Szparagi, młode ziemniaki & Co. Półmisek letnich smaków

 

Właśnie teraz zaczął się najlepszy czas dla letnich smaków. Młode warzywa obficie zdobią stragany, bazarki i warzywniaki. Pachną, grają kolorami i kuszą. Znoszę je koszami, często nawet przesadzam z tą ilością, ale znikają co do kawałka. Niewiele potrzeba wysiłku i mało wyrafinowania, aby cieszyć się tym dobrem. Nie należy przesadzać w dodatkach, bo najważniejsze są właśnie same letnie smaki!

 

***

 

Półmisek młodych smaków
wszystkie warzywa pochodzą z ekologicznej uprawy

500 g szparagów
500 g młodych ziemniaków
2 ogórki z gruntu
1 pęczek rzodkiewek
koper
2 łyżki klarowanego masła lub oliwy EV
sól morska i pieprz do smaku

Na sicie myję wszystkie warzywa. Ziemniaki dokładnie pod bieżącą wodą i gotuję je w posolonej wodzie – nie mogą się rozpaść. Wyjmuję z garnka. Ze szparagów odcinam końcówki i gotuję je 5 minut w wodzie po ziemniakach – odcedzam. Na patelnię wkładam masło klarowane, szparagi i ziemniaki – lekko je obsmażam. Ogórki kroję na palsterki, rzodkiewki na połówki jeśli są duże. Na półmisku układam szparagi, ziemniaki i pozostałe warzywa. Polewam masłem z patelni. Doprawiam solą i pieprzem i dekoruję koprem. Podaję jako samodzielne danie lub jako dodatek do ryby, mięsa.

26 thoughts on “Szparagi, młode ziemniaki & Co. Półmisek letnich smaków

  1. Tak smakowite zdjęcie, że zrobię sobie z tego tapetę na pulpit 🙂
    Wszystko mam w lodówce i dzisiaj na obiad będą tak podane warzywa.
    Uwielbiam szparagi, a w sklepach półki się uginają od białych i zielonych.Trzeba korzystać z tych dobroci.
    Proste i pyszne!

    • Irenko, bardzo mi miło. DZiękuję!
      Taki półmisek warzyw mogę jeść codziennie. Zwłaszcza, że trzeba nacieszyć się szaparagami do przyszłego sezonu.

  2. idealny letni obiad, lekko, zdrowo i pysznie!

  3. Aniu przepysznie to wygląda. Chętnie się poczęstuję, jeśli coś jeszcze zostało 🙂

  4. Z ziemniakami ze skórką jest taki problem, iż żawsze będą miały całkiem wysoki poziom solaniny (małe i młode nawet jeszcze więcej niż w przypadku zwykłych). Jedynie smażenie w wysokiej temperaturze lub pieczenie pozwala zdegradować ten glikoalkaloid. Gotowanie niewiele daje, bo najwięcej jest go właśnie pod skórką i z tego względu lepiej usuwać. A tak wiele smaku mają ziemniaki tak przygotowane jak Pani zaproponowała…

    • Gulosus,
      ziemniaki zostały ugotowane i mocno obsmażone. Są bardzo smaczne i razem z pozostałymi warzywami tworzą pyszną kompozycję.
      Od takiej ilości solaniny nikomu nic złego się nie stanie.
      Pozdrawiam!

  5. Piękno tkwi w prostocie 3

  6. Jak kolorowo na talerzu , poezja , uwielbiam takie jedzenie , a i oczy można nasycić kolorami

  7. właśnie za te pyszne, świeże warzywa i młode ziemniaczki kocham lato <3 zdrowie na talerzu! 🙂

  8. Wyglądają jak prawdziwe dzieło sztuki wymalowane na talerzu. Az szkoda ruszać, bo takie to piękne:-) Pychotka!

  9. To jest dopiero talerz pełen szczęścia <3 My jesteśmy miłośniczkami ziemniaków 😀

  10. Prosto, letnio i idealnie. Mnie nic więcej nie potrzeba, mniam!

  11. Już samo zdjęcie narobiło mi potwornego smaka. Uwielbiam młode ziemniaczki, zwłaszcza w wersji z masłem i koperkiem!

  12. Półmisek pełen pyszności

  13. Przyznam szczerze, że te młode ziemniaczki od dawna chodzą za mną. Chyba pora wybrać się do osiedlowego warzywniaka

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.