Pierś kaczki & salsa verde. Jak szybko i aromatycznie zamarynować mięso?


***

 

System FoodSaver® to bezpieczny i nowoczesny sposób przechowywania i marynowania żywności. W 1987 roku niemiecki wynalazca Hans Kristen stworzył urządzenia, które skutecznie eliminują powietrze, zapewniając tym samym lepszą ochronę żywności – znane później jako FoodSaver® zgrzewarki próżniowe.

System FoodSaver® to pierwszy, sprzedawany na świecie system do próżniowego przechowywania żywności. Został zaprojektowany w taki sposób, by usunąć powietrze ze specjalnie zaprojektowanych worków, pojemników i folii tak by żywność zamknięta była w próżni.
Poprzez usunięcie powietrza produkty spożywcze zachowują swój smak, kolor i świeżość na dużo dłużej.
System marynowania próżniowego w pojemniku FoodSaver® to bardzo wygodny i szybki sposób na aromatyczne i soczyste mięso, warzywa, owoce…

 

 

Dzięki próżni wytwarzanej w pojemniku do marynowania FoodSaver® mięso lub warzywa marynują się krótko, bo cały proces trwa około 10 – 15 minut, a więc nie ma potrzeby planować gotowania z dużym wyprzedzeniem. Pojemnik do marynowania i zgrzewarkę możemy wyjąć tuż przed, i po 15 minutach mamy już doskonale zamarynowane mięso.
Dlatego ten pojemnik do marynowania ma ogromną przewagę nad tradycyjnym marynowaniem, gdzie w zależności od rodzaju mięsa, marynowanie może trwać nawet kilkanaście godzin. Zyskujemy więc cenny czas.
Dodatkowo w takim pojemniku możemy marynować również warzywa – mamy całkowitą dowolność i ogranicza nas tylko wyobraźnia. Jest to też świetne rozwiązanie w okresie sezonowego grillowania.
Pojemnika do marynowania FoodSaver® można także użyć do próżniowego przechowywania żywności.
Inne informacje dotyczące parametrów, pracy i obsługi próżniowego marynowania żywności można znaleźć na stronie FoodSaver®.

 

 

Marynowana pierś kaczki z patelni z salsa verde

Salsa verde
1/2 pęczka świeżej kolendry
1 mała papryczka jalapeño
1 łyżka soku z limonki
1 mała szalotka
szczypta cukru trzcinowego
sól
oliwa EV

Kolendrę, paprykę i szalotkę siekamy. Przekładamy do moździerza, dodajemy sok z limonki, sól i cukier. Rozcieramy składniki na pastę. Wlewamy oliwę, mieszamy. Salsę przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce lub od razu podajemy.

Pierś kaczki
1 pierś kaczki podzielona na dwie części

marynata
2 łyżki oliwy EV
1 łyżka rumu
2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 gałązka rozmarynu
2 plasterki limonki

Piersi kaczki myjemy, osuszamy papierem kuchennym. W naczyniu do marynowania umieszczamy wszystkie składniki marynaty i mieszamy. Skórę piersi nacinamy w kratkę, wkładamy do naczynia do marynowania i nacieramy marynatą. Postępujemy zgodnie z instrukcją marynowania w pojemniku FoodSaver.

Na zimnej patelni bez dodatku tłuszczu układamy piersi od strony skóry, smażymy. Smażymy około 7-8 minut, aż skóra się zrumieni, obracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 7 minut. Piersi przekładamy do formy do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 4-5 minut. Piersi wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy na 10 minut, aby zamknęły się wszystkie soki i kroimy na plastry. Na talerz wykładamy dwie łyżki salsy, na niej pokrojone piersi i polewamy salsą. Od razu podajemy.

24 thoughts on “Pierś kaczki & salsa verde. Jak szybko i aromatycznie zamarynować mięso?

  1. często robimy w domu pierś z kaczki, pyszny i inny pomysł na to mięsko!

  2. U mnie latem, bardzo spontanicznie organizujemy grilla 🙂 Lubię grillowaną karkówkę, ale pod warunkiem, że wcześniej dobrze się zmarynowała no i oczywiście namiękła. Ale nie zawsze dzień wcześniej przewidzimy, że tego dnia będzie grill 😀 Takie urządzenie byłoby chyba więc tutaj dobrym rozwiązaniem 🙂 Dużo za nie płaciłaś? 🙂

  3. Wygląda fajnie, ale mało mięsa jem 😉

  4. Z chęcią bym spróbowała takiej wersji kaczki 🙂 miłego dnia Aniu 🙂

  5. Bardzo fajny ten pojemnik do marynowania. I całkiem cenowo ok:-) A kaczuszka….mmmm. Pycha!

  6. Przepysznie to wygląda. W ten sam sposób marynuję steki.

  7. Musi smakować super. Rzadko jadam mięso z kaczki ale Twój przepis zachęca

  8. kaczuchy dawno u mnie nie było, ale Twoja wygląda tak kusząco że chyba muszę coś pokombinowac 🙂

  9. Jak zawsze garść przydatnych informacji oraz super przepis, za to uwielbiam do Ciebie zaglądać Aniu :*

  10. Bardzo nie lubię mięsa z kaczki czekam na propozycje np z rybką

  11. Świetne te przepisy dziękuję za podzielenie się nimi. Chętnie wypróbuje. Coś wspaniałego to urządzenie.

    Pozdrawiam serdecznie

Pozostaw odpowiedź aga cynamonowa Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.