Używam co prawda garnka do gotowania na parze ale i tak nam smakuje 🙂
    Pozdrawiam

  21. Gotowanie na parze to bardzo dobra sprawa. My mamy specjalne urządzenie do tego ale to też jest ekstra. Warto mieć w kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.