Jajka z za’atarem i cytryną. Wielkanocna inspiracja

 

Te pyszne jajka podawałam już kilka razy na śniadanie. Są wyjątkowo smakowite i oryginalne. Na pewno warto zainspirować się przepisem i może podać je na wielkanocne śniadanie?

Przepis pochodzi z książki Palestyna Sami Tamimi i Tary Wigley. I jest wspomnieniem dzieciństwa Samiego, kiedy to jego ojciec robił wszystkim dzieciom weekendowe śniadanie. I podawał te jajka z kawałkiem ciepłej pity.

Można dodać do tych jajek kostki awokado, za’atar zastąpić sumakiem, a chili ufra ulubioną papryką w płatkach. Absolutnie pyszne!

 

 

Jajka z za’atarem i cytryną według Hassana
składniki na 4 porcje
6 jajek
1 1/2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy
1 łyżka za’ataru
2 dymki
1/8 łyżeczki chili aleppo lub innej w płatkach
sól i czarny pieprz

W średnim garnku zagotuj wodę, a kiedy zawrze, włóż delikatnie jajka i gotuj 5-6 minut. Wstaw je pod strumień z zimną wodą. W tym czasie za pomocą trzepaczki wymieszaj sok cytrynowy z oliwą i za’atarem i odstaw. Jajka obierz, palcami podziel je na połówki i ułóż na półmisku. Posyp solą i pieprzem i skrop sosem z oliwą i za’atarem. Posyp szczypiorkiem i chili. Od razu podaj.

34 thoughts on “Jajka z za’atarem i cytryną. Wielkanocna inspiracja

  1. Pomysł warty wykorzystania, nie tylko na wielkanocne śniadanie. 🙂

  2. Smakowita propozycja. Na pewno spróbuję ☺️

  3. jajka nie są moim ulubionym produktem, jedna nadchodzące święta obfitują w dania z nimi w roli głównej, więc warto je trochę urozmaicić 🙂

    • Post Author Amber

      Koralina,
      jajka nie muszą być ulubionym jedzeniem. Są świetnym dodatkiem i źródłem dobrych witamin.

  4. Bardzo ciekawa ta wersja jajek , prosta, a jednak zaskakująca

  5. Tyle czytałam o tym zaatarze, dużo go w literaturze, ale nigdy nie próbowałam, ciekaw czy by mi podeszło i czy to coś co da się jakoś gdzieś u nas zdobyć. W powieściach dotyczących niektórych rejonów jest opisywane jako coś przepysznego, więc aż ślinka mi cieknie.

    • Post Author Amber

      Iwona, za’atar można kupić przez internet lub w sklepach ze zdrowa żywnością czy w kuchniach świata. Można też zrobić samemu, to bardzo łatwe.

  6. Jajka od szczęśliwych kur, aromatyczny za’atar i cebulka, bardzo prosto a jak pysznie.
    Miłego przedświątecznego czasu!

  7. Niby takie proste a takie nieoczywiste. Super pomysł na świąteczne jajeczka.

  8. Kolejny ciekawy pomysł na pyszne danie Koniecznie muszę wypróbować

  9. Wędrówki po kuchni

    Jajka uwielbiam, szczególnie ugotowane własnie tak jak na zdjęciu 🙂 Już bym zjadła 🙂

  10. U nas jajka je się kazdego dnia. Moja maz nie wyobraża sobie dnia bez jajek. Mozna by żec że Wielkanoc jest codziennie 🙂 ciekawa jestem tego za’ataru i powiem ze pierwszy raz słyszę o czymś takim 🙂

    • Post Author Amber

      Aniu, u mnie też jajka są bardzo popularne. A te szczególnie Ci polecam. Za’atar to arabska przyprawa. Można ją zrobić samodzielnie.

  11. Bardzo pysznie zapowiadają się te jajka. W takiej wersji nie próbowałam, więc pora to nadrobić. Święta to doskonała okazja 🙂

  12. Musiałam sobie wygooglować cóż to za przyprawa i już wiem, że jajka by mi smakowały.

  13. Ja się czuję bardzo mocno zainspirowana. Jaja robiłam na mnóstwo sposobów, ale takiego jeszcze nie próbowałam. Pięknie i pysznie to brzmi i wygląda.

  14. Świetny pomysł! Myślę, że posmakuje to szczególnie Panom przy % 😀

  15. Lubię jajka i to nie tylko od święta.
    Są uzupełnieniem codziennej diety.
    W takiej wersji nie jadłam i bardzo chętnie wypróbuję, bo lubię różne ciekawe pomysły i zmiany. Bardzo interesujący i smaczny przepis.
    Fajne składniki, a na zdjęciu wyglądają pysznie !

  16. Ciekawy przepis,ciekawa jestem gdzie zaopatrujesz się w zaatar bo raczej nie kupisz go w przeciętnym,polskim spozywczaku. U nas to pewnie musiałabym szukać online lub w sklepie z orientalną żywnością.

    • Post Author Amber

      Viola, jajka polecam. Za’atar robię sama, to bardzo proste. Ale można go kupić w wielu sklepach, także on-line.

  17. Wędrówki po kuchni

    Bardzo smacznie zapowiada się ta wersja jajek. Lubię je pod każdą postacią więc pewnie by mi posmakowały

Pozostaw odpowiedź Edyta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.