Pasztet z gęsiej wątróbki z bekonem i szałwią

 

Pasztet, Pâté z wątroby gęsiej to francuski klasyk. Tutaj przepis z ubiegłego roku, z nalewką pigwową. Dzisiaj dodałam do pâté bekon i szałwię według przepisu na pasztet z wątróbki drobiowej z Food Stuff, Tony’ego Jackmana.
Kremowy i doskonały w smaku pasztet bez pieczenia dla prawdziwych smakoszy. Na św. Marcina idealne danie, aby raczyć się nim w gronie bliskich i przyjaciół. Z kieliszkiem wybornego wina – Bordeaux, Champagne, beaujolais nouveau, sauternes czy riesling. Konfitura cebulowa doskonale połączy całość.

 

 

Pâté z gęsiej wątroby
100 ml masła
1 średnia cebula, bardzo drobno posiekana
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
200 g boczku pokrojonego w kostkę
200 g gęsich wątróbek
1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
6-7 liści szałwii
3 łyżki koniaku lub calvadosu
100 ml śmietany kremówki
sól i mielony czarny pieprz do smaku
mleko do moczenia wątróbek

Wątróbki dokładnie oczyść z błon i przerostów, zalej je mlekiem i zostaw na kilka godzin ( robię to na noc). Rozpuść połowę masła i podsmaż na nim cebulę i czosnek, aż zmiękną.
Kostki boczku smaż na osobnej patelni, aż wytopi się z nich tłuszcz.
Na pierwszą patelnię wrzuć wątróbki drobiowe razem z mieloną kolendrą i posiekaną szałwią ( 4-5 liści) i podsmażaj przez około 3 minuty. Wątróbki powinny być lekko różowe w środku. Zalej alkoholem i podpal.
Wlej śmietanę i gotuj przez 1 minutę. Dopraw solą i zmielonym czarnym pieprzem.
Miksuj, aż masa będzie nie do końca gładka. Dodaj kostki boczku i wymieszaj łyżką, a następnie przełóż do naczynia. Rozpuścić resztę masła, połóż liście szałwii na wierzch pâté i zalej masłem. Schłodź do temperatury pokojowej, a następnie wstaw do lodówki. Podawaj w temperaturze pokojowej

17 thoughts on “Pasztet z gęsiej wątróbki z bekonem i szałwią

  1. Twój pasztet z gęsiej wątroby musi smakować obłędnie, wygląda bardzo smakowicie

  2. Moi rodzice uwielbiają gęsinę, polecę im taki sposób przygotowania wątróbki, na pewno skorzystają.

  3. Witam serdecznie ♡
    Ależ głodna się zrobiłam, uwielbiam różnego rodzaju pasztety! Wspaniały przepis, jak dla mnie rewelacja!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

  4. Skoro smakuje fantastycznie to warto skusić się na zrobienie tego pasztetu.

  5. Z takimi dodatkami muszę koniecznie spróbować Przepiękne zdjęcia

  6. uwielbiam pasztet,, ale w takim zestawieniu jeszcze nie próbowałam, nie dość że wygląda apetycznie to jeszcze pewnie pachnie nieziemsko

  7. Świetny przepis. Taki pasztet z przyjemnością bym skosztowała, również w obecności konfitury cebulowej. 🙂
    Pozdrawiam

  8. Toksyczna Kosmetyczka

    Przyznam, że wygląda obłędnie, więc może się skuszę

  9. Nie wiem jak to się stało,że nie skomentowalam wcześniej Twojego posta. Już nadrabiam a więc wątróbka mówisz. Bee nie lubię ,pasztecik powiadasz.Tu już zdecydowanie pojawia się uśmiech na mojej buzi. Lubię ze świeżą bagietka lub krakersami. Tylko gdzie ja tutaj znajdę gęsią wątrobę ?

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.