Kwiaty cukinii nadziewane kurkami, ricottą i parmezanem. Fragment…

 

 

(…)To właśnie kwiaty cukinii uwiodły mnie na tyle, by dać jej drugą szansę: ogromne żółte gwiazdy lśniące w blasku słońca. Kwiaty cukinii sprzedaje się albo wciąż przyczepione do zielonych owoców, albo w pęczkach, samotnie. Trąbkopodobny kształt jest idealny, by go nadziewać, na przykład ricottą z odrobiną chili lub suszonymi pomidorami. Płatki zakłada się jeden an drugi i podaje na surowo lub obtacza w płynnym cieście i smaży na oliwie. Smażone kwiaty dają zieloną słodkość i stają się chrupkie, stanowiąc idealne opakowanie dla topiącego się sera, są też wystarczająco pyszne, by zasadzić roślinę i nie zajmować się zielonymi owocami.(…)

* fragment książki Tracey Lawson – W miasteczku długowieczności

 

 

 

Kwiaty cukinii zapiekane z kurkami, ricottą i parmezanem

6 dużych kwiatów cukinii – męskich lub żeńskich
200 g świeżej ricotty (kupuję u Włochów)
100 g świeżo tartego parmezanu
100 g kurek
garść natki pietruszki
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

Kwiaty trzeba przygotować jak najszybciej po zerwaniu. Inaczej będą się składać i trudno je nadziewać.
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C.
Kurki czyścimy, krótko płuczemy i osączamy na papierowym ręczniku. Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy i szklimy na niej posiekany czosnek. Dodajemy kurki i smażymy je do zrumienienia. Ricottę i parmezan umieszczamy w misce, dodajemy natkę i mieszamy. Dodajemy kurki z czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem – farsz powinien być zdecydowany w smaku. Ze środka kwiatów wyrywamy pręciki i nadziewamy farszem każdy z nich. Składamy końce płatków. Naczynie do zapiekania skrapiamy oliwa, układamy nadziane kwiaty i polewamy reszta oliwy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 25 minut. Wyjmujemy z pieca i posypujemy solą i pieprzem. Od razu podajemy.

 

30 thoughts on “Kwiaty cukinii nadziewane kurkami, ricottą i parmezanem. Fragment…

  1. Nigdy nie jadłam kwiatów cukinii i bardzo mnie ciekawi czy by mi smakowały.

  2. Wow, nigdy nie jedliśmy a zapowiada się naprawdę pysznie 🙂

  3. moja mama je robiła, w cieście naleśnikowym, na słodko. Taka wersja brzmi pysznie:)

    • Lena, tak, na słodko i ja znam je z dzieciństwa. U mnie był to podwieczorek…
      Teraz robię głównie na słono.

  4. Uwielbiam kwiaty cukinii w każdej możliwej wersji.
    Pysznie u Ciebie nadziane!

  5. Pychota! nic dodać nic ująć. Takie danie mogłabym jeść codziennie 🙂

  6. Bardzo ciekawa propozycja:) w przyplywie checi i czasu z wielka przyjemnoscia bym zrobila 😉 dziekuje za pomysl;) pozdrawiam 🙂

  7. o matko! kwiaty z kurkami 😀 to dopiero musi być pyszne!

  8. Cukinię uwielbiam, ale kwiatów jeszcze nigdy nie próbowałam! Na pewno całość jest przepyszna 🙂

  9. wyglądają przepięknie, tak że aż ślinka cieknie 😉

  10. nigdy nie jadłam tych kwiatów – gdzie mogę je zakupić ? z checia przetetuje przepis 🙂

  11. 🙂 brzmi bardzo zachęcająco 🙂

  12. Ale pysznie wygląda to danie 🙂

  13. Kwiatów cukinii chyba jeszcze nie jadłam, ale skoro tak je zachwalasz, to będę musiała spróbować!

    • Karola,
      kwiaty cukinii dla mnie są absolutnie pyszne!
      Nauczyłam się je jeść dawno temu we Włoszech. Tam je się je naturalnie.
      Polecam Ci spróbować. Mam nadzieję,że będą Ci smakowały.

  14. Wyglądają obłędnie ❤ przepis zapisany 🙂

  15. Wyobrażasz sobie Kochana, że ja kwiatów cukinii też jeszcze nie jadłam! Szok 🙂

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.