Marynowane oliwki z czosnkiem, cytryną i ziołami. Viva la Sicilia!

 

Tuż przed świetami, po pewnych perypetiach związanych z covidowymi obostrzeniami, dotarły do mnie cudowne produkty z Sycylii. Przywiózł je dzielny Antonio, który przedzierał się przez granice, aż wreszcie stanął u mych drzwi. Wśród innych smakołyków, był tam słój świeżych oliwek, które postanowiłam od razu zamarynować. Ta pyszna mieszanka sycylijskiego złota, marynowanego w sycylijskiej oliwie z dodatkiem świeżych ziół, cytryny i dużej ilości czosnku zachwyci smakoszy oliwnych smaków. Przygotowanie ich jest tak proste, że nie wymaga wielu wysiłków. Wystarczy kilka składników najwyższej jakości, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem.

 

 

Oliwki marynowane w oliwie z czosnkiem, cytryną i ziołami

500 g różnych sycylijskich oliwek
4 ząbki czosnku
5 gałązek tymianku
1 liść laurowy
skórka z połowy cytryny bio
1 łyżeczka pokruszonych czerwonych płatków chili lub chili pkrojona w plasterki
1 szklanka oliwy z pierwszego tłoczenia

Czosnek obierz i pokrój w plasterki, ekologiczną cytrynę opłucz i zdejmij z niej skórkę. Oliwki, czosnek, zioła, liść laurowy, skórkęz cytryny i chili ułóż w słoiku. Wlej tyle oliwy, aby pokryła oliwki. Zakręć słóik i włóż go do lodówki na co najmniej 48 godzin lub maksymalnie na tydzień.
Podawaj dwie godziny po wyjęciu z lodówki, aby oliwki ogrzały się do temperatury pokojowej. Przełóż je do naczynia do serwowania. Jedz je same lub podawaj z krakersami, wędlinami, na desce serów.

Jak jeszcze podać te wyjątkowe oliwki?
* jako przekąskę na co dzień
* jako prezent. Taki słoik oliwkowego dobra ucieszy każdego.

32 thoughts on “Marynowane oliwki z czosnkiem, cytryną i ziołami. Viva la Sicilia!

  1. Super, że wszystkie składniki mam w domu, nie ma tutaj nic wymyślnego, za czym trzeba oblecieć pół miasta 😀 Na pewno przygotuję, bo mam w domu takiego jednego amatora oliwek 🙂

  2. Z ochotą takie zrobię jak tylko dorwę jakiegoś Antonia 🙂 Zdjęcia mnie zachwyciły 🙂
    Pozdrawiam 🙂

  3. Aniu, ależ muszą smakować. Tylko czy mozna jeszcze je zamówić. Normalnie szok hak na mnie działa ich widok 🙂

  4. Świetny pomysł, nigdy sama nie marynowałam oliwek

  5. Doskonałe połączenie smaków. Szczęśliwego Nowego Roku!

  6. Dla mnie idealnie.
    Uwielbiam oliwki, składniki do marynowania super.
    Jadłam oliwki w wielu miejscach, ale myślę, że według Twojego przepisu będą przepyszne. Tak marynowanych oliwek nie jadłam.

  7. Takie oliwki w formie przekąsek na pewno sprawdzą się fajnie na różnych imprezach. Dziękuję za przepis.

  8. Oliwki jadam, zjadam, pożeram, uwielbiam, nie pomyślałam, że można je tak przyrządzić, świeżych nie zdobędę, ale można domarynować te zwykłe, choć trochę będzie inaczej..

  9. Uwielbiam oliwki, więc przepis przyda mi się, żeby je podać w innej odsłonie.

  10. Wędrówki po kuchni

    No tym razem się nie skuszę. Nie przepadam za oliwkami i choć robiłam kilka podejść to niestety się nie przekonałam do nich 🙂

    • Wędrówki po…,
      stawiam, że nigdy nie jadłaś dobrych. Bardzo trudno dostać naprawdę dobre oliwki.

      • Wędrówki po kuchni

        Uwierz mi, że jadłam te najlepsze 🙂 Niestety same mi zupełnie nie podchodzą. Jeszcze w jakiejś potrawie jak Puttanesca itp przejdą, ale same niestety nie. Ale nie poddaję się i próbuję co jakiś czas 🙂

  11. Uwielbiam oliwki , taki słoik pełen piękna i smaku chętnie bym przygarnęła w prezencie

  12. Nie mam opcji, abym nie skusiła się na takie pyszności, coś, co bardzo mi smakowo odpowiada. 🙂

  13. Kocham oliwki 🙂 i chce je mieć. Szkoda tylko, że nie mam takiego Antonio, Raczej nie dam rady ich zdobyć chociaż może są jakieś internetowe sklepy, gdzie można je nabyć. Chętnie zrobiłabym według Twojego przepisu.

    • Justyna, to jest problem, bo dobre źróło oliwek jest ważne.
      Kiedy spotkasz takie dobre w sklepie w zalewie, to kupuj. Potem osusz je na sicie i na papierze i zamarynuj.

  14. Nigdy bym nie wpadła na pomysł zamarynowania oliwek sama dla siebie, muszę tak zrobić. Czasami w Costco u nas można kupić piękne, olbrzymie oliwki i zawsze mi ich trochę żal, bo stoją w takim pękaty plastikowym pudełku. Nigdy nie kupiłam, bo zawsze wydawało mi się, że mogę mieć problem z ich nadmiarem i konserwacją a tutaj popatrz rozwiązanie jak zanalazł.

    • Viola, kupuj te oliwki!
      Zamarynowane mogą stać i dojrzewać. Są dokonałe.
      Sycylijczycy przywożą mi je jednak w szklanym słoju…

  15. Przyznam, że zrobiłaś mi smaka. Opisałaś dodatkowo tak egzotycznie, szkoda tylko że nie mam nikogo takiego by mi takie oliwki przywiózł. To są zdecydowanie moje smaki <3

    • Piperzyć z …,
      cieszę się, że lubisz oliwki. Możesz ich poszukać w Polsce – tylko nie oszczędzaj na cenie – i sobie zamarynować.
      Smacznego!

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.