Sernik Speculoos. Korzenne nuty w Sezonowo od A do M. Do Siego Roku!

DSC_0569
 

Kiedy gromadzę korzenne przyprawy, jest pewne, jak dwa plus dwa, ze zbliża się okres głębokiej jesieni.
Potem je komponuję, kręcę, rozcieram.
Korzenna przyprawa do piernika to obowiązek! A tak na marginesie, to piernik powstał w Chinach.
Korzenie wkładam do różnych herbat. I mam tych herbacianych mieszanek całkiem sporo.
Traktuję je jak talizmany przeciwko zimie.
Wiadomo wszak, że korzenne przyprawy pochodzą z krajów o ciepłym klimacie.
Piekę korzenne ciasteczka. W zależności od wyboru przyprawy mogą być mocno imbirowe, anyżkowe, cynamonowe.
Najwięcej serca wkładam w speculoosy. Te wypiekam pasjami przez całą zimę.
Pakuję je w prezentowe torebki i kręcę z nich cudowny krem.
W mojej rodzinie to one grają pierwsze świąteczne skrzypce, a dopiero potem są pierniczki…
Zarówno speculoosowe ciastka, jak i kremy znikają u nas z prędkością światła i często trudno jest zamknąć je w puszce lub słoiku. Zawsze wypatrzy je jakieś ‘sokole’ oko.
Ale kiedy zbliża się Nowy Rok znowu piekę nową ich porcję i robię z nich jeszcze krem.
Na Nowy Rok bowiem piecze się u nas sernik. A sernik musi być zacny w smaku.
Zatem mocne korzenne nuty są w sam raz.
Namówiłam na nie Magdę z Konwaliowej kuchni, aby zagrały w naszym sezonowym spotkaniu.
Korzennie kończymy ten rok!

 

DSC_0546-002
 

 

Krem Speculoos
inspiracja przepisem – klik!

150 g ciastek Speculoos z tego przepisu – klik!
60 g miodu kasztanowego
30 g brązowego cukru
100 ml mleka
50 ml oleju kokosowego
90 g białej czekolady w kawałkach

Do garnka wkładamy miód, cukier i wlewamy mleko. Podgrzewamy aż cukier się rozpuści.
Ciastka Speculoos układamy na blasze do pieczenia i podpiekamy w temperaturze 150 st. C około 10 minut.
Zdejmujemy z blachy, przekładamy je do kielicha blendera, dolewamy rozpuszczony cukier z miodem i mlekiem, i razem miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy ciasteczkowej. Olej kokosowy podgrzewamy i łączymy z kremem. Dobrze mieszamy i przekładamy do słoika.

Sernik Speculoos
inspiracja przepisem – klik!
tortownica o średnicy 18, 5 cm

spód
150 g ciastek Speculoos – przepis klik!
40 g masła

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. C. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Masło rozpuszczamy i wlewamy do kielicha blendera, dodajemy pokruszone ciastka i miksujemy.
Masą ciasteczkową wykładamy dno tortownicy i pieczemy ok. 10 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

masa serowa
500 g tłustego wiejskiego twarogu
300 g kremu Speculoos
200 ml śmietany kremówki
50 g cukru trzcinowego
5 wiejskich jaj
2 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
cukier z prawdziwą wanilią

naczynie z wodą
folia aluminiowa

polewa
200 ml śmietany 18%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka Baileys’ a z belgijską czekoladą

Piekarnik nagrzewamy do 150 st. C. Ser i krem Speculoos miksujemy aż się połączą, dodajemy pozostałe składniki i krótko miksujemy, tylko do momentu połączenia się. Masę serową przekładamy do tortownicy. Tortownicę owijamy dwukrotnie folią aluminiową. Naczynie z wodą wstawiamy na dno piekarnika. Wyżej na kratce umieszczamy tortownicę i pieczemy sernik ok. 60 minut. Wierzch powinien się lekko ściąć.
Śmietanę łączymy z cukrem i Baileys’em. Sernik wyjmujemy z piekarnika i smarujemy polewą. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 10 minut. Zostawiamy go do ostygnięcia w uchylonym piekarniku na godzinę, wyjmujemy na blat kuchenny i kiedy całkiem ostygnie, na noc wstawiamy do lodówki.

 

DSC_0571-003
 

Kochani,
niech Nowy 2016 Rok obdaruje Was pomyślnością i spełni Wasze najskrytsze marzenia!

36 thoughts on “Sernik Speculoos. Korzenne nuty w Sezonowo od A do M. Do Siego Roku!

  1. Pyszny zwyczaj 🙂 A ten sernik ma wspaniałe dodatki!
    Spokoju, zdrowia i pogody ducha dla Ciebie i Twoich najbliższych w 2016 roku!
    Pozdrawiam

  2. Może i nie jestem wielkim łasuchem, ale ten krem wyjadłabym do ostatniej łyżeczki, a sernik wygląda imponująco i chętnie przysiadłabym się do Waszego noworocznego stołu.:) Dziękuję za wszystkie pyszne i inspirujące spotkania w mijającym roku i życzę spełnienia marzeń w 2016! Uściski!

    • Magda, jak miło, zapraszamy!
      U mnie słodkie nie jest do końca słodkie, więc na pewno byśmy miały smakowite spotkanie.
      Wspaniałego czasu jeszcze w Starym i niebawem w Nowym Roku!

  3. Zazdroszczę takiego namaszczenia tego okresu. I chętnie wypiłabym tej Twojej herbaty. A do tego taki sernik, mmmm rozkosz:-) Aniu, wszystkiego co najlepsze dla Ciebie na ten Nowy Rok:-)

  4. Aniu speculoosy uwielbiam, ale u mnie chyba jednak pierniczki wygrywają, zwłaszcza jedne – ukochane:) …. ale za taki krem i sernik dałabym sie pokroić:)
    Szczęśliwego Nowego Roku Kochana:)

  5. Jaki zjawiskowy sernik i skład ma zjawiskowy i prezentuje się jak milion dolarów

    Aniu najlepszego na Nowy Rok

  6. Ależ wspaniały sernik

  7. Do Siego Roku Aniu 🙂 Sernik wygląda obłędnie, a jako wielbicielka speculoosów przyznam, że mogłabym się zabrać za niego od zaraz. Jak tylko zgromadzę składniki to zrobię go. W spiżarni mam miód kasztanowy z Toskanii. Będzie jak znalazł 🙂 Pozdrawiam serdecznie

    • Małgosiu,
      dziękuję.
      W serniku na pewno się zakochasz, bo smak to doskonały.
      U mnie też miód z toskańskich kasztanów. Żaden inny mu nie dorówna.
      Pozdrowienia!

  8. Jak sernik to biorę w ciemno 🙂
    Aniu, przyjmij ode mnie najserdeczniejsze życzenia Noworoczne; spełnienia wszystkich marzeń i samych szczęśliwych dni.

  9. Już sam krem wygląda pysznie. Sernik to już mistrzostwo. Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego najlepszego w nowym roku 🙂

    • Agnieszko,
      sam krem jest pyszny i pasuje do wielu deserów.
      A sernik jest przepyszny!
      Dziękuję i pozdrawiam Cię.

  10. I teraz nie będę mogła zasnąć, bo będzie mi się marzył taki sernik… wyjątkowy.

  11. Cudny sernik:). Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

  12. Wspaniały sernik 🙂 Bardzo chętnie zjadłabym kawałek 🙂
    Szczęśliwego Nowego Roku!

  13. Pani kochana, ależ to rozpusta… Musiało być pysznie. Się kłaniam się z Noworocznym pozdrowieniem 😉

  14. O nie, teraz będę śniła o tym serniku, wspaniały! 🙂

  15. mniammmmm! to chyba najlepszy sernik jaki ostatnio widzialam!

  16. Fantastyczny. I na krem też mam wielką ochotę :).
    Wszystkiego dobrego w 2016!

  17. I krem i sernik bardzo apetyczne, aż ślinka cieknie 🙂 A mnie zaciekawiły te herbaty, może napisałabyś o nich więcej na blogu? 🙂

Skomentuj Urszula Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.