Pierogi z kiszoną kapustą i ziemniakami. Przepis z 1913 roku

 

Dzisiaj sięgnęłam do starej receptury na pyszne pierogi z kiszoną kapustą i ziemniakami. Przepis pochodzi z książki Marii Monatowej, wydanej w 1913 roku. Pierogi są doskonałe i chce się je jeść bez umiaru…Należy wybrać mączyste ziemniaki i dobrą kiszoną kapustę. To połączenie jest warte wszystkiego. Bierzcie i lepcie.

 

 

Pierogi z kiszoną kapustą i ziemniakami Marii Monatowej

500 g mąki białej orkiszowej lub pszennej T550
1 jajko
letnia woda
szczypta soli

5 ziemniaków
garść kiszonej kapusty z marchewką
1 cebula
masło
sól i pieprz

do podania: cebula, masło

Zagnieć ciasto z mąki, jajka, szczypty soli, dolewając po trochu letniej wody, aby otrzymać ciasto miękkie, nieklejące się do rąk. Odstaw pod przykryciem.
Kartofle obierz, ugotuj, zrób puree.
Kapustę pokrój, gotuj pół godziny. Po tym czasie odcedź.
Cebulę posiekaj, podsmaż na maśle. Następnie dodaj kapustę i lekko podsmaż.
Ziemniaki połącz z kapustą, dopraw solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkuj, wycinaj szklanką koła, nakładaj farsz i sklejaj. Pierogi gotuj w osolonej wodzie. Podawaj ze smażoną na maśle cebulą.

 

Uniwersalna książka kucharska, Maria Ochorowicz-Monatowa, 1913

22 thoughts on “Pierogi z kiszoną kapustą i ziemniakami. Przepis z 1913 roku

  1. Klasyka, której nie sposób nie spróbować. Bardzo lubimy wszelkie pierogi

  2. Nie jadłam jeszcze takich pierogów Co więcej nawet nie słyszałam wcześniej o takim połączeniu.

  3. Moja druga połówka często narzeka, że chciałby pierogi z kapustą, ale bez grzybów. Coś trzeba będzie pokombinować 🙂

  4. Takiego połączenia jeszcze nie jadłam, ale z kapustą bardzo lubię.

  5. to musiało być dopiero wyzwanie, super pomysł żeby skorzystać z takiego przepisu!

  6. Wow nigdy nie słyszałam o nich. Stara dobra kuchnia

  7. Nic nie pozostaje tylko próbować

  8. od jakości składników wiele zależy, potrafią wiele dobrego zrobić ale i zepsuć.

  9. Brzmi smacznie. uwielbiam pierogi. Myślę, że będą mi smakowały

  10. Często robię pierogi, chętnie skorzystam z pomysłu na farsz.

  11. Wyglądają bardzo smacznie! Kocham każde pierogi!

Skomentuj Anna Piotrowicz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.