Piernikowa krajanka z kakaowym lukrem

 

Kto kocha krajankę piernikową ręka w górę! Ja kocham ogromnie i mogłabym ją jeść cały rok. Dlatego z wielką lubością piekę duże jej ilości na grudniowe święta, nowy rok i cały zimowy czas. Idealnie smakuje jako deser, małe co nieco do kawy i herbaty. Ale może też być słodkim świątecznym prezentem. Doskonale się przechowuje i warto upiec od razu wielokrotność tej porcji z przepisu.

 

ciasto
200 g miodu – u mnie rzepakowy
100 g masła
100 g cukru
2 jaja
2 łyżki domowej przyprawy korzennej – przepis!
1 łyżka kakao
380 g mąki orkiszowej ( lub pszennej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

lukier kakaowy
200 g cukru pudru
1 łyżka kakao
5 łyżek gorącej wody

Blachę do pieczenia ( moja 38 x 26 cm) posmaruj masłem i posyp mąką. Piekarnik nastaw na 180 st. C.
Mąkę przesiej do miski. Dodaj kakao, przyprawę korzenną i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
Miód, masło oraz cukier włóż do garnka. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu powstania gładkiej masy. Zdejmij rondel z ognia i odstaw do wystygnięcia.
Przelej do misy robota i dodaj jajka. Cały czas miksując, dodawaj porcjami suche składniki. Miksuj do momentu, aż ciasto będzie dobrze wymieszane.
Ciasto wyłóż na blachę i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20-25 minut.
Wyjmij blachę z piekarnika, zostaw na kratce i po 20 minutach pokrój ciasto na paski, a potem na skos.
Kiedy wystygną, każdy kawałek ciasta posmaruj lukrem.
Jeśli lukier podczas nakładania na krajankę zgęstnieje, podgrzej go na małym ogniu.

lukier
Składniki na lukier umieść w rondelku. Zagotuj na małym ogniu, mieszając.
Gdy składniki utworzą jednolitą masę, zdejmij garnek z ognia i odstaw do wystygnięcia.

29 thoughts on “Piernikowa krajanka z kakaowym lukrem

  1. Krajanki jeszcze nie jadłam, ale ogólnie wszystko co piernikowe uwielbiam!

  2. Świetny przepis na święta! Chętnie wykorzystam 🙂

  3. Świetny przepis na święta! Chętnie wykorzystam 🙂

  4. Świetny przepis na święta! Chętnie wykorzystam 🙂

  5. Ta krajanka bardzo smakowałaby mojej mamie. Ona uwielbia takie smaki.

  6. Uwielbiam sięgać po pierniki, są naprawdę świetne.

  7. Nigdy nie robiłam krajanki, więc czas to zmienić.

  8. To musi być pyszne i mam zamiar to zrobić.
    Mam tylko jedno pytanie odnośnie kawowego lukru, w którym nie ma kawy? Czy tu jest jakiś błąd w przepisie?

  9. Uwielbiam krajankę piernikową. Może wykorzystam Twój przepis.

  10. Wędrowki po kuchni

    Piernikowe smaki bardzo lubię, więc z pewnością to coś dla mnie!

  11. Na pewno pyszna ta krajanka, lubię takie pierniczki. Chętnie skorzystałabym z przepisu, dodałabym tam jakiś akcent pomarańczowy;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.