Papryka faszerowana mięsem indyczym i ryżem, pieczona w sosie pomidorowym

 

Obfitość warzyw dojrzałych w letnim słońcu budzi we mnie nieustanną chęć do gotowania, pieczenia i częstowania bliskich i przyjaciół. Systematyczne biesiady w ogrodzie, w cieniu dobrych drzew, w zaciszu tarasu lub przy wieczornej ciszy… Czy można się powstrzymać?

2 kg dojrzałych papryk
700 g mięsa mielonego z udźca indyka ( u mnie wyłącznie eko)
300 g ryżu długoziarnistego
2 szalotki
4 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego lubczyku
sól i pieprz
oliwa EV

sos pomidorowy
1, 5 kg dojrzałych pomidorów
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka płatków chili
sól
oliwa EV

 

 

Pomidory obieram ze skórek ( po uprzednim sparzeniu) i kroję do miski na kawałki, odrzucam nadmiar pestek. Na dużą patelnię wlewam słuszna ilość oliwy, wrzucam posiekany czosnek i płatki chili. Kiedy zaczynają pachnieć, wlewam pomidory i solę. Gotuję do zgęstnienia sosu, odstawiam.

Ryż gotuję al dente. Z każdej papryki odkrawam wierzch i wyjmuję ze środka pestki. Każdą posypuję w środku solą i pieprzem. Do miski wkładam mięso i ryż. Na patelni podsmażam na oliwie posiekane szalotki i czosnek, kiedy przestygną, dodaje do mięsa i ryżu. Dodaję natkę pietruszki, lubczyk, sól i pieprz. Mieszam dokładnie, próbuję i ewentualnie doprawiam. Farszem wypełniam papryki, przykrywam odciętą wcześniej ,czapeczką’. Naczynie do zapiekania skrapiam oliwą, układam papryki, polewam pomidorowym sosem i wstawiam do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Zapiekam ok. 40 – 50 minut, polewając w międzyczasie całość sosem i oliwą. Podaję gorące.

18 thoughts on “Papryka faszerowana mięsem indyczym i ryżem, pieczona w sosie pomidorowym

  1. Bardzo lubię faszerowane warzywa, najczęściej faszeruję cukinię. Twoje danie wygląda pysznie.

  2. Pysznie! Uwielbiam faszerowane warzywa i chyba w tym tygodniu zrobie paprykę 🙂

  3. Taka faszerowana papryka to sama przyjemność dla podniebienia. Uwielbiam faszerowane warzywa, a Twoją propozycję na pewno wykorzystam 🙂

  4. Brzmi mega smakowicie! Uwielbiam takie proste, ale pełne smaku przepisy – szczególnie, gdy składniki są świeże i prosto z ogródka.

  5. Oczami wyobraźni widzę pięknie zastawiony stół. konieczne na świeżym powietrzu pyszne papryki, dobry trunek i doborowe towarzystwo. Życie może być piękne ❤️

  6. To moje najulubieńsze danie jeśli chodził o zapiekaną paprykę.
    Najlepiej smakuje na zewnątrz, to fakt! Zazdroszczę świeżego powietrza gdzie można wiele zakontemplować!
    Boskie ujęcia!

  7. Moja mama często taką szykuje, jest genialna!

  8. uwielbiam faszerowaną paprykę, najchętniej wybieram czerwoną ta smakuje mi najbardziej

  9. Ostatnio pierwszy raz u znajomej jadłam faszerowaną paprykę i muszę powiedzieć niebo w gębie. Wzięłam od niej przepis, ale z chęcią wypróbuję też ten od ciebie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.