Letnia zupa to wspaniały bukiet warzywnych smaków. Lubię łączyć je w jedną smakowitą całość. Cukinia z kalafiorem tworzą fantastyczną parę. Jeszcze kilka dodatków i mamy wyborny sierpniowy posiłek.
1 zielona cukinia średniej wielkości, bez dużych pestek
3 – 4 róże kalafiora
1 duży ziemniak
1 szalotka
świeży tymianek i oregano
2 – 3 ząbki czosnku
oliwa EV
szczypta peperoncino
sól i pieprz
500 ml bulionu warzywnego, najlepiej domowego
grzanki czosnkowe do podania
W garnku z grubym dnem podsmaż na oliwie posiekane czosnek, szalotkę i peperoncino. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, cukinię, kalafior i zioła. Podsmaż wszystko razem przez kilka minut często mieszając. Wlej gorący bulion i gotuj aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj na jednolity krem, dopraw solą i pieprzem.
Podawaj polany oliwą, z ziołami i grzankami.
Kocham tego rodzaju zupy-kremy, mogłabym je jeść każdego dnia!
Miye, nic nie stoi na przeszkodzie. Zupy są idealnym posiłkiem.
Ach te letnie smaki. Uwielbiam. Twój przepis brzmi apetycznie, a to, co widać na zdjęciu sprawia, że już bym skosztowała.
Aneta, w takim razie ugotuj tę zupę. Warto.
Słoneczna zupa mniam 🙂
Kamila, mniam mniam.
z samej cukini robiłam, bardzo dobry ten krem. Z kalafiorem chętnie sprobuje.
Beato, spróbuj tę wersję zupy.
Uwielbiam takie zupy krem, z grzankami to pełnia szczęścia.
Miłego weekendu.
Martyna, o tak, to jest doskonały zestaw.