Carpaccio z półgęska z solirodem i sosem vinegrette. Sezonowo od A do M na koniec roku

 

 

(… ) Zaś dla mężczyzn wędliny leżą do wyboru: półgęski tłuste, kumpia, skrzydliki ozoru. Wszystkie wyborne, wszystkie sposobem domowym uwędzone w kominie dymem jałowcowym. (…)
* Adam Mickiewicz, Pan Tadeusz, księga II

Półgęsek to bardzo popularna przekąska w kuchni staropolskiej. Znany jest również pod nazwą półgąsek lub pierśnik. Przywędrował do nas z Wileńszczyzny, rozpowszechniając się na Kujawach i Pomorzu, bo tam hodowano najwięcej gęsi.
Półgęski robiono z piersi gęsiej bez kości , ale ze skórą, którą peklowano, a potem wędzono.
W niektórych regionach Rzeczypospolitej półgęsek robiono z całej połówki korpusu gęsi (bez nóg i szyi). Półgęski były daniem luksusowym i  jadano je głównie w dworach szlacheckich. W XIX w. stały się popularną potrawą na Pomorzu, gdzie chów gęsi był największy. Podroby eksportowano do Francji na pasztet strasburski, a mięso wykorzystywano lokalnie. Obecnie chów gęsi rozpowszechnił się w wielu regionach Polski i gęsina wraca na nasze stoły coraz częściej. Najbardziej popularna jest w listopadzie, kiedy przyrządza się ją na św. Marcina. Jednak warto ją jeść przez całą jesień i zimę, kiedy mięso gęsi jest najlepsze. Gęsina to arystokratka wśród drobiu.

 

 

 

Carpaccio z półgęska z solirodem i sosem vinegrette
1 półgęsek
1 garść solirodu
sos
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka miodu
szczypta pieprzu

W słoiczku łączymy wszystkie składniki sosu. Półgęsek kroimy na cienkie plasterki bardzo ostrym nożem. Układamy na talerzu. Dodajemy soliród i polewamy sosem. Podajemy z domowym chlebem na zakwasie i wytrawnym czerwonym winem.

Jakie wino podać do półgęska?
* Regent
* Pinot Noir
* Rioja

Dzisiejsze spotkanie z Konwaliami w kuchni jest ostatnim w tym roku. Każda z nas przygotowała w swojej kuchni dowolne danie. Moje carpaccio z półgęska z solirodem będzie przekąską podczas naszej sylwestrowej kolacji we dwoje.

 

 

Drodzy, którzy odwiedzacie mnie na blogu –  na koniec 2020 i nowy 2021 życzę Wam zdrowia, szczęścia i otaczania się właściwymi ludźmi. Odwagi wobec rzeczywistości i mądrości, aby w nowym roku znaleźć właściwe drogi.
Ale przede wszystkim miłości i bliskości mimo koniecznego dystansu.

22 thoughts on “Carpaccio z półgęska z solirodem i sosem vinegrette. Sezonowo od A do M na koniec roku

  1. Doskonały przepis na każdą imprezę. Lubimy gęsinę, więc chętnie wypróbuję przepis

  2. Prosto a jednocześnie wykwintnie, jak na sylwestrową noc przystało!
    Soliród jeszcze niestety nie stanął na mojej drodze, choć poszukuję go od dłuższego czasu.
    Dziękuję za cały mijający rok i za piękne życzenia na ten nadchodzący!
    Miłości, bliskości, zdrowia, pięknych opowieści i mądrych ludzi dookoła. 🙂
    Szczęśliwego Nowego Roku!

    • Magda, dziękuję .
      Soliród kupuję w Selgrosie i w Makro. Mam nadzieję, że go w końcu spotkasz.
      Niech nam się darzy w 2021!

  3. Idealne danie na Sylwestra – nawet w domu i w mocno ograniczonym liczebnie gronie 🙂

  4. Przyleciałam zobaczyc co to ten soliród 😉 Pierwszy raz chyba widzę. A półgęsek i bez niego wygląda fenomenalnie
    Wszystkiego najlepszego Aniu w nowym roku

    • Krystyna, soliród to morska sałata. Bardzo pyszna i zdrowa. Polecam.
      Z półgęskiem smakuje super.
      Dziękuję za życzenia.

  5. Wędrówki po kuchni

    Taki półmisek zdecydowanie świetnie wpisuje się w Sylwestrowe menu. Szkoda, że nie da się spróbowac przez komputer 🙂

  6. super! mój tata kocha półgęski!

  7. Pięknie zakończony rok. Takim półgęskami bym się chętnie raczyła. Pysznie podane:-)

  8. Półgęsek. Śmieszna nazwa, pierwszy raz się z nią spotykam i dzięki za króciutką lekcję historii!
    Opędzlowałabym ten talerz 😀

    Pozdrawiam,
    Karolina z TAMczytam

  9. Wszystkiego dobrego dla Ciebie w nowym roku. Przepis jak zwykle smaczny.

  10. Takie danie najlepiej prezentuje się i smakuje właśnie podczas szczególnych okazji. 🙂

  11. Podrzucę przepis mamie, tata na pewno byłby zadowolony z takiego dania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *