Chleb składany w lipcowej Piekarni

 

Świetny chleb z delikatną chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem. Przyznam, że po przeczytaniu opisu formowania chleba miałam lekki mętlik w głowie, ale film wszystko rozjaśnił, a chleb naprawdę jest prosty i bardzo przyjemny do przygotowania. Kiedy wyciągnęłam dwa bochenki z piekarnika, w najgorętszą niedzielę lipca w Warszawie, jeden zaraz gdzieś przepadł, zanim zrobiłam masło czosnkowo-ziołowe…

A jak u Was? Niecierpliwie czekam na Wasze chleby!

 

 

Falzbrot. Składany chrupiący chleb
przepis z bloga marcelpaa.com

ciasto główne
350 g wody (ciepła 20-25 stopni)
170 g zakwasu (jeśli nie masz zakwasu, użyj 5 g drożdży)
60 g mąki pszennej pełnoziarnistej – dodałam chlebową
440 g białej mąki (mąka pszenna typ 550)
12 g soli (jeśli nie masz zakwasu, użyj tylko 10 g soli)

Zagniataj zakwas z mąką i wodą w robocie kuchennym na niskich obrotach przez 4-5 minut.
PO tym czasie dodaj sól, zwiększ prędkość wyrabiania i wyrabiaj ciasto przez około 20 minut.
Następnie ciasto przełóż do lekko natłuszczonej miski, przykryj ściereczką do ciasta (folią fermentacyjną) i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
W międzyczasie rozciągnij i złóż ciasto raz – aby to zrobić, podciągnij lekko jedną stronę ciasta i umieść ciasto na przeciwległej krawędzi miski.
Następnie ponownie przykryj ciasto i włóż do lodówki na 12 godzin lub na noc.

Po czasie wyrastania wyjmij ciasto z lodówki, rozciągnij i złóż po raz ostatni, a następnie pozwól mu zaaklimatyzować się w temperaturze pokojowej przez około 2 godziny.
Następnie ostrożnie wyłóż ciasto na posypany mąką blat i podziel na dwie równe części.
Następnie delikatnie dociśnij kawałki ciasta, aby się lekko zaokrągliły.
Odwróć kawałek ciasta (gładka strona jest teraz na dole) i odciśnij cztery boki wałkiem do ciasta i rozwałkuj/wyciągnij na zewnątrz.
Wytnij małe trójkąty na czterech klapach i posmaruj wewnętrzne szwy klapek odrobiną wody, a zewnętrzne krawędzie odrobiną oleju.
Następnie wywierć palcem otwór w środku kawałka ciasta i wciągnij wypustki w ten otwór, aby utworzyć kwadratowe „paczki”.
Wciśnij końce ciasta dobrze w otwór ciasta, uformuj małą kulkę z resztą ciasta i umieść ją w przypuszczalnym otworze.
Wytnij pasek papieru do pieczenia nieco większy niż rozmiar kawałka ciasta i połóż na nim kawałek ciasta.
To samo zrób z drugim kawałkiem ciasta.
Następnie chleby obficie oprósz białą mąką i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 40-50 minut.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik z płytą do pieczenia w dolnej połowie piekarnika do 250 stopni góra/dół z parą lub naczyniem z wodą na dnie.

 

 

Po wyrośnięciu ciasta nakłuj ostrym nożem kawałki ciasta wokół kuli ciasta pośrodku i wykonaj dwa nacięcia biegnące od środka na zewnątrz do klap.
Połóż bochenki na blachę do pieczenia w piekarniku.
Zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz chleb przez 20 minut.
Po 20 minutach otwórz na krótko drzwi piekarnika, aby para mogła się wydostać, a następnie piecz chleb przez kolejne 30-35 minut, aż będzie chrupiący. ( piekłam 25 minut)

Falzbrot na blogach:

Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne

20 thoughts on “Chleb składany w lipcowej Piekarni

  1. Wspaniały chlebek z chrupiącą skórką i miękkim miękiszem. Wymaga podstawowych umiejętności artystycznych 🙂 Dziękuję za lipcowy przepis i już nie mogę doczekać się sierpnia …

  2. Piękny Aniu bochenek Ci wyrósł! Dziękuję za wspólny czas 🙂

  3. Na chleb z mięciutkim środkiem skuszę się z prawdziwą przyjemnością.

  4. Śliczny.
    Niestety znów nie udało mi się dołączyć, więc pozostaje mi tylko podziwiać wasze bochenki i nadrobić pieczenie w najbliższym czasie.
    Pozdrowienia!

  5. Wspaniały chlebek w lipcowej piekarni. I cieszę się, że dołączyłam choć obawiałam się pogody.

  6. Na taki puszysty chleb skuszę się z prawdziwą przyjemnością.

  7. Trochę zabawy z tym pieczeniem, ale efekt powala. Kiedyś muszę spróbować.

  8. Wygląda smakowicie. Lubimy jeść świeży chlebek, my z masełkiem ziołowym, ale dzieciaki to po prostu sam – bez niczego.

  9. Piękny domowy bochenek i ciekawa technika składania. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.