Krem z cukinii i kalafiora. Słoneczna zupa na sierpniowy obiad

 

Letnia zupa to wspaniały bukiet warzywnych smaków. Lubię łączyć je w jedną smakowitą całość. Cukinia z kalafiorem tworzą fantastyczną parę. Jeszcze kilka dodatków i mamy wyborny sierpniowy posiłek.

1 zielona cukinia średniej wielkości, bez dużych pestek
3 – 4 róże kalafiora
1 duży ziemniak
1 szalotka
świeży tymianek i oregano
2 – 3 ząbki czosnku
oliwa EV
szczypta peperoncino
sól i pieprz
500 ml bulionu warzywnego, najlepiej domowego
grzanki czosnkowe do podania

 

 

W garnku z grubym dnem podsmaż na oliwie posiekane czosnek, szalotkę i peperoncino. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, cukinię, kalafior i zioła. Podsmaż wszystko razem przez kilka minut często mieszając. Wlej gorący bulion i gotuj aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj na jednolity krem, dopraw solą i pieprzem.
Podawaj polany oliwą, z ziołami i grzankami.

 

10 thoughts on “Krem z cukinii i kalafiora. Słoneczna zupa na sierpniowy obiad

  1. Kocham tego rodzaju zupy-kremy, mogłabym je jeść każdego dnia!

  2. Ach te letnie smaki. Uwielbiam. Twój przepis brzmi apetycznie, a to, co widać na zdjęciu sprawia, że już bym skosztowała.

  3. Słoneczna zupa mniam 🙂

  4. z samej cukini robiłam, bardzo dobry ten krem. Z kalafiorem chętnie sprobuje.

  5. Uwielbiam takie zupy krem, z grzankami to pełnia szczęścia.
    Miłego weekendu.

Skomentuj Kamila Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *