Jajka z za’atarem i cytryną. Wielkanocna inspiracja

 

Te pyszne jajka podawałam już kilka razy na śniadanie. Są wyjątkowo smakowite i oryginalne. Na pewno warto zainspirować się przepisem i może podać je na wielkanocne śniadanie?

Przepis pochodzi z książki Palestyna Sami Tamimi i Tary Wigley. I jest wspomnieniem dzieciństwa Samiego, kiedy to jego ojciec robił wszystkim dzieciom weekendowe śniadanie. I podawał te jajka z kawałkiem ciepłej pity.

Można dodać do tych jajek kostki awokado, za’atar zastąpić sumakiem, a chili ufra ulubioną papryką w płatkach. Absolutnie pyszne!

 

 

Jajka z za’atarem i cytryną według Hassana
składniki na 4 porcje
6 jajek
1 1/2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy
1 łyżka za’ataru
2 dymki
1/8 łyżeczki chili aleppo lub innej w płatkach
sól i czarny pieprz

W średnim garnku zagotuj wodę, a kiedy zawrze, włóż delikatnie jajka i gotuj 5-6 minut. Wstaw je pod strumień z zimną wodą. W tym czasie za pomocą trzepaczki wymieszaj sok cytrynowy z oliwą i za’atarem i odstaw. Jajka obierz, palcami podziel je na połówki i ułóż na półmisku. Posyp solą i pieprzem i skrop sosem z oliwą i za’atarem. Posyp szczypiorkiem i chili. Od razu podaj.

34 thoughts on “Jajka z za’atarem i cytryną. Wielkanocna inspiracja

  1. Pomysł warty wykorzystania, nie tylko na wielkanocne śniadanie. 🙂

  2. Smakowita propozycja. Na pewno spróbuję ☺️

  3. jajka nie są moim ulubionym produktem, jedna nadchodzące święta obfitują w dania z nimi w roli głównej, więc warto je trochę urozmaicić 🙂

    • Post Author Amber

      Koralina,
      jajka nie muszą być ulubionym jedzeniem. Są świetnym dodatkiem i źródłem dobrych witamin.

  4. Bardzo ciekawa ta wersja jajek , prosta, a jednak zaskakująca

  5. Tyle czytałam o tym zaatarze, dużo go w literaturze, ale nigdy nie próbowałam, ciekaw czy by mi podeszło i czy to coś co da się jakoś gdzieś u nas zdobyć. W powieściach dotyczących niektórych rejonów jest opisywane jako coś przepysznego, więc aż ślinka mi cieknie.

    • Post Author Amber

      Iwona, za’atar można kupić przez internet lub w sklepach ze zdrowa żywnością czy w kuchniach świata. Można też zrobić samemu, to bardzo łatwe.

  6. Jajka od szczęśliwych kur, aromatyczny za’atar i cebulka, bardzo prosto a jak pysznie.
    Miłego przedświątecznego czasu!

  7. Niby takie proste a takie nieoczywiste. Super pomysł na świąteczne jajeczka.

  8. Kolejny ciekawy pomysł na pyszne danie Koniecznie muszę wypróbować

  9. Wędrówki po kuchni

    Jajka uwielbiam, szczególnie ugotowane własnie tak jak na zdjęciu 🙂 Już bym zjadła 🙂

  10. U nas jajka je się kazdego dnia. Moja maz nie wyobraża sobie dnia bez jajek. Mozna by żec że Wielkanoc jest codziennie 🙂 ciekawa jestem tego za’ataru i powiem ze pierwszy raz słyszę o czymś takim 🙂

    • Post Author Amber

      Aniu, u mnie też jajka są bardzo popularne. A te szczególnie Ci polecam. Za’atar to arabska przyprawa. Można ją zrobić samodzielnie.

  11. Bardzo pysznie zapowiadają się te jajka. W takiej wersji nie próbowałam, więc pora to nadrobić. Święta to doskonała okazja 🙂

  12. Musiałam sobie wygooglować cóż to za przyprawa i już wiem, że jajka by mi smakowały.

  13. Ja się czuję bardzo mocno zainspirowana. Jaja robiłam na mnóstwo sposobów, ale takiego jeszcze nie próbowałam. Pięknie i pysznie to brzmi i wygląda.

  14. Świetny pomysł! Myślę, że posmakuje to szczególnie Panom przy % 😀

  15. Lubię jajka i to nie tylko od święta.
    Są uzupełnieniem codziennej diety.
    W takiej wersji nie jadłam i bardzo chętnie wypróbuję, bo lubię różne ciekawe pomysły i zmiany. Bardzo interesujący i smaczny przepis.
    Fajne składniki, a na zdjęciu wyglądają pysznie !

  16. Ciekawy przepis,ciekawa jestem gdzie zaopatrujesz się w zaatar bo raczej nie kupisz go w przeciętnym,polskim spozywczaku. U nas to pewnie musiałabym szukać online lub w sklepie z orientalną żywnością.

    • Post Author Amber

      Viola, jajka polecam. Za’atar robię sama, to bardzo proste. Ale można go kupić w wielu sklepach, także on-line.

  17. Wędrówki po kuchni

    Bardzo smacznie zapowiada się ta wersja jajek. Lubię je pod każdą postacią więc pewnie by mi posmakowały

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.