Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami i miodem tymiankowym

 

Naleśniki z jabłkami to chyba moje ulubione zestawienie, jeżeli chodzi o słodką naleśnikową opcję. Kocham wszystkimi kubkami smakowymi!
Poza tym jabłka to owoc całoroczny i zawsze blisko. Dlatego sięgam po niego tak chętnie. No i powiedzmy sobie szczerze, w obliczu cen innych owoców, jabłka są stosunkowo tanie.
Tym razem połączyłam je z calvadosem i miodem tymiankowym. Zachęcam do takiej kompozycji, gdyż proste naleśniki urastają do rangi arystokratycznego posiłku.

 

 

Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami w tymiankowym miodzie i calvadosie

ciasto naleśnikowe wg. Roux
125 g mąki
15 g drobnego cukru
szczypta soli
2 jajka
325 ml mleka
100 ml śmietany kremówki
kilka kropli esencji waniliowej
masło klarowane do smażenia

Mąkę, cukier i sól wsypujemy do miski. Dodajemy jajka, dobrze mieszamy składniki trzepaczką, dolewając 100 ml mleka i śmietanę. Odstawiamy ciasto w temperaturze pokojowej na około godzinę.
Przed smażeniem dodajemy esencję waniliową i mieszamy.
Patelnię o średnicy 22 cm smarujemy odrobiną masła i podgrzewamy. Łyżką wazową nalewamy trochę ciasta i przechylając patelnię, rozprowadzamy je tak, żeby tworzyło cienką warstwę. Smażymy około minuty.
Kiedy na całej powierzchni pojawią się małe dziurki, odwracamy naleśnik i smażymy 30 -40 sekund. Przekładamy na talerz .

karmelizowane jabłka
2 jabłka ( u mnie Grójeckie )
2 łyżki miodu tymiankowego ( albo miód wielokwiatowy i dwie gałązki tymianku podgrzewamy do 40 st. C)
40 ml calvadosu
1 łyżka masła klarowanego

Jabłka dobrze myjemy w ciepłej wodzie z sodą. Wyjmujemy gniazda nasienne, a jabłka kroimy na ćwiartki i w grube plastry. Na patelnię wkładamy masło i plastry jabłek, podsmażamy je na dużym ogniu, aż zrumienią się ze wszystkich stron. Wlewamy calvados. Zmniejszamy ogień i dodajemy miód tymiankowy. Podgrzewamy razem jeszcze minutę i wyłączamy płytę.

Naleśniki składamy na połówki lub ćwiartki, układamy na talerzach, wykładamy na nie jabłka i polewamy sosem. Od razu jemy. Boskie!

24 thoughts on “Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami i miodem tymiankowym

  1. Wędrowki po kuchni

    Uwielbiam karmelizowane jabłka, więc to zdecydowanie coś dla mnie!

  2. Nigdy nie miałam okazji skosztować miodu tymiankowego. Brzmi naprawdę intrygująco:)

  3. Bez dwóch zdań musi to być niebo w gębie! Zjadłabym dokładkę nawet jeśli miałabym pełen brzuch 😉

  4. Często sięgam po jabłka, a dodatkowo lubię słodkie propozycje.

  5. czerwonafilizanka

    Naleśniki z miodem jadłam kiedyś ale że spadzi iglastej o tymiankowym pierwsze czytam. Pozdrawiam

  6. Bez wątpienia arystokratyczne..Wręcz Królewskie śniadanie. Zjadłabym chyba dwie solidne porcje… przepięknie pachną, bo czuję aż tutaj. Potrafię sobie wyobrazić nawet ich smak.

  7. Ależ one pysznie wyglądają, na dodatek ciasto tak cienkie jak lubię. 🙂

  8. Wygląda obłędnie!!! Mniaaaam ;D Musze popełnić.

  9. Papierowa Łowczyni

    Ja też uwielbiam naleśniki na słodko. Jeszcze uwielbiam z bananem. Bardzo zaintrygował mnie ten miód tymiankowy. Super, że napisałaś jak można zrobić jego alternatywę. Chętnie wypróbuję ten przepis 🙂 Faktycznie Twoje naleśniki wyglądają dostojnie…

  10. Uwielbiam naleśniki i te musza byc obłednie dobre 🙂 karmelowe jabłka i miód tymiankowy ktorego nie jadłam ciekawie brzmi 🙂

  11. Naleśniki lubi chyba każdy Najchętniej jemy z nadzieniem szpinakowym, ale te wyglądają tak apetycznie, że skusiłabym się na dużą porcję

  12. Masz racje z takimi dodatkami to jest arystokratyczny posiłek! Uwielbiam jabłka tak podane! Mniam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.