Clafoutis z jabłkami, lodami i winem. Francuski podwieczorek

 

Clafoutis to tradycyjna kuchnia francuska i jeden z najprostszych deserów wywodzących się z Francji. W oryginalnej wersji dodawane są do niego czereśnie. Ale stał się tak popularny na całym świecie, że doczekał się wersji z wiśniami, malinami, brzoskwiniami a nawet porzeczkami… A ja dorzucam do tego ‘ogródka’ jeszcze jabłka. Wystarczy naprawdę niewiele by móc przenieść się myślami do słodkich paryskich pâtisserie. Poczuć aromat pieczonego clafoutis i mocnej kawy…

 

 

Clafoutis
130 g zmielonych migdałów
15 g skrobi kukurydzianej/ mąki kukurydzianej
60 g cukru trzcinowego bio
1/2 fasoli Tonka – opcjonalnie
3 całe jajka
1 żółtko
120 g crème fraîche/gęstej śmietany
2 jabłka Grójeckie
15 g masła
porcja lub więcej ulubionych lodów do podania – u mnie rzemieślnicze serowe lody z wiśnią

Piekarnik nagrzewamy do 180 ° C z opcją góra-dół. Formę o srednicy 26 cm smarujemy masłem.
Umyte jabłka osuszamy, kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne, kroimy na palsterki – razem ze skórką.

Jajka, żółtko, cukier i crème fraîche ubijamy mikserem. Dodajemy zmielone migdały, trochę startej fasoli Tonka i skrobię kukurydzianą, mieszamy aż wszystko się połączy.
Tonka bardzo przypomina w smaku gorzkie migdały. Dodając ją podkreślimy smak migdałów.
Ciasto wlewamy do formy. Na wierzchu układamy plasterki jabłek, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 25 minut.
Uwaga: czas pieczenia zależy od każdego piekarnika. Clafoutis musi być upieczone, ale miękkie.
Podajemy z lodami, sosem owocowym lub posypane cukrem pudrem. Do clafoutis bardzo pasuje półsłodkie owocowe wino. Razem stanowią elegancki deser.

36 thoughts on “Clafoutis z jabłkami, lodami i winem. Francuski podwieczorek

  1. Nigdy o takim daniu nie słyszałam, to dla mnie nowość ! Wygląda cudnie 😀

  2. Oj, nigdy nie miałam przyjemności kosztować takiego dania, ale przepis nie wydaje się dla mnie trudny, więc pewnie wykorzystam w najbliższym czasie. Dzięki!

  3. Uwielbiam clafoutis w każdej wersji, ale z jabłkami jeszcze nie jadłam. Cudownie się prezentuje, aż chce się zjeść 🙂

  4. Papierowa Łowczyni

    Mniam, nigdy nie jadłam takiego deseru, ale już mi ślinka cieknie na sam widok zdjęcia. Mogę sobie tylko wyobrazić jak smakuje na żywo. Pychotka

    • Post Author Amber

      Papierowa Łowczyni,
      dziękuję. Naprawdę warto upiec ten pyszny deser.
      Polecam nawet na śniadanie!

  5. Świetny pomysł na deser. Na pewno chętnie wykorzystam. W dodatku wszyscy w rodzinie kochamy jabłka 😀

  6. Clafoutis jadłam na słono z kozim serem przede wszystkim we Francji, delikatny, pyszny wypiek. trochę mnie zastanowiła ta fasola Tonka, gdzie nigdzie piszą, że jest trująca… Oczywiście nie całkiem, ale w dużych ilościach, a ja się nie znam. nie wiem. Ciekawe skąd bierzesz to cudo?

    • Post Author Amber

      Iwona,
      clafoutis to przede wszystkim deser na słodko. Z koizm serem to już wariacja.
      Tonkę powszechnie stosuje się do słodkich deserów i ciast. Nie słyszałam, żeby ktos się nią otruł…
      Dostałam ją od Brata – mieszka na stałe we Francji. Ale bez problemu można ją kupić w Polsce.

  7. Zjem z obrazka 😀 Aniu – wygląda pysznie 🙂 Świetny pomysł! Pozdrawiam

  8. O Clafoutis , z wiśniami uwielbiam z jabłkami nie jadłam ,a prezentuje się przepysznie

  9. Uwielbiam clafoutis, i smakuje mi z każdym owocem 🙂
    Mniam!

  10. O tak Pyszka !Znam ten deser zrobiłam go kiedyś z wiśniami. Można wyjadać łyżką bezpośrednio z formy. Wypróbuję Twój przepis koniecznie koniecznie!

    • Post Author Amber

      Kasiu, prawda, że pyszności?!
      Cieszę się, że lubisz, ale chyba każdy clafoutis lubi.
      Koniecznie zrób z jabłkami!

  11. To musi być pyszne icjka nic jedna cześć ciała urywać 🙂 narobilas mi ochoty tym deserkiem i mimo że dziś już się zacukrzyłamto bym to zjadla nawet teraz 🙂

    • Post Author Amber

      Aniu,
      oj warto go zrobić, a potem będziesz wracała do calfoutis z różnymi owocami.
      Pozdrawiam Cię.

  12. Jadłam tylko z czereśniami, a chętnie bym spróbowała z innymi. Twój z jabłkami bardzo mi pasuje, mniam. Chętnie przygotuję go.

  13. Aniu, jak przeczytałam nazwę to pomyślałam sobie “nie ogarnę”, a tu taka miła niespodzianka – łatwe do przygotowania, a mimo to taka “wyższa półka”. Deserek wygląda obłędnie, chętnie go przyrządzę 🙂 fajnie, ze masz opcję drukowania przepisów 🙂

    • Post Author Amber

      Justyna,
      to klasyka, a więc nie skomplikowane, a wyjątkowe…
      Cieszę się, że zrobisz. Pyszny jest!
      Tak, można drukować, to ułatwienie.
      Pozdrowienia.

  14. Hmm…. Ciekawe 😉

  15. Wróciłam po Twój przepis Aniu. Będę dzisiaj robić 🙂

  16. Szalenie to pięknie wygląda, i pewnie równie fajnie smakuje

  17. No i znowu coś, o czym nie słyszałam – fasola Tonka. Aniu, jesteś dla mnie prawdziwą skarbnicą wiedzy i inspiracji.
    A deserem machnę sobie w weekend, tylko bez fasolki 😉

    • Post Author Amber

      Małgorzata,
      dziękuję . Tonkę kupisz online. Warto spróbować.
      A clafoutis to deser uniwersalny – pasuje do każdej pory dnia!

  18. Ojejejejejej!!
    Jakie pyszności.
    Najpierw zjem zdjęcie 🙂
    Potem zrobię ten deser i wypije wino.
    Rewelacja!-)))))

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.