Lody jabłkowo – gruszkowe z imbirem. Z maszyny do lodów i bez…

 

Domowe lody to coś absolutnie pysznego! Zwłaszcza dla lodożerców, do których należę od zawsze…A lody jadam przez okrągły rok.
Tak, wiem , że teraz można dostać lody całkiem przywoite w smaku i składzie, ale jak wiadomo domowe najlepsze. Przede wszystkim dlatego, że na pewno wiem co w nich jest. Poza tym mogę dobierać swoje ulubione smaki, eksperymentować z dodatkami i jeść bez ograniczeń.
Dzisiejsze lody, które serwuję na blogu to absolutnie pyszne połączenie Jabłka Grójeckiego z gruszką i imbirem. Częstujcie się!

 

Lody jabłkowo – gruszkowe z imbirem

1 jabłko Grójeckie
1 gruszka
1 cm korzenia imbiru, startego
100 g jasnego cukru trzcinowego bio
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią bio
300 ml śmietany kremówki
100 ml mleka skondensowanego słodzonego
mięta do dekoracji

Jabłko i gruszkę obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Wkładamy do garnka i dodajemy: cukier trzcinowy, waniliowy i starty imbir. Dusimy na sporym ogniu cały czas mieszając, aż owoce się rozpadną – ok. 10 minut i powstanie gęsty mus. Wtedy odstawiamy do ostygnięcia.

Do misy lodowej automatu Zyle przekładamy wszystkie składniki: mus jabłkowo – gruszkowy, kremówkę i mleko skondensowane. Ustawiamy program: soft – jeżeli chcemy otrzymać miękkie lody lub hard – dla lodów twardych.

Jeżeli chcemy zrobić lody bez maszyny do lodów, postępujemy zgodnie z przepisem na lody, ale pojemnik z lodami wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Przynajmniej trzy – cztery razy co 30 minut wyjmujemy je z zamrażalnika i miksujemy, aby rozbić kryształki lodu.

Podajemy udekorowane miętą.

18 thoughts on “Lody jabłkowo – gruszkowe z imbirem. Z maszyny do lodów i bez…

  1. Jabłko, gruszka i imbir to świetne trio. Zrobię takie lody przy najbliższej okazji 🙂

  2. O nie! Nie mamy maszyny do lodów, a gruszkowe lody uwielbiamy. Szkoda, że jesteśmy za leniwe na takie rozdrabnianie do pół godziny! kochamy lody, więc może jednak będzie jakaś zbiórka na maszynę? Ja bym sobie tylko darowała imbir, bo niestety go nie trawię, ale gruszka i jabłko to jest życie! ❤️

    • zapowiedz,
      domowe lody bez maszyny wymagają czasu i cierpliwości…
      Ale za to robione w automacie do lodów są ogromną przyjemnością!

  3. Wędrówki po kuchni

    Wspaniałe połączenie smaków, musza smakować bajecznie

  4. Smaczne smaki zestawione razem z pewnością mi podejdą, chętnie takie lody przygotuję, tylko muszę się rozejrzeć za maszynką. 🙂

  5. Połączenie jabłka z gruszką bardzo nam smakuje, a lody uwielbiamy.

  6. Jestem umiarkowanym fanem lodów, ale moje wnusie to pożerają z wielkim apetytem:-) Takie jabłkowe połączone z gruszką i z imbirem … wyobrażam sobie, że smakują extra:-)

  7. Bardzo rzadko jadam lody, a jeżeli już to tylko owocowe.
    Trafiłaś więc Aniu w mój gust 🙂
    Gruszka, jabłko i imbir, uwielbiam.
    Moja Mama miała maszynkę do lodów i kiedyś robiła. Świetna rzecz takie domowe lody.
    Pozdrawiam!

  8. Lody, gruszki, imbir… same pysznosci! Dziekuje za przepis. Musze jeszcze rozejrzec sie za maszynka 🙂 Pozdrawiam!

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.