Chleb jogurtowy na zaczynie w majowej Piekarni

 

Pyszny i bezproblemowy chleb, idealny dla początkujących i dla tych, którzy nie mogą jeść żytniej mąki.  Mięciutki, z chrupiącą skórką i zachowujący świeżość.  Chleb pasuje do wszystkiego. Z przyjemnością jedliśmy go na niedzielne śniadanie. Warto upiec i cieszyć się domowym pieczywem.

 

 

Chleb jogurtowy na zaczynie
przepis  Zorra

zaczyn ( przygotować dzień wcześniej)

100 g mąki pszennej typ 550 – wykorzystałam włoską mąkę 00
50 gramów wody
0,5 g świeżych drożdży

ciasto właściwe

zaczyn
210 gramów wody
5 g świeżych drożdży
125 g zwykłego jogurtu greckiego
500 g mąki pszennej typ 550 – u mnie włoska mąka 00
11 gramów soli

Wymieszaj wszystkie składniki ciasta poprzedniego wieczoru i pozostaw na noc do wyrośnięcia w niezbyt ciepłym miejscu.
Następnego dnia do miski miksera włóż zaczyn i wodę, świeże drożdże i jogurt i wymieszaj.
Dodaj mąkę i ugniataj na najniższym ustawieniu przez 4 minuty.
Dodaj sól i wyrabiaj przez kolejne 6 minut na obrotach 1. Konsystencja ciasta jest miękka, ale nie klei się.
Ciasto przykryj i pozostaw do wyrośnięcia przez 90 minut, po 45 minutach rozciągnij i raz złóż.
Uformuj bochenek w podłużny kształt i umieść szwem do dołu w koszu do rozrostu i pozostaw do wyrośnięcia na 60 minut.
Rozgrzej piekarnik i blachę do 240°C.
Ostrożnie wyłóż ciasto z kosza i włóż do rozgrzanego piekarnika. Spryskaj ścianki piekarnika wodą. Piecz przez 15 minut, otwierając na krótko drzwiczki piekarnika, aby ulotniła się para. Zmniejsz temperaturę do 210°C i piecz przez 25 minut. Niech chleb ostygnie na ruszcie.

  • na czas pieczenia wstawiłam na dno piekarnika naczynie z wodą

Chleb jogurtowy na blogach:
Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne

16 thoughts on “Chleb jogurtowy na zaczynie w majowej Piekarni

  1. Ten chleb jest wspaniały i bardzo szybko znika, dziękuję że wybrałaś go do majowej piekarni! Wspaniale piec do razem 🙂

  2. Mieliśmy pyszne śniadanie 🙂 Bardzo przyjemnie się z nim pracowało, potwierdzam:-) Dzięki za pomysł i do kolejnego razu.

  3. Pyszny i bezproblemowy chleb na drożdżach, dziękuję 🙂
    Twój ma cudowną skórkę Aniu.
    Miło było znowu razem piec.
    Mój chleb https://www.mojemaleczarowanie.pl/2022/05/chleb-jogurtowy-na-zaczynie.html

  4. Smaczny, szybki i tak, jak piszesz… bezproblemowy chleb. Pięknie zarumieniła się skórka w Twoim bochenku.

  5. Aniu wspaniały chleb! Dziękuję za wspaniały przepis i wspólne wypiekanie. Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Post Author Amber

      Małgosiu, jak się cieszę, że majowe spotkanie było takie pyszne. Ten chleb okazał się idealny na maj.

  6. Piękny bochen i smakowity miękisz i kolejny wspaniały przepis – bardzo dziękuję.

  7. Thank you for choosing my bread! You mastered it!

  8. Wygląda bosko!
    Spędziłam weekend poza domem i niestety nie udało mi się do was dołączyć.
    Ale nadrobię na pewno.

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.