Cukiniowe placki z fetą i jogurtowym sosem. Lekko!

 

Kto pamięta rozkoszne placki z cukinii na słodko?! Uwielbiamy je i możemy je jeść o dowolnej porze dnia. Tak samo jak dzisiejsze w wytrawnej wersji – z fetą i jogurtowym sosem. Są lekkie i bardzo pyszne. Inspiriacją do ich powstania były greckie smaki, za którymi szczególnie tęsknię tego lata…Wiem, że tęskontę może utulić jedynie pobyt na greckiej ziemi, a to lekkie danie jest jedynie namiastką tamtejszej kuchni…

 

 

2 średnie cukinie
1 /2 łyżeczki soli
100 g posiekanej cebuli dymki
1/2 pęczka posiekanego kopru
1 duże jajko z wolengo wybiegu
100 g mąki pszennej bio
100 g pokruszonej greckiej fety + do podania
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
świeżo mielony pieprz
oliwa do smażenia

sos jogurtowy
200 g greckiego jogurtu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka posiekanego kopru
1 łyżka posiekanego szczypiorku + do podania
1 roztarty ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku

 

Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp solą, wymieszaj i odstaw na 15 minut aby puściła sok.

W tym czasie zrób sos jogurtowy. W naczyniu połącz wszystkie jego składniki i odstaw do lodówki.

Odciśnij cukinię z soku i przełóż ją do miski.  W osobnym naczyniu połącz wszystkie pozostałe składniki na placki i dobrze je wymieszaj. Połącz z cukinią. Na patelni rozgrzej oliwę i kładź po 1 łyżce ciasta na jeden placek. Smaż na rumiano z obu stron i odkładaj na papier kuchenny aby odsączyć tłuszcz. Rozłóż placki na talerze, posyp pokruszoną fetą, szczypiorkiem i podawaj z sosem jogurtowym.

28 thoughts on “Cukiniowe placki z fetą i jogurtowym sosem. Lekko!

  1. Uwielbiam placki z cukinii, nigdy nie wpadłam na pomysł, żeby zjeść je z sosem jogurtowym, super pomysł 🙂 Na pewno wykorzystam przy najbliższej okazji 😀
    Przecudne naczynia, zakochałam się w tej miseczce :)))
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    • Agness,
      bardzo mi miło! Tę wersję cukiniowych placków bardzo Ci polecam.
      A naczynia są sygnowane Black Doctor.
      POzdrowienia!

  2. Uwielbiam takie placuszki. Zdecydowanie wolę wersję “na ostro”
    Dodaję do nich jeszcze płatki jaglane i wtedy są jeszcze zdrowsze.

    • Aneta,
      a my lubimy obie wersje.
      Nie będę się ścigać, które są ,jeszcze zdrowsze’, robię takie jakie lubię.

  3. Świetny pomysł Aniu, bardzo dawno nie robiłam żadnych placków, więc chętnie skorzystam z przepisu

  4. Ja uwielbiam placki, z cukinii jadłam kilka razy, ale były mdłe.
    Lubię je na ostro. Lubie przyprawy, lubię pięknie podane.
    Jedzenie to poezja, nawet placków 🙂
    Super.
    Pozdrawiam Aniu 🙂

    • Irenko, dlatego trzeba je przygotować z charakterem, bo cukinia jest właśnie mdła.
      Zapraszam na moje, na pewno się nie rozczarujesz.
      Uściski!

  5. Ach te twoje pokusy, cukinie na słodko… Jeszcze nie próbowałam, ale myślę nad nimi. Nie wiem, czy i kiedy, ale kiedyś pewnie tak.

  6. Jak już Ty coś wymyślisz to człowiek od razu zastanawia się czy wszystko jest w domu, aby powtórzyć Twoje danie. no i nie mam! I co teraz?!

  7. Właśnie zapisałam sobie ten przepis. 4 ogromne cukinie byczą się pod stołem w kuchni.
    Przepis świeży i radosny, za nic mający sobie moje huśtawki nastrojów. Chwyce swoje ostatki sił i zrobię to dla moich dzieci, bo za cukinią przepadają.

  8. Oj tal, placki z cukini u nas tez sie robi 🙂 uwielbiamy je, to takie wakacyjne danie. Od czasu do czasu do cukinii lubie dodac jednego lub dwa młode ziemniaki, taki wariant też nam pasuje 🙂

  9. Uwielbiam cukinię, z chęcią skorzystam z przepisu 🙂

  10. Placuszki cudne Aniu, bardzo smaczne, a zdjęcia hipnotyzujące 🙂 na jutro obiad już mam, ale w tym tygodniu jeszcze będą 🙂 nie może być inaczej 🙂

  11. Papierowa Łowczyni

    Idealne danie na takie upały tylko te smażenie, ale da się jakoś przeżyć. Cukinia w takiej formie bardzo mi smakuje w szczególności z podanym dipem. Dziękuję za pomysł na kolejne danie 😉

    • Papierowa Łowczyni,
      wyobraź sobie, że ludzie w tropikach też smażą! A temperatury znacznie przewyższają te nasze. Kto był, ten wie.
      Smacznego!

  12. W sezonie cukiniowym bardzo często robię z nich różne placki, ale przyznam z fetą jeszcze nie robiłam. Aniu, chętnie wykorzystam ten pomysł i również zafunduję sobie namiastkę Grecji 😉

  13. To coś dla mnie 🙂 Uwielbiam cukinię i fetę, połączenie idealne dla mnie 🙂 Pysznie było.

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.