Szparagi pieczone z łososiem. Majowe porządki…

 

Dzień od rana mieliśmy pracowity. Uprzątnęliśmy resztę naszego kawałka ogrodu i patrzyliśmy z zadowoleniem na nasze dzieło. Padliśmy potem na tarasową kanapę i J. otworzył zaraz butelkę rieslinga. Pogoda ustaliła się na tyle, że mogliśmy podziwiać majową grę kolorów i słońca.
W kuchni piekły się przygotowane w międzyczasie szparagi i smakowity łosoś. Zjedliśmy więc nieśpiesznie majowy obiad popijając resztą wybornego wina. Majowe porządki uważamy za bardzo udane!

 

Szparagi pieczone z łososiem

2 dzwonka łososia jurajskiego
1 cm świeżego imbiru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy EV

Rybę myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Imbir drobno siekamy i rozcieramy w moździerzu – nacieramy nim łososia. Polewamy cytrynowym sokiem i oliwą. Zostawiamy na 30 minut. Po 15 minutach przewracamy na drugą stronę.

500 g zielonych szparagów
4 łyżki oliwy EV
2 ząbki czosnku
wędzona sól

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Formę do pieczenia wykładamy papierem do wypieków. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce ( wykorzystamy je do bulionu warzywnego). Układamy w formie, polewamy oliwą i posypujemy solą. Czosnek rozgniatamy i dodajemy do szparagów. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 15 minut.

Rozgrzewamy patelnię, kładziemy na niej kawałki łososia i wlewamy marynatę. Obsmażamy rybę z obu stron po 2 minuty. Wyjmujemy formę ze szparagami, układamy obok nich łososia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy kolejne 5 minut.

do podania
gałązki kopru
posiekany szczypiorek
wędzona sól
pieprz
grzanki

Wyjmujemy formę z piekarnika. Posypujemy danie szczypiorkiem, koprem, solą i pieprzem. Od razu podajemy na stół z dodatkiem grzanek.

Jeżeli mamy ochotę na wino, to pamietajmy, że szparagi lubią dobre białe. Do tego dania idealnie pasuje przyjemny riesling z Nahe – Schäfer-Fröhlich Riesling, 2018.

24 thoughts on “Szparagi pieczone z łososiem. Majowe porządki…

  1. ach, jakie to pyszne!

  2. Ale narobiłaś mi smaka! Uwielbiam łososia i uwielbiam szparagi więc to połączenie idealne 🙂

  3. Jakie pyszne zestawienie, po majowych porządkach to dopiero jest apetyt.
    Mniam!

    • Post Author Amber

      Kamila,
      o tak, potrzeba dobrego jedzenia to jest natychmiastowa potrzeba.
      Po majowych porząkach zwłaszcza. Dziękuję!

  4. Kocham ryby, kocham szparagi i marzy mi się dzień z takim zakończeniem.
    Pychota wyziera z każdego kąta.
    Cudowny przepis!
    Pozdrawiam-)))

  5. Super, szukałam jakiegoś przepisu na szparagi ostatnio i oto jest 🙂

  6. A ja szparagi do tej pory łączyłam z boczkiem, ale nie próbowałam jeszcze z rybą, świetny pomysł do spróbowania

  7. Pysznie wygląda, szparagi słynne, choć ja pomimo wieku jakoś nie jadłam.

  8. Takiego połączenia nie próbowałem. Ja zawsze szparagi i kurczak lub szynka…

  9. Aniu pyszne danie 🙂 U nas łosoś ze szparagami tym razem weszły do lazanii. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  10. Ryby i szparagi – samo zdrowie 🙂 Bardzo apetyczna i zachęcająca propozycja. Chętnie skorzystam z przepisu i dziękuję za inspirację!

  11. Mmmm, wyglądają pysznie! Ale szczerze, bardziej niż szparagów, zazdroszczę tego wina i spokojnego odpoczynku w ogrodzie!

    • Post Author Amber

      Marta,
      wino można kupić przecież… A odpoczynek zrealizować nie tylko w ogrodzie.
      Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.