Tarta jabłkowo- migdałowa z kratką na półkruchym cieście

 

Weekendowe słodkości. Takie z myszką, zapamiętane z dzieciństwa. Przypominające ciepło rodzinnego domu, babcię w kuchennym fartuchu, zagniatającą ciasto na tartę. My, biegające wokół starego stołu. A potem podwieczorek z jeszcze ciepłym ciastem…

ciasto półkruche

250 g mąki pszennej tortowej
110 g mąki migdałowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g zimnego masła
50 g cukru pudru
szczypta soli
1 jajko

nadzienie jabłkowe

6 jabłek Grójeckich
3 łyżki cukru z wanilią
250 g mąki migdałowej

masło do wysmarowania formy
bułka tarta do posypania formy

Mąki przesyp do miski, dodaj pokrojone w kostki masło, proszek do pieczenia, cukier puder, sól i jajko. Posiekaj wszystko nożem i szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.

Obierz jabłka, odrzuć gniazda nasienne i pokrój je w kostkę. Na dno szerokiego rondla wlej 1/3 szklanki wody, wrzuć jabłka, dodaj cukier waniliowy i mieszając, podsmażaj wszystko przez ok. 20 minut. Kiedy masa zgęstnieje i odparuje, zostaw do ostygnięcia.

Piekarnik nagrzej do 190 st. C.
Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części – większą i mniejszą. Formę na tartę lub tortownicę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Większą część ciasta rozwałkuj w kształcie koła i przenieś do formy, obcinając wystające brzegi. Połową mąki migdałowej wysyp dno, wyłóż podsmażone jabłka i posyp pozostałą mąką migdałową.
Mniejszy kawałek ciasta rozwałkuj i potnij na paski. Ułóż je na wierzchu tarty w formie kratki.

Piecz przez 25 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 175 st. C i piecz jeszcze kolejne 25 minut. Wyjmij tartę, wystudź i ewentualnie posyp cukrem pudrem.

26 thoughts on “Tarta jabłkowo- migdałowa z kratką na półkruchym cieście

  1. Taka tarta musi być pyszna, bardzo smaczny pomysł na weekendowe ciasto

  2. Tarta wygląda wspaniale i okraszona pięknymi wspomnieniami :)Pozdrawiam

  3. Bardzo smakowita tarta. O takie miłe wspomnienia trzeba szczególnie dbać. 🙂

  4. MIgdały i jabłka świetnie brzmią. Z chęcią bym się skusiła na taką tartę

  5. Uwielbiam ciasta z jabłkami. mogę takie jeść zawsze i wszędzie. Z wielką ochotą zasiadłabym do Twojego stołu w weekend. Pozdrawiam

  6. Co tydzień gości u nas jakieś ciasto. Chętnie skuszę się na tę propozycję.

  7. Uwielbiam takie tarty, Migdałów jeszcze nie dawałam. Z ciekawością spróbuję

  8. Tarta jest idealnym pomysłem do popołudniowej kawki.

  9. wygląda jak ciasto z jakiegoś pięknego, ciepłego i pełnego uczuć filmu, jadłabym 😉

  10. Aż poczulam zapach jabłek. Wygląda barzdzo smacznie

  11. Już sobie wyobrażam ten smak. Mmmmmm… I do tego małe espresso. Tak. Koniecznie z kawą.

  12. Bardzo prosty przepis. Nie ma opcji żeby się nie udała

Skomentuj SylwiaSylwia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.