Cykoria w szynce paryskiej zapiekana w sosie Mornay. Sezonowo od A do M

 

Endywia zwana cykorią, na północy Francji i Belgii jest głównym składnikiem lokalnej kuchni i symbolem regionu. Północna Francja to największy producent cykorii na świecie. Sezon na cykorię trwa od października do maja, co sprawia, że ​​jest to doskonały produkt do kulinarnych poczynań jesienią i zimą. Jej  liście są delikatne  i lekko gorzkie. Można je jeść na surowo – na przykład w sałatkach – gdzie smakują chrupko i nieco fantazyjnie. Są również pyszne gotowane, duszone lub zapiekane – tu smakują miękko, soczyście i łagodnie. Zapiekanka z cykorii i szynki jest prawdopodobnie najbardziej ulubionym sposobem na jej wykorzystanie we Francji i Belgii.

We Francji do tego przepisu używa się Jambon de Paris. Jest to chuda, gotowana szynka o łagodnym smaku, która jest sprzedawana  w każdym sklepie spożywczym i sklepie mięsnym we Francji. W Polsce nietrudno ją dostać. Jeżeli jednak nie trafisz u siebie na Jambon de Paris, użyj do tego dania plastrów szynki konserwowej.

 

 

Endives au Jambon

3 duże cykorie
1/2 łyżeczki soli
3 plastry paryskiej szynki

sos Mornay
60 g  masła
60 g mąki pszennej
500 ml 2% mleka
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
50 g tartego górskiego sera – Emmentaler lub Gruyere

Duży garnek z wodą postaw na płycie i doprowadź wodę do wrzenia. Włóż cykorie, posól i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut, aż cykoria będzie miękka. Wyciągnij cykorie i przełóż na durszlak, aby je odcedzić. Gdy cykorie przestygną, delikatnie odciśnij je nad zlewem, aby usunąć nadmiar wody. Ściśnij tak mocno, jak to możliwe, ale nie uszkodź ich. Odłóż.

Przygotuj sos Mornay. Rozpuść masło w garnku na średnim ogniu. Posyp mąką i gotuj przez 1 minutę, ciągle mieszając drewnianą łyżką, aż utworzy się gęsta pasta. Weź teraz trzepaczkę i powoli dodawaj mleko, ciągle mieszając. Doprowadź do lekkiego wrzenia i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dodaj starty ser, czarny pieprz i gałkę muszkatołową. W razie potrzeby dodaj sól i odstaw na bok.

 

 

Piekarnik nagrzej do 200 st. C . Każdą cykorię zawiń w plasterek szynki i ułóż w naczyniu do pieczenia.  Przykryj sosem Mornay i posyp czarnym pieprzem. Piecz przez 15 – 20 minut na górnej półce piekarnika. Przed podaniem pozostaw do ostygnięcia na 10 minut.

Do tego dania świetnie pasuje wino Marsala albo Solaris.

I koniecznie zajrzyj po cykoriową inspirację do Konwalii w kuchni.

26 thoughts on “Cykoria w szynce paryskiej zapiekana w sosie Mornay. Sezonowo od A do M

  1. Wygląda pysznie i wykwintnie!
    Bardzo lubię zapiekaną cykorię i chętnie przysiadłabym się do tego talerza.
    Dziękuję za cykoriowe spotkanie. 🙂

    • Post Author Amber

      Magda, dziękuję. To danie pasuje na każdy czas i stół.
      Cieszę się, że spróbujesz cykorię z tego przepisu.

  2. Bardzo lubię cykorię, zawsze jadłam ją w sałatkach.
    Świetny przepis, nigdy nie próbowałam zapiekanej.
    Koniecznie wypróbuję 🙂

  3. Wciąż nie doceniam cykorii. Raz jadłam i była tak gorzka, że już nie wróciłam do niej. Ale widząc Waszą akcję nabrałam ochoty na ponowne zapoznanie się z nią;-) Naprawdę wygląda cudownie:-)

  4. A mnie cykoria jakoś nie potrafi do siebie przekonać. Może twój przepis to zmieni.

  5. ależ to pycha wygląda!

  6. Wędrówki po kuchni

    Tym wpisem przypomniałaś mi o tym sosie. Lata temu robiłam kalafior zapiekany w sosie Mornay – to było wyśmienite. Za cykorią niestety nie przepadam

  7. Propozycja bardzo ciekawa i chętnie skorzystam z Twojego przepisu. U nas cykoria jest najczęściej składnikiem sałatek

  8. Ładnie się prezentuje, pewnie też smacznie zachęca do degustacji, jednak nie przepadam za cykorią, nie mogę się do niej przemóc.

  9. Papierowa Łowczyni

    Te danie wygląda nieziemsko i chyba też tak smakuje. Z przyjemnością zatopiłabym swe kły w tej potrawie i delektowała się nią długo. Masz cudowny talerz, który dopełnia całości.

  10. Jak widzę masz teraz fazę na cykorię i słusznie bo to przecież bardzo zdrowe warzywo. Nie jadłam nigdy zapiekanej i chyba nigdy tak w pełni nie doceniłam jej smaku,musze spróbować.

  11. Kolejny ciekawy przepis. Szczerze mówiąc, rzadko jem cykorię, nie bardzo miałam na nią pomysł. Ale ten sposób wykorzystam. Wygląda bardzo apetycznie

  12. Przyznam, że jestem pod wrażeniem. Z opisu składników wiem, że zasmakowałabym w tym daniu.

  13. Osobiście za cykorią nie przepadam, ale co jakiś czas daję jej szansę i kombinuję różne dania z cykorią w roli głównej. Może kiedyś w końcu się do niej przekonam

    • Małgorzata,
      cykorię wystarczy dobrze przygotować i już jesteś przekonana. Zapiekana smakuje inaczej niż surowa

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.