***
System FoodSaver® to bezpieczny i nowoczesny sposób przechowywania i marynowania żywności. W 1987 roku niemiecki wynalazca Hans Kristen stworzył urządzenia, które skutecznie eliminują powietrze, zapewniając tym samym lepszą ochronę żywności – znane później jako FoodSaver® zgrzewarki próżniowe.
System FoodSaver® to pierwszy, sprzedawany na świecie system do próżniowego przechowywania żywności. Został zaprojektowany w taki sposób, by usunąć powietrze ze specjalnie zaprojektowanych worków, pojemników i folii tak by żywność zamknięta była w próżni.
Poprzez usunięcie powietrza produkty spożywcze zachowują swój smak, kolor i świeżość na dużo dłużej.
System marynowania próżniowego w pojemniku FoodSaver® to bardzo wygodny i szybki sposób na aromatyczne i soczyste mięso, warzywa, owoce…
Dzięki próżni wytwarzanej w pojemniku do marynowania FoodSaver® mięso lub warzywa marynują się krótko, bo cały proces trwa około 10 – 15 minut, a więc nie ma potrzeby planować gotowania z dużym wyprzedzeniem. Pojemnik do marynowania i zgrzewarkę możemy wyjąć tuż przed, i po 15 minutach mamy już doskonale zamarynowane mięso.
Dlatego ten pojemnik do marynowania ma ogromną przewagę nad tradycyjnym marynowaniem, gdzie w zależności od rodzaju mięsa, marynowanie może trwać nawet kilkanaście godzin. Zyskujemy więc cenny czas.
Dodatkowo w takim pojemniku możemy marynować również warzywa – mamy całkowitą dowolność i ogranicza nas tylko wyobraźnia. Jest to też świetne rozwiązanie w okresie sezonowego grillowania.
Pojemnika do marynowania FoodSaver® można także użyć do próżniowego przechowywania żywności.
Inne informacje dotyczące parametrów, pracy i obsługi próżniowego marynowania żywności można znaleźć na stronie FoodSaver®.
Marynowana pierś kaczki z patelni z salsa verde
Salsa verde
1/2 pęczka świeżej kolendry
1 mała papryczka jalapeño
1 łyżka soku z limonki
1 mała szalotka
szczypta cukru trzcinowego
sól
oliwa EV
Kolendrę, paprykę i szalotkę siekamy. Przekładamy do moździerza, dodajemy sok z limonki, sól i cukier. Rozcieramy składniki na pastę. Wlewamy oliwę, mieszamy. Salsę przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce lub od razu podajemy.
Pierś kaczki
1 pierś kaczki podzielona na dwie części
marynata
2 łyżki oliwy EV
1 łyżka rumu
2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 gałązka rozmarynu
2 plasterki limonki
Piersi kaczki myjemy, osuszamy papierem kuchennym. W naczyniu do marynowania umieszczamy wszystkie składniki marynaty i mieszamy. Skórę piersi nacinamy w kratkę, wkładamy do naczynia do marynowania i nacieramy marynatą. Postępujemy zgodnie z instrukcją marynowania w pojemniku FoodSaver.
Na zimnej patelni bez dodatku tłuszczu układamy piersi od strony skóry, smażymy. Smażymy około 7-8 minut, aż skóra się zrumieni, obracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 7 minut. Piersi przekładamy do formy do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 4-5 minut. Piersi wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy na 10 minut, aby zamknęły się wszystkie soki i kroimy na plastry. Na talerz wykładamy dwie łyżki salsy, na niej pokrojone piersi i polewamy salsą. Od razu podajemy.
często robimy w domu pierś z kaczki, pyszny i inny pomysł na to mięsko!
Magdalena, o tak! To wyjątkowe smaki.
U mnie latem, bardzo spontanicznie organizujemy grilla 🙂 Lubię grillowaną karkówkę, ale pod warunkiem, że wcześniej dobrze się zmarynowała no i oczywiście namiękła. Ale nie zawsze dzień wcześniej przewidzimy, że tego dnia będzie grill 😀 Takie urządzenie byłoby chyba więc tutaj dobrym rozwiązaniem 🙂 Dużo za nie płaciłaś? 🙂
Anelise,
uwielbiam mój Food Saver. Idealnie marynuje, przechowuje i zgrzewa!
W tekście są linki do strony – tam masz wybór urządzeń i ceny. Teraz jest promocja – warto skorzystać.
Nie wiedziałam, że jest aż tak wybór 🙂 Ok, w takim razie zajrzę na te strony 🙂 Dziękuję za informację 🙂
Anelise, jest bardzo duży. Sama musisz zdecydować co wybrać.
Polecam!
Wygląda fajnie, ale mało mięsa jem 😉
Kinga, w takim razie możesz zjeść mało tej kaczki!
Z chęcią bym spróbowała takiej wersji kaczki 🙂 miłego dnia Aniu 🙂
Marzenko, w takim razie muszę ją dla Ciebie zrobić!
Bardzo fajny ten pojemnik do marynowania. I całkiem cenowo ok:-) A kaczuszka….mmmm. Pycha!
Marzena, bardzo, bardzo!
Polecam. Kaczy biust the best.
Przepysznie to wygląda. W ten sam sposób marynuję steki.
Olu, bo to jest pyszne!
Steki też tak można. Mam trochę sposobów na marynowanie mięsa.
Musi smakować super. Rzadko jadam mięso z kaczki ale Twój przepis zachęca
Paulina, jest super. Bardzo Ci polecam.
kaczuchy dawno u mnie nie było, ale Twoja wygląda tak kusząco że chyba muszę coś pokombinowac 🙂
Aga, polecam.
Kaczka to pyszna opcja!
Jak zawsze garść przydatnych informacji oraz super przepis, za to uwielbiam do Ciebie zaglądać Aniu :*
Justyna, bardzo mi miło!
Dziękuję!
Bardzo nie lubię mięsa z kaczki czekam na propozycje np z rybką
Sylwia,
a ja bardzo lubię i kaczkę i rybę!
Świetne te przepisy dziękuję za podzielenie się nimi. Chętnie wypróbuje. Coś wspaniałego to urządzenie.
Pozdrawiam serdecznie
Kasiu, bardzo proszę!
Tak, FoodSaver to idealne urządzenie do marynowania.
Bardzo przydatne porady oraz super sprzęt. Jestem w trakcie remontu kuchni i chyba sobie zamówię takie urządzenie. Póki co muszę jednak skupić się na aranżacji wnętrza. Na szczęście znalazłam stronę ze świetnymi meblami kuchennymi.
Daria, w takim razie życzę powodzenia i szybkiego ukończenia remontu kuchni.