Pizza na lievito madre . Domowy dzień pizzy

 

Jest weekend, za oknami zima, więc warto zrobić sobie coś pysznego. U nas domowy dzień pizzy.  Ale nie jest to przepis z cyklu- szybkie i proste ciasto na pizzę. Nie robię takich ciast do pizzy. Dlaczego? Bo są mega niezdrowe i nasze jelita cierpią. Często po latach jedzenia takich ‚szybkich i prostych ciast’ mamy nietolerancje pokarmowe i musimy stosować dietę. Lepiej zadbać o jelita zawczasu. Ciasto na pizze powinno być długo fermentowane i garowane – jeżeli używamy drożdży, zakwasu lub lievito madre. Takie ciasta mają sens i smak.
Jeżeli chcecie spróbować wyjątkowego smaku ciasta na lievito madre, tutaj – klik jest przepis jak je zrobić od początku. Jeżeli macie już lievito madre w lodówce, wystarczy dokarmić i działamy!

 

 

ciasto
80 g dokarmionego lievito madre
250 g mąki 00 na pizzę
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki miodu
1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
160 g letniej wody

moje dodatki- domowy sos pomidorowy, salami, czerwona cebula, pate z trufli, parmezan, mozzarella

Do misy miksera włóż lievito madre, dodaj miód i wlej wodę. Połącz wszystko za pomocą mieszadła na niskich obrotach. Teraz zmień mieszadło na hak do ciasta, dodaj mąkę i miksuj minutę. Dodaj sól, miód i oliwę i miksuj 5 minut. Wyjmij ciasto na blat i uformuj w kulę. Ciasto przełóż do lekko naoliwionej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 4 godziny w ciepłe miejsce – wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 30 st. C.
W tym czasie złóż ciasto 4 razy co godzinę. Ponownie włóż je do miski, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 4 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzej do 300 st. C. z blachą lub kamieniem. Deskę oprósz mąką, wyłóż ciasto z miski i zostaw na ok. 15 minut, a następnie uformuj je w dowolny kształt pizzy. Dodaj ulubione dodatki, zmniejsz grzanie do 220 st. C i ułóż gotową pizzę na blasze lub kamieniu. Piecz 10 -15 minut, posyp parmezanem i mozzarellą i piecz aż ser się rozpuści. Od razu podawaj.

* z ciasta można uformować dwie mniejsze pizze

26 thoughts on “Pizza na lievito madre . Domowy dzień pizzy

  1. Robiłam i może nie wyszło tak ładne ale było za to pyszne!

  2. Wygląda bardzo apetycznie, chętnie skorzystam z Twojego przepisu

  3. Nigdy nie robiłam pizzy na zakwasie. A ten tutaj jest naprawdę wyjątkowy. I już mam go nastawionego. O pizzy nawet bym nie pomyślała. Muszę koniecznie wypróbować:-)

  4. ja wczoraj jadłam, ale niestety zamówiona 🙂

  5. Domowe wypieki są najlepsze! A ciasto musi dojrzeć. Mniam.

  6. Domowa pizza to często świetny pomysł na szaleństwo składników a przez to i smaków, które uzyskamy 😉

  7. Często przygotowujemy pizzę, na cienkim lub grubym spodzie, przy dowolności składników farszu. Często pysznie wychodzi. 🙂

  8. Pyszna domowa pizza jeszcze na lievito madre to prawdziwa delicja

  9. Wygląda apetycznie. Moje dziecko męczy mnie właśnie pizzą, chyba trzeba będzie zrobić 🙂

  10. Taki dzień chętnie bym zrobiła. Rodzinka byłaby zadowolona.

  11. Świetny sposób na wykorzystanie tego wspaniałego zakwasu. Na taką pizzę to i ja się bym skusiła 🙂

  12. Jako miłośniczka pizzy chyba muszę wypróbować. 🙂

  13. Bardzo ciekawy przepis. Na dobrą pizzę zawsze jest odpowiedni dzień 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.