Biała kiełbasa z gorczycą i majerankiem. Wielkanocna domowa masarnia

 

Biała kiełbasa to kultowy produkt w kuchni polskiej i jedna z najpopularniejszych kiełbas na naszych stołach. Dobra biała kiełbasa jest aromatyczna, soczysta, ma jasny kolor i robi się ją głównie z mięsa wieprzowego z dodatkiem wołowiny. Korzenie tego specjału tkwią w Wielkopolsce, gdzie zaczęto ją wyrabiać w XVII wieku. Biała kiełbasa ma wiele zastosowań w naszej kuchni, ale najczęściej jemy ją  parzoną, grillowaną i pieczoną. Jest obowiązkowym dodatkiem do żuru, natomiast w czasie świąt Wielkiej Nocy jest królową wielkanocnego stołu.

Bardzo lubimy białą kiełbasę i mam swoje źródła, gdzie kupuję wyśmienitą. Ale raz w roku, właśnie przed Wielkanocą urządzamy sobie domową masarnię i robimy własną białą kiełbasę. To bardzo proste i daje wiele radości i satysfakcji.

Co jest potrzebne do zrobienia białej kiełbasy w domu?

  • dobrej jakości mięso wieprzowe i wołowe
  •  jelita wieprzowe rozmiar 24/26 – do zrobienia standardowej kiełbasy
  •  jelita baranie rozmiar 22/24 – jeżeli chcemy zrobić cienką kiełbasę
  •  nakładka do kiełbas

 

 

Biała kiełbasa
składniki na 5 kg
1 kg szynki wieprzowej
3 kg karkówki wieprzowej
0,5 kg boczku wieprzowego
0,5 kg wołowiny gulaszowej
6 ząbków czosnku
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka mielonej gorczycy
1 łyżka pieprzu
2 płaskie łyżki soli
1/2 szklanki wody

Jelita płuczemy, wkładamy do miski i zalewamy wodą. Moczymy ok. 2 godziny. Łopatkę wieprzową rozdrabniamy w maszynce na grubym sitku. Karkówkę, boczek i wołowinę rozdrabniamy oddzielnie na małym sitku. W dużej misce dokładnie mieszamy zmieloną łopatkę z karkówką i boczkiem.
Potem dodajemy mieloną wołowinę i znowu dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sól, rozdrobniony w prasce czosnek, majeranek, pieprz i wodę. Mieszamy wszystko do momentu, aż masa mięsna nabierze kleistości. Wymoczone jelita naciągamy na nakładkę do kiełbas zamontowaną do maszynki. Do otworu w maszynce do mięsa wkładamy masę kiełbasianą i wolno napełniamy nią jelita, zakręcając je co 10-15 cm.
Kiedy napełnimy jelita całym mięsem, możemy kiełbaski zaparzyć, zamrozić lub od razu wykorzystać do żuru lub pieczenia. Świeże można przechowywać w lodówce do 2 dni.

Jak parzyć białą kiełbasę?
Aby biała kiełbasa zachowała aromat i smak, należy ją parzyć, nie gotować. Czas parzenia dla kiełbasy standardowej to 15-20 minut, dla cienkiej kiełbasy – 10 minut w temperaturze 90 st. C. Przed parzeniem należy każdą kiełbaskę nakłuć wykałaczką, aby podczas parzenia nie popękała.

Przepis na parzenie białej kiełbasy
Do garnka wlewamy wodę ( musi jej być tyle, aby przykryła kiełbasę), dodajemy na 1 litr wody – 1/2 łyżeczki soli, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren czarnego pieprzu, 1 zmiażdżony ząbek czosnku i stawiamy garnek na ogniu. Kiedy woda zbliża się do momentu wrzenia, wyłączamy grzanie i wkładamy surową białą kiełbasę, a garnek przykrywamy pokrywką. Po ok. 10-15 minutach standardowa kiełbasa powinna być gotowa, cienka natomiast po 10 minutach.
Tak sparzoną i ostudzoną kiełbasę można przechowywać w zamykanym pojemniku do żywności w lodówce lub też zamrozić. Przed użyciem trzeba ją podgrzać lub zapiec.

38 thoughts on “Biała kiełbasa z gorczycą i majerankiem. Wielkanocna domowa masarnia

  1. Uwielbiam białą kiełbasę, także robimy ją samodzielnie, taka domowa jest najlepsza

  2. Białą kiełbasę jem tylko w wielkanocnym żurku. Ale ta Twoja wygląda tak, że skusiłabym się i bez okazji. Super!

  3. uwielbiam białą kielbaskę!

  4. Nigdy nie jadłam takiej domowej kiełbasy. Jestem pewna, że jest sto razy lepsza od kupnych.

  5. to musi być niesamowity aromat. Jadłam takie swojskie kiełbasy, ale nigdy z majerankiem, muszę spróbować 🙂

  6. Wielkanoc bez białej kiełbaski to nie Wielkanoc. Uwielbiam

  7. Chciałabym taką spróbować. Domowa kiełbaska to smak dzieciństwa.

  8. Muszę przyznać, że jeszcze nie robiłam kielbasy. Nie wydaje się bardzo trudne, więc może się odważę dzięki Tobie

  9. Nigdy sama nie robiłam białej kiełbasy, a bardzo ją lubię.
    Tu jej praktycznie nie można dostać. W moich okolicach polskich sklepów nie ma.
    Pozostaje mi pomarzyć. Robić dla siebie samej nie będę.
    Smaku takiej kiełbasy nie da się zapomnieć.

  10. Kiedyś dodałam do białej kiełbasy odrobinę soku z ananasa, to zmiękcza mięso, naprawdę było pyszne, ale… się rozpadło. To fajny przepis, ten twój, ale dla mnie zbyt dużo, choć z pomysłu na parzenie skorzystam jak gdzieś kupie dobra.

    • Post Author Amber

      Iwona, mięso z tego przepisu jest świetne. Nie potrzeba dodatkowo go zmiękczać. A poza tym kiełbasy nie je się na surowo, więc po obróbce jest akurat.
      Wiedza o parzeniu kiełbasy też jest ważna.

  11. Ulubiona kiełbasa mojego męża, a do tego podana z cebulką 🙂
    Takiej białej nigdy nie robiliśmy ale zwykła tak i to kilka razy 🙂 przepis zapisuję

    • Post Author Amber

      Aniu,
      taka własna kiełbasa jest wyjątkowo pyszna. Polecam spróbować i ją zrobić, skoro już tradycyjną macie zaliczoną.

  12. Nigdy samodzielnie nie robiłam wędlin, ale Twoja biała wygląda tak apetycznie, że muszę ją zrobić,
    Fajnie, że opisałaś parzenie białej, bo niestety wiele osób po prostu ją gotuje.

    • Post Author Amber

      Małgosiu, kiedyś zrób. Zobaczysz jakie to fajne i jak cieszy.
      Tak, przeważnie się białą gotuje, zamiast parzyć.

  13. Wędrówki po kuchni

    Taka swoja, domowa kiełbasa jest o wiele lepsza od tej sklepowej i przynajmniej wiemy co jemy

  14. Patrząc na tę kiełbasę to już nie mogę doczekać się świąt. Też będę robić swoją kiełbaskę, będzie pysznie 🙂

  15. Raz w roku się poświęcamy i tez robimy biała kiełbasę. Najlepsza na święta, inna nie smakuje.

  16. Czasem mam chęć rzucić się na samodzielne przygotowanie, choćby białej kiełbasy, ale nie mam dostępu do wszystkich koniecznych produktów, jak znajdę dojście, to czemu nie. 🙂

    • Post Author Amber

      Izabela, jak to nie masz. Można wszystko kupić w sklepie lub na targu/bazarze. Albo u masarza. Można też kupić w internecie.
      Mieszkam w dużym mieście i wszystko jest, myślę, że w mniejszych miejscowościach ludzie robią więcej własnych wędlin.
      Według mnie trzeba tylko poszukać.

  17. Bardzo lubie białą kiełbasę i czasem gości na moim stole nie tylko w okresie Wielkanocy, w sumie to idealne danie na wielkanocne popołudnie bo jednak w tym dniu raczej nie robię typowego obiadu.

    • Post Author Amber

      Viola, biała kiełbasa jest uniwersalna. Można podać ją na tysiąc sposobów. Również jako danie obiadowe.

  18. Kiełbasa wygląda znakomicie i kiedyś taką także sobie zrobię.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.