Szparagi z masłem, anchois i parmezanem

 

Ten przepis na szparagi z masłem, anchois i parmezanem to bardzo proste, ale absolutnie pyszne danie. Jest obowiązkowe do wykonania, jeśli tak jak ja jesteś fanem szparagów i anchois.  A ten przepis wybrałam z powodu nostalgii za Wenecją, bo przyznam, że jestem zakochana w tym mieście. Niekoniecznie za jego turystyczną stroną. No bo kto odwiedza w Wenecji targ? Wszyscy gnają na plac św. Marka i okupują gondole. A umyka im to, co w Wenecji najsubtelniejsze i najlepsze…
Ten przepis to także wenecka specjalność.

 

 

75g masła
6 filetów z sardeli
1/2 małego ząbka czosnku, zmiażdżonego
3 liście bazylii, opcjonalnie
szczypta suszonych płatków chili
20 szparagów, zdrewniałe końce odcięte
tarty Parmezan ok. 20g

Zrób masło anchois – włóż wszystkie składniki oprócz szparagów i parmezanu na żeliwną patelnię i podgrzewaj, łopatką rozcierając anchois, aż sos będzie w miarę gładki.
Dodaj szparagi  i smaż razem 5 minut, a następnie ułóż je na talerzu do serwowania. Polej roztopionym masłem i posyp parmezanem.  Udekoruj ewentualnie bazylią. Podawaj na ciepło z grzankami.

24 thoughts on “Szparagi z masłem, anchois i parmezanem

  1. Znam ten przepis, klasyka i prostota to jego zalety

  2. Nie znam tego przepisu.
    Świeżych szparagów już u mnie nie ma, po sezonie.
    Wrócę do niego, na Twoim blogu wspaniałe przepisy i inspiracje.
    W takiej wersji szparagów nie jadłam. Super.
    Wenecja jest najpiękniejsza, kiedy zgubimy się w bocznych uliczkach, poobserwujemy mieszkańców i ich życie. W takiej się zakochałam.

  3. Wyglądają bardzo kusząco 🙂 Prosto i smacznie, nic tylko wcinać 🙂

  4. Papierowa Łowczyni

    Uwielbiam takie lekkie dania, a te na takie wygląda. Jestem bardzo ciekawa tej kombinacji smakowej więc na pewno wypróbuję przepis 🙂

  5. Nie jadłam jeszcze szparagów w takim zestawieniu, ale bardzo chętnie spróbuję. Uwielbiam zaskakujące smaki.

  6. Danie wygląda znakomicie, z chęcią bym spróbowała. Nie jestem fanką ani szparagów ani anchois – a może jednak ? Takie zestawienie sprawi, że polubię się z składnikami ?

  7. Dobrze, że jest sezon na szparagi. Uwielbiam je!

  8. Świetna propozycja podania. Uwielbiam szparagi w każdej postaci!

  9. Kocham jedno i drugie, ale o takim połączeniu nie pomyślałam. Jak zawsze inspirujesz i pobudzasz kubki smakowe 🙂

  10. No skoro mówisz, że pozycja obowiązkowa dla fanów szparagów i anchois, to muszę je przygotować. No i koniecznie muszę odwiedzić targ w Wenecji;-)

  11. Przepis wydaje się być bardzo prosty. Chętnie go odtworzę w wolnej chwili. Mam nadzieje, że znajdę ją szybko!

  12. Lubię takie wytworne smaki a szparagi pokochałam w czasie moich wizyt w Paryżu. Takiego układu jeszcze nie znam ale z pewnością wyprobuje a przy okazji kolejnej wizyty w Wenecji nie zapomnę również o wizycie na tutejszym targu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.