Chłodnik z pieczonych buraków z jogurtem

 

Ten chłodnik jest cudownie smaczny, orzeźwiający i piękny kolorystycznie. Młode buraki dają cudowną słodycz, a kremowy jogurt jedwabistość. Każda kolejna łyżka tej aksamitnej zupy wprawia w zachwyt. Trudno przestać ją jeść.

5-6 młodych buraków
250 g tłustego jogurtu naturalnego
1 -2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku

do podania  świeży koper/ szczypiorek/ za’atar/ gomasio

 

***

 

Odetnij liście od buraków – możesz wykorzystać je do zupy warzywnej. Buraki umyj, osusz i zawiń w papier do pieczenia. Połóż na blasze i upiecz do miękkości w piekarniku. Wyjmij, ostudź i zdejmij skórę.
Zmiksuj w blenderze na gładki krem. Dodaj jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz. Wstaw do lodówki na 30 minut. Podawaj posypany  świeżym koprem/ szczypiorkiem/ za’atarem/ gomasio.

Do miksowania buraków użyłam Nutri blender Kohersen®.  
Współpraca z Kohersen

14 thoughts on “Chłodnik z pieczonych buraków z jogurtem

  1. Wędrowki po kuchni

    Danie idealne na letnie, ciepłe dni. U mnie na razie 15 stopni i cały tydzień leje 🙁

  2. Na taki chłodnik mogłabym się skusić w tym okresie.

  3. chciałabym przekonać moje dzieci do jedzenia chłodnika

  4. ależ ten chłodnik musi być pyszny

  5. Uwielbiam chłodniki, ale takiego jeszcze nie próbowałam.

Skomentuj Pojedztam Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.