Zaproszenie do grudniowej Piekarni

 

 

Moi Drodzy,
jesteśmy na finiszu 2023 roku i z radością mogę napisać, że nasza Piekarnia przetrwała kolejny rok dzięki nam i naszej wspólnej pasji. bardzo mnie to cieszy i mam nadzieję, ze za rok będę mogła napisać to samo…
Tymczasem zapraszam na grudniowe spotkanie ze wspaniałym klasycznym wypiekiem, który na pewno ucieszy każdego. Wybrałam na ten świąteczny czas przepis na brioszkę. To pieczywo, które smakuje praktycznie do wszystkiego. Można je jeść ze śledziem i jako deser z dodatkiem kremu lub owoców.

Kiedy pieczemy?
W weekend 15, 16 i 17 grudnia
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 18 grudnia o 20.00

Niech nam się upiecze!

Świąteczna brioszka
przepis i zdjęcie z bloga Plötzblog

na 4 sztuki, każda po ok. 240 g
61 g cukru
6,1 g soli
267 g jaj
380 g mąki pszennej T550
36 g dojrzałego startera pszennego (sztywny zakwas)
8,1 g świeżych drożdży (organicznych)
202 g masła (pokrojonego w kostkę)
Jajko do posmarowania

Całkowity czas przygotowania: 17 godzin 1 minuta
Dzień 1
19:59 Przygotuj ciasto główne
Dzień 2
8:21 Porcjowanie
8:26 Kształtowanie
11:40 Rozgrzej piekarnik do 220°C
12:40 Pieczenie
Upieczone około 13:00

1. Dodaj składniki (oprócz masła) do miski w podanej kolejności.
2. Zmiksuj na ciasto.
3. Zagniataj do momentu, aż będzie można wyciągnąć cienką warstwę ciasta (test szyby).
4. Dodaj pokrojone na kawałki masło i ponownie wyrabiaj, aż będzie można wyciągnąć cienką warstwę z ciasta (test szyby) (pożądana temperatura ciasta: ok. 26°C).
5. Zostaw do dojrzewania na 12 godzin w temperaturze 20°C, aż podwoi swoją objętość.
6. Ciasto podziel kawałki o masie 80 g każdy.
7. Uformuj z ciasta kule.
8. Do natłuszczonych foremek na brioszki ułóż po 3 kawałki ciasta złączeniem do dołu (średnica górna 12 cm, średnica dolna 6,5 ​​cm).
9. Przykryj i pozostaw do podwojenia objętości w temperaturze 20°C na 4 godziny.
10.Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem.
11. Foremki umieść na kamieniu do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 220°C. Nie paruj. Natychmiast zmniejsz temperaturę piekarnika do 170°C. Piec łącznie 20 minut (temperatura wnętrza: 93°C).

5 thoughts on “Zaproszenie do grudniowej Piekarni

  1. Zaciekawił mniej ten przepis. Nie upiekę w ramach wyzwania, bo stoję na jarmarkach z moimi KGW .Ale na pewno wyprobuję!

  2. To brioche przysporzyło nie lada kłopotu, widzę, że mam jeszcze pierwszy przepis z 1 jajkiem 🙁

    • Kamila, ale dawno to poprawiłam. Poza tym była podana ilość jajek w gramach i link do oryginalnego przepisu…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.