Jagodowe tarty dla Niej i dla Niego. Letnie historie…

 

Jagody, jagody, jagodyyyyyyyy!!!!! Krzyczała pani siedząc na wozie, który ciągnął smutny koń…
Wszyscy na targu kupowali jagody tylko u Niej. Były świeżutkie, takie jakby dopiero co wyjechała tym wozem z lasu. Nabierała je metalowym kubkiem z dużego kosza i to było pół litra czarnych leśnych owoców. Czasami trafiły się tam listki jagodowych krzaczków.
Kupowaliśmy ich dużo, bo część zjadaliśmy już po drodze z targu do domu. Pozostałe trafiały do ciast lub bułeczek. No i do pierogów.
Języki czarne od jagodowego soku pokazywaliśmy sobie przez cały dzień. Kto miał najciemniejszy?!
Pamiętam te i inne jagodowe historie z dzieciństwa jakby to było dziś…
A dzisiaj zrobiłam tarty jagodowe. Z moim ulubionym budyniowym kremem. Pysznie przy nich wspominaliśmy nasze dziecięce jagodowe chwile.
Tarty dla Niej i dla Niego!

 

 

Tarty jagodowe z budyniowym kremem
krem
1 opakowanie budyniu śmietankowego bio
375 ml mleka ( u mnie bez laktozy)
4 łyżki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
130 g masła ekstra eko Polmlek

Budyń przygotowujemy w taki sposób jak na opakowaniu – ale dodajemy 375 ml mleka i 4 łyżki cukru. Przykrywamy go szczelnie i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. (można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce).
W misce lub w mikserze ucieramy masło ( powinno być w temperaturze pokojowej) z dodatkiem esencji waniliowej. Masa powinna być kremowa i puszysta. Wtedy stale miksując dodajemy po łyżce budyniu. Każdą kolejną porcję budyniu dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzednia porcja jest już dokładnie zmiksowana na gładką masę. Jeżeli krem okaże się za mało słodki, dodajemy cukier puder do smaku.
Krem przykrywamy i schładzamy w lodówce.

kruche ciasto
300 g mąki pszennej bio
200 g masła ekstra eko Polmlek
100 g cukru pudru
2 żółtka

Mękę przesiewamy na stolnicę, wsypujemy cukier, dodajemy zimne masło i siekamy je nożem. Dodajemy żółtka i zagniatamy szybko elastyczne ciasto. Formujemy je w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki co najmniej na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Schłodzone ciasto wałkujemy na większe koła niż średnica foremek. Wykładamy nim foremki, nadmiar ciasta odcinamy i nakłuwamy spód widelcem. Wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Usuwamy papier z fasolą i dopiekamy jeszcze 5 minut. Wyjmujemy foremki z piekarnika i studzimy.

Do wystudzonych spodów nakładamy krem budyniowy i posypujemy obficie jagodami.

Lubie też:
* ciasto z jagodami i kruszonką – klik!
* jagodniki – klik!
* jagodzianki z kruszonką – klik!
* pierogi z jagodami – klik!

26 thoughts on “Jagodowe tarty dla Niej i dla Niego. Letnie historie…

  1. Oj pysznie:-) I ja mam jagodowe wspomnienia z dzieciństwa. Do dzisiaj metalowa niebieska kaneczka kojarzy mi się ze zbiorem jagód lub poziomek. Miała chyba z pół litra, nie więcej, a mi się wydawała tak ogromna, że jej nie mogłam napełnić – bo ciągle jadłam owoce zamiast wrzucać do naczynia;-)

  2. Pyszne! Znając Twoje wpisy z serii “dla niej i dla niego” byłam ciekawa, czy będą dwie różne :).
    Ach, te wycieczki do lasu po jagody w dzieciństwie! Wracało się umorusanym, z pełnym brzuchem, a te jagody, które ocalały, oddawało babci. Robiła z nich najlepsze pierogi na świecie :).
    Uściski!

    • Post Author Amber

      Evi, dziękuję!
      Tym razem nasze smaki się spotkały w tym samym miejscu i przepis dla Niej i dla Niego jest taki sam.
      A pierogi z jagodami najlepsze na świecie robiła też moja babcia.
      Serdeczności!

  3. Kruche tarty z kremem budyniowym i owocami to moja słabość i to wielka 🙂
    Znakomite!

  4. Jagody i maliny to moje ulubione owoce 🙂 Takie tarty na pewno smakują genialnie 🙂

  5. Super przepis zapisuje do swojej książki kucharskie

  6. W letnim menu nie może zabrakać jagód. Idealne na piknik. zapisuję przepis

  7. Niewiarygodnie pyszne być muszą. zrobię takie babeczki i mam nadzieję, że mi wyjdą bo czasami babeczki nie chcą opuszczać foremek ;-P

  8. Jagody nieodmiennie kojarzą mi się z moimi pierwszymi koloniami, kiedy to mieszkaliśmy blisko lasu 🙂 Codzienne po południu pani ciągnęła nas na jagody 😉
    Te tarty są przecudne. Tylko jagody jakoś daleko 😉

  9. ależ one są cudowne! I tak się do mnie uśmiechają 😉

  10. Smacznie to wyglada 🙂 w przyszłym tygodniu mam urlop więc wypróbuję kilka przepisów 🙂 a borówki rosna w ogródku 🙂

  11. Pyszne tarty 🙂 z jagodami wręcz idealne <3 poproszę jedną 🙂

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.