Konfitura cebulowo figowa. Sezonowo od A do M

 

Cebula o tej porze roku smakuje dla mnie wyjątkowo. Poza tym ma magiczną moc wspierania odporności. Toteż jem ją we wszystkich odmianach i postaciach. Bardzo lubię.
Spotkanie z Konwaliami w kuchni było dodatkowo emocjonujące, no bo cebula jednocześnie na dwie kuchnie to jest coś.
U mnie jako konfitura z dodatkiem figi – fantastyczna i komponująca się ze wszystkim, a także solo. Szczególnie lubimy ją na podpieczonym bajglu z pleśniowym serem i tymiankiem. Delicje!

 

 

3 duże cebule
5 fig
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
4 gałązki tymianku
3 łyżki melasy z granatów
1/2 szklanki białego wina

 

 

Cebule obierz i pokrój w piórka. Na żeliwną patelnię włóż masło i oliwę, piórka cebuli i gałązki tymianku. Karmelizuj na średnim ogniu, mieszając, około 15-20 minut. Potem dodaj umyte i pokrojone figi i wlej wino, znowu duś razem aż figi się rozpadną. Teraz dodaj melasę z granatów. Dobrze wymieszaj. Gotuj przez kolejne 5-10 minut, aż cebule i figi jeszcze bardziej się rozpadną, a konfitura będzie gęsta. Zdejmij patelnię z ognia i przełóż konfiturę do wyparzonych słoików. Pasteryzuj, jeżeli chcesz konfiturę zachować na dłużej lub ostudź i wstaw do lodówki do użycia w ciągu tygodnia.

24 thoughts on “Konfitura cebulowo figowa. Sezonowo od A do M

  1. Wygląda bosko!
    Jak tylko upoluję smaczne figi, zrobię ją. 🙂
    Słoiczek z taką konfiturą może być cudownym prezentem.
    Dziękuję za cebulowy czas.

  2. Zazwyczaj mam w lodówce słoiczek konfitury z czerwonej cebuli, bo bardzo ją lubimy. Wersji z figami jeszcze nigdy nie robiłam, chętnie wypróbuję przepis

  3. Jak ja lubię takie proste przepisy!
    Zaproponuję komuś ten przepis do wypróbowania.

  4. Uwielbiam cebulowe konfitury. Cebula po karmelizacji jest przepyszna. Do tego figi i już wyobrażam sobie ten niezwykły smak,

  5. Aniu u Ciebie kuchnia bogata w smaki 🙂 jestem pod wrażeniem tych wszystkich cudow, a zarazem zazdroszczę czasu na tworzenie tych smakołyków 🙂

  6. Czuję się naprawdę zaintrygowana tym połączeniem smakowym 😉

  7. ja nawet chyba nigdy figi nie jadłam, ale teraz bardzo mnie zmotywowałaś do zmiany tego stanu rzeczy 🙂

  8. Ależ ta konfitura mnie kusi! Uwielbiam takie smaki, a już sobie wyobrażam jak smakuje w połączeniu z serem pleśniowym na chrupiącej grzance Chyba będę musiała wypróbować

  9. Bardzo ciekawe połączenie smakowe 🙂

  10. Słyszałam, że cebulę można jeść w takim połączeniu, ale jeszcze nie miałam okazji spróbować. To dla mnie coś nowego i kusi mnie bardzo

  11. Tu gdzie mieszkam, takie konfitury (chutneye) są bardzo popularne, można spotkać zaskakujące połączenia!

  12. Bajgiel z dodatkiem takiej konfitury to na pewno super połączenie smakowe. Mniam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.