Masło z awokado. Nie musi być nudnie…

 

Moje niedawne odkrycie. Pyszne masło, ciekawe w smaku, świetne do domowego pieczywa, jajek i serów. Wspaniale komponuje się z warzywnymi dodatkami, krakersami, fantastyczne do grzanek i zapiekanych kanapek.
Dodaje lekkości i świeżości. Na przedwiośniu sprawdzi się szczególnie.

I wersja

1 dojrzałe ekologiczne awokado ( kupuję z Sycylii)
1/2 kostki najlepszego masła w temperaturze pokojowej
1/2 łyżki soku z limonki lub ekologicznej cytryny
szczypta soli morskiej

Do kielicha blendera przełóż miękkie masło. Obierz awokado ze skóry i wyjmij pestkę – włóż do blendera. Wlej sok i wsyp sól. Miksuj na gładką masę. Przełóż do pojemnika i od razu jedz z czym lubisz.

* masło przygotuj tuż przed posiłkiem. Nie przechowuj w lodówce, ponieważ awokado ściemnieje.

 

 

II wersja
Do składników podanych wyżej dodaj 2 posiekane ząbki ekologicznego czosnku i zmiksuj.

16 thoughts on “Masło z awokado. Nie musi być nudnie…

  1. czerwonafilizanka

    Masło i limonka to ciekawe zaskakujące połączenie. Masło z avokado napewno ciekawy dodtek

  2. To brzmi niesamowicie! Masło z awokado brzmi jak pyszna alternatywa do tradycyjnych masłowych dodatków. Wydaje się być wszechstronne, idealne zarówno do słodkich, jak i słonych potraw. A przepis jest na dodatek bardzo prosty! Dzięki za udostępnienie, na pewno spróbuję!

  3. Uwielbiam to masełko 🙂 Ja jeszcze dodaję odrobinę czosnku, po prostu nie mogę się oprzeć 😉 Ze świeżym, chrupiącym chlebem smakuje obłędnie 🙂

  4. Nigdy nie robiłam, a w sumie jestem ciekawa jego smaku.

  5. Bardzo lubię tę wersję masełka szczególnie z dodatkiem czosnku. potrafi rozweselić niejeden pochmurny dzień i to co nie pozostaje bez znaczenia, dodaje dużo energii!

  6. Wspaniały dodatek do wszystkiego, mniam!

  7. Wędrowki po kuchni

    Prosta propozycja na fajny dodatek do wielu przekąsek. Osobiście nie przepadam za awokado 🙂

    • Post Author Amber

      Wędrowki po kuchni,
      bardzo dobra propozycja dla Ciebie, skoro nie przepadasz za awokado. Zrobi Ci dobrą robotę i zjesz z wielkim smakiem.

  8. Awokado jest bardzo zdrowe i przez to staram się je jeść dosyć często. Niedawno miałam konsultację z dietetykiem, który potwierdził, że warto je włączyć do naszej codziennej diety, jeśli chcemy lepiej o siebie zadbać,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.