Pierogi z pieczoną gęsią i kiszoną kapustą. Listopadowa tradycja

 

Nie ma listopada bez gęsi, a tym bardziej bez pierogów z gęsiną. Są nieodłączną listopadową historią. W ubiegłorocznym sezonie lepiłam kasztanowe pierogi z gęsiną. Te powstały z mięsa gęsi pieczonej w całości – klik!, bo zawsze zostają jakieś kawałki i nieobrane kości, które trzeba wykorzystać. Te pierogi zjedliśmy w rodzinnym gronie. Wszyscy za nimi przepadamy. Zapraszam więc na pierogi z pieczoną gęsiną vol. 3.

 

 

Pierogi z pieczoną gęsią i kiszoną kapustą
ok. 60 małych pierogów

farsz
300 g mięsa z pieczonej gęsi (razem ze skórą)
200 g kiszonej kapusty
3 łyżki sosu z pieczonej gęsi
1 liść laurowy
1 szalotka
1 łyżka suszonego tymianku
pieprz i sól do smaku
1 łyżka tłuszczu z gęsi

Kapustę wkładam do garnka, dodaję sos z pieczonej gęsi, liść laurowy i wlewam 300 ml wody. Gotuję na małym ogniu do miękkości. Kiedy przestygnie kroję. Mięso przepuszczam przez maszynkę. Szalotkę siekam. Do kapusty dodaję gęsinę. Na dużej patelni blanszuję szalotkę na tłuszczu gęsim, dodaję kapustę i mięso, tymianek i pieprz. Ewentualnie sól. Mieszam wszystko na małym ogniu na jednolitą masę. Wyłączam grzanie. Farsz jest gotowy.

ciasto
500 g mąki pszennej
ok. 500 ml maślanki
1/2 łyżeczki soli

Mąkę i sól przesiewam do misy miksera. Włączam mikser z mieszadłem na najniższy poziom i stopniowo wlewam maślankę. Miksuję aż ciasto będzie miękkie i elastyczne, nie będzie kleiło się do rąk. Przykrywam je ścierką kuchenną i zostawiam na około 20-30 min.
Potem dzielę ciasto na cztery części, i po jednej wałkuję na blacie oprószonym mąką na cienkie placki. Wykrawam z nich koła i faszeruję mięsem gęsim z kapustą. Zlepiam i układam na posypany mąką blat. Gotuję partiami w osolonym wrzątku – 3 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Wybieram łyżką cedzakową i układam jedną warstwą na półmiskach. Podałam ze smażoną w maśle cebulą, posypałam pieprzem.

18 thoughts on “Pierogi z pieczoną gęsią i kiszoną kapustą. Listopadowa tradycja

  1. Super przepis Aniu i idealnie z nim trafiłaś, bo właśnie zamierzałam robić coś z gęsiny 🙂

  2. To dopiero musi być fantastyczny smak! U nas gęsiny jest dużo więc kiedyś spróbujemy.

  3. Aniu, już kiedyś za Twoją namową robiłam pierogi i zupę z pieczonej gęsi. Te też mbue kuszą. Mniam:-) Na pewno była uczta. Ja do farszu mięsnego zawsze dodaję obgotowany kawałek kapusty białej. Muszę spróbować z kiszoną.

  4. Rodzice lubią gęsinę, więc niewykluczone, że te pierogi pojawią się na naszym stole.

  5. Uwielbiam pierogi, natomiast takiej wersji jeszcze nie jadłam. Wygladają naprawdę apetycznie, choć już bardzo dawno nie jadłam gęsiny.

  6. Dawno nie było u mnie gęsiny. Te pierogi prezentują się wybornie! 🙂

  7. uwielbiam gęś, jadłam raz takie pierogi,pycha!

  8. Cudowne pierożki Aniu 🙂 wpraszam się na obiadek 🙂

  9. Lubię pierożki w każdej postaci, z kaczką robię często z gęsiną nigdy. Czas to zmienić. Ciekawy przepis na ciasto, wypróbuję 🙂

Skomentuj Cztery Fajery - blog kulinarny Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.