Chleb pszenno orkiszowy na zakwasie

 

Chleb z mąką orkiszową to mój ulubiony. Uwielbiam jego zapach i delikatnie orzechowy smak. Poza tym mąka orkiszowa bardzo mi służy. Jak wiadomo jest przyjazna dla jelit, a także polecana osobom zmęczonym, wyczerpanym, w celu wzmocnienia i poprawienia odporności organizmu. To zdrowotne jej zalety.
A dodatkowo wypieki z  udziałem mąki orkiszowej są delikatne, lekko wilgotne i długo zachowują świeżość.
Ten prosty chleb wymaga czasu i cierpliwości, a poza tym sam się upiecze!

 

 

Chleb pszenno orkiszowy na zakwasie pszennym
inspiracja przepisem Elli Er z grupy kulinarnej na Fb

Zaczyn
20 g zakwasu pszennego – tutaj przepis
25 g mąki pszennej chlebowej
25 g mąki orkiszowej typ 1050
50 g wody
Mieszamy i odstawiamy na 8 do 10 godzin .

Ciasto właściwe
290 g wody
100 g zaczynu lub całość
125 g mąki orkiszowej typ 1050
325 g mąki pszennej chlebowej
9 g soli

Wszystkie składniki wkładamy do misy robota i wyrabiamy hakiem do momentu odstawania ciasta od ścianek misy.
Ciasto przekładamy do naoliwionej miski i składamy 2 razy – co godzinę. Wyjmujemy ciasto na blat, formujemy w kulę i zostawiamy pod przykryciem na 30 minut. Formujemy bochenek i przekładamy do koszyka wysypanego mąką ryżową. Zostawiamy na godzinę pod przykryciem. Po czym wkładamy do lodówki na 8 godzin. Robimy nacięcie wzdłuż bochenka. Pieczemy na kamieniu 20 minut w 250 stopniach C z parą i kolejne 20 minut w 210 stopniach C bez pary. Zostawiamy na kratce do wystudzenia.

*uwaga na ilość wody. Zależy od jakości mąki. Proponuję do ciasta właściwego dodać mniej – 25o g , a potem dolać resztę w miarę potrzeby.

* te białe kropki z mąki to moje zabawy dekoracyjne

52 thoughts on “Chleb pszenno orkiszowy na zakwasie

  1. Bardzo lubię chleby z dodatkiem mąki orkiszowej. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu Aniu

  2. Przepis z przyjemnością wykorzystam, teraz mniej chlebów piekę niż kiedyś, ale zawsze lubię sprawdzać nieco inne niż moje proporcje, udoskonalać smak nam pasujący. 🙂

  3. Tak chleb z mąki orkiszowej to samo zdrowie. Wcześniej u nas była bez problemu, a dziś prxy epidemii zniknęła. Pięknie upieczony chlebek. Od razu odłamałabym piętkę ☺️

    • Marzena,
      mąka orkiszowa po prostu mogła się skończyć…Kupuję bio i powiedziano mi, że już magazyny puste.
      Jesienią wróci. Trzeba zrobić zapasy.
      DZiękuję!

  4. Prezentuje się wspaniale 🙂

  5. Wspaniały wypiek, aż chce się choćby pięteczkę.

  6. Dlaczego ja nie umiem piec-(
    Taki chlebek byłby dla mnie zbawieniem, bo mam problemy zdrowotne.
    Piękne zdjęcia i tak zachęcające, że aż nie wiem co!
    Muszę poszukać tej mąki, a co z tego wyjdzie, to wyjdzie.
    Najwyżej poproszę Cię o ekspresowe wysłanie tego chlebka.
    Pozdrawiam! 🙂

  7. Wędrówki po kuchni

    Własne , domowe chleby są najlepsze i ten wspaniały zapach…

  8. Własnie mam mąkę orkiszową i jak do jeża do pieczenia z niej chleba podchodzę. Inne już mi wychodzą i to nawet świetnie, a orkiszowej nie próbowałam. Muszę to zrobić, choć ja zakwas mam żytni, a zagniatam w robocie. A masz może przepis na chleb z mąki z ciecierzycy albo gryczanej? Tez mnie kuszą. U ciebie wiem, że przepisy są sprawdzone więc kuszą tym bardziej.

    • Iwona, spróbuj ten przepis. Zakwas może być żytni.
      Z mąki ciecierzycowej nie piekłam nic.
      Chleb gryczany mam na blogu.

  9. Papierowa Łowczyni

    Wygląda bardzo apetycznie i pewnie tak samo smakuje 🙂

  10. Moja siostra ostatnio szaleje z pieczeniem chlebów, podeślę jej przepis na pewno się ucieszy 😀

  11. Smak mojego dzieciństwa, uwielbiam też smak i zapach

  12. Twoje pieczywo jest zawsze fantastyczne. Masz, Aniu, wyjątkową rękę. Ubolewam nieodmiennie, że troszkę za daleko do Ciebie, aby wpaść na kolację 😉

    • Małgorzata,
      dziękuję bardzo. Ale naprawdę daleko mi do idealnych wypieków…
      Tez żałuję, że zdieli nas taka odległość, bo kolacja z Tobą byłaby wyjątkowym wydarzeniem.
      Może kiedyś…

  13. Aż mi ten chlebek zapachniał, cudny jest i na pewno pyszny <3
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

  14. Ależ wygląda smakowicie! Lepiej niż ze sklepu! 🙂
    Nie mam talentu do żadnych wypieków, ale podrzucę przepis mamie i razem spróbujemy go wykorzystać, kiedy tylko odwiedzę znów rodzinny dom. Cudownie 🙂

    • Anastazja, bardzo dziękuję. Domowy chleb jest najlepszy!
      Będzie mi bardzo miło, jeżeli skorzystasz z przepisu.

  15. Chleb u Ciebie Aniu wygląda na przepyszny, a i ja bardzo cenię mąkę orkiszową .Bardzo fajny ten przepis

  16. Aniu chlepeb jak mojego taty 🙂 wygląda bardzo apetyczne 🙂 może kiedyś mi taki też wyjdzie 🙂

  17. Uwielbiam domowe chleby i z chęcią taki upiekę i w swoim piekarniku.
    Pozdrawiam

  18. Aniu przepis zapisałam, bo nie ma to jak domowe pieczywo i to jeszcze na zakwasie 🙂 chlebek w tej siateczce wygląda bardzo gustownie 🙂

  19. Ciągle się nie przemogłam by zrobić swój zakwas, ani by upiec chleb. Jednak trzeba, bo tym chlebem aż kusisz, kusisz. Wygląda tak apetycznie i zachwycająco, że mam wrażenie, że czuję jego zapach. Mniam.

  20. Cudowny chlebuś Aniu. Domowe pieczywo najlepsze. Pozdrawiam kochana 🙂

  21. Wygląda fantastycznie. Aż troszkę zgłodniałam 🙂

  22. Na pewno smaczny, ale pieczenie chleba w domu to dla mnie zbyt długi proces.

  23. Ile byśmy dały teraz za piętkę takiego chleba posmarowaną masłem <3

  24. A ten zaczyn to jakas bardzo trudna rzecz? 🙂

  25. Domowe pieczywo to jest to. Zapisuje przepis i biorę się do roboty w weekend!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.