Ogórki z curry i kurkumą. Sierpień w słoiku..

 

 

Zamykasz w słoiku trochę lata? – zapytała mnie J. przez telefon. Rozmawiamy ze sobą regularnie odkąd poznałyśmy się w przedszkolu…
Trochę tak. Dotąd tylko owoce, bo na warzywa nie starczyło mi jakoś czasu
Już sierpień i czas na ogórki. Pamiętasz jak chodziłyśmy po nie z moją babcią na targ?
Pewnie. Uwielbiałam te poranne wyprawy na stragany. Wtedy bez probelmu kupowało się prawdziwe warzywa i owoce. O chemii mówiło się jedynie z temacie stonki ziemniaczanej…
A moja babcia nieustannie negcjowała ceny z rolnikami. Ha ha!
Miała do tego dar. Miałyśmy stać obok i się nie ozdywać, a ty wstydziłaś się tego Jej targowania.
Bo babcia upajała się każdą wynegocjowaną złotówką, trwało to dla mnie za długo i wprawiało mnie w zakłopotanie.
Ale ogórki już w tym roku robiłaś?
Trochę i mam nowy dobry przepis. Najpierw go sprawdziłam. Chcesz?
Jak sprawdziłaś to tak. Przyślij mi, bo jutro pojadę po mam nadzieję prawdziwe ogórki.

 

 

2 kg świeżych średnich ogórków ze skórą
3 średnie cebule
2 łyżki soli do przetworów ( bez jodu)

zalewa
1, 5 szklanki cukru
1,5 szklanki wody
1, 5 szklanki octu jabłkowego
1 łyżka curry
1/2 łyżki kurkumy
1 łyżka gorczycy
1/2 łyżeczki płatków chili
5 pokruszonych liści laurowych
1 szklanka posiekanego suszonego kopru

Ogórki dokładnie umyj, odsącz na sicie i pokrój w grube koreczki. Przełóż do miski. Cebulę pokrój w piórka i dodaj do ogórków. Wsyp sól i wymieszaj. Przykryj miskę ścierką kuchenną i odstaw na 3 godziny.

W tym czasie zrób zalewę. Do garnka wlej wodę, ocet i wsyp cukier. Postaw na średnim ogniu i zagotuj. Mieszaj, aby cukier się rozpuści i dodaj wszystkie przyprawy. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Słoiki i nakrętki wyparz. Ogórki nakładaj do słoików razem z sokiem, który puściły i zalewaj zalewą z dodatkiem przypraw. Zakręć słoiki i zostaw do następnego dnia. Pasteryzuj je w garnku z wodą 5 minut i zostaw do ostygnięcia.

18 thoughts on “Ogórki z curry i kurkumą. Sierpień w słoiku..

  1. W domu rodzinnym robiliśmy ogórki z kurkumą i były obłędne! Muszę spróbować z curry 🙂

  2. Lubię curry, więc z chęcią spróbuję zrobić takie ogórki.

  3. Nie ma nic lepszego niż zimą do obiadu takie słoiczki 😀

  4. Lubię kurkumę i curry. Ogórków z tymi przyprawami nigdy nie jadłam.
    Świetny przepis.Przyjadę z kuferkiem i zabiorę parę słoiczków.
    Ogórki w słoiczkach uwielbiam zimą i zawsze biorę od Mamy, teraz wypróbuje od Ciebie 🙂
    Pozdrawiam!

  5. Świetny przepis Aniu. Nasze zapasy ogórków na zimę przygotowanych wg . Twoich wskazówek już zrobione

  6. Piękne wspomnienie. Lubię ogóteczki, ale w gótach mi się nie udaje ich wychodować, ale chyba trochę kupię u rolnika.

  7. Uwielbiam ogórki z curry! Odkryłam ten smak w zeszłym roku i nastawiłam z 10 słoików z tym specjałem. Stanowczo zbyt szybko znikły 🙂 Ale takich z dodatkiem kurkumy to nie robiłam – spróbuję w tym roku.

    Przetwory to super sprawa – są tanie, zdrowe, smaczne <3

    • Dana, w takim razie spróbuj moją wersję z curry i kurkumą.
      Te przyprawy są bardzo zdrowe i świetnie smakują z ogórkami.

  8. Bardzo fajne połączenie smaków. Super przepis 🙂 Musze je zrobić. Pozdrawiam M

  9. Czy w tym przepisie nie powinno być soli w zalewie?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.