Chleb pszenno – orkiszowy z kurkumą i maślanką , na zakwasie. Marcowa Piekarnia (3/2024)

 

Bardzo wdzięczny w przygotowaniu chleb. Bezproblemowa praca z ciastem i świetny smak. Następnym razem dodam dwa owoce kurkumy więcej.
Chleb kroiłam jeszcze niezupełnie ostudzony, bo niedzielne śniadanie nie mogło czekać.
Jedliśmy go z masłem awokadowym ( przepis TUTAJ) i lekko ciepły chleb bardzo do niego pasował.
A jak Wasze bochenki?

 

 

Chleb pszenno – orkiszowy  z kurkumą i maślanką
przepis z bloga Leśny Zakątek z moimi zmianami

Zaczyn  (wieczór, dzień przed pieczeniem chleba)
30 g startera z lodówki
200 g włoskiej mąki pszennej Cucoa
180 g wody

Wymieszaj składniki, przykryj i pozostaw na 12-14 godzin w temperaturze  pokojowej. Zaczyn jest gotowy do użycia, jeśli wyrośnie i będzie miał lekkie wgłębienie na środku.
Zakwas powinien być aktywny, dokarmiony.

Ciasto właściwe
cały zaczyn
350 g mąki orkiszowej typ 550
150 g maślanki
3 ,owoce’ kurkumy
10 g soli

Składniki wymieszaj i wyrób do dobrego połączenia ( zrobiłam to w misie miksera na 1. prędkości). W trakcie wyrabiania dodaj obraną i drobno pokrojoną kurkumę ( lub 1 łyżeczkę kurkumy w proszku). Ciasto jest dość przyjemne w wyrabianiu, dość stabilne i niezbyt ścisłe. Wyrobione ciasto zostaw w misie przykryte ściereczką na 90 minut. W trakcie tego czasu złóż ciasto 2 razy – składałam po 45 minutach i po 90.   Uformuj bochenek i włóż do koszyka do ostatecznego wyrośnięcia. Ciasto rosło w piekarniku z włączoną żarówką  2 godziny. Piecz z parą w 240 st. C 15 minut. Następnie 20 minut w temp.220 st. C bz pary.

 

 

Chleb na blogach:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu

18 thoughts on “Chleb pszenno – orkiszowy z kurkumą i maślanką , na zakwasie. Marcowa Piekarnia (3/2024)

  1. Marcowa piekarnia jest lekka, łatwa, przyjemna i pyszna.
    Super pomysł na pieczenie tego chleba, pozdrawiam 🙂

  2. Aniu przepiękny bochenek ! Dziękuję za tę propozycję. Chleb bardzo udany i wyśmienity. Do tego bardzo energetyczny kolor. Wspólne wypiekanie to dzielenie się dobrą energią. Pozdrawiam serdecznie 🙂

    https://akacjowyblog.blogspot.com/2024/03/chleb-orkiszowo-zytni-na-zakwasie-z.html

    • Post Author Amber

      Małgosiu, takie miłe słowa bardzo mnie cieszą.
      Dziękuję, że w marcu mogłyśmy się spotkać w naszej Piekarni. To daje świetną energię.

  3. Śliczny bochen.
    Moje ciasto było trochę luźne, więc zapakowałam je do foremki.
    Dziękuję za wspólny czas i pozdrawiam ciepło.:)

  4. czerwonafilizanka

    Taki chlebek własnej roboty podobno najlepszy, ja bym chciała kiedyś spróbować takiego domowego wypieku

  5. Z tego przepisu uformowałaś piękny bochenek, oryginał Ci nie dorównuje.
    Cudo!

  6. Wędrowki po kuchni

    Piękny bochen! Domowe pieczywo nie ma sobie równych i ten zapach unoszący się w domu…

  7. Pięknie wypieczony, mnie zainteresowało masło z awokado.

  8. Toksyczna Kosmetyczka

    Przyznam, że wygląda naprawdę obłędnie, więc może się w końcu skuszę

  9. Swego czasu bardzo lubiłam jeść bułki orkiszowe, są naprawdę zachwycające.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.