Czekolada do picia na gorąco. Jak ją przygotować?

 

Gorąca czekolada to wyśmienity napój o każdej porze roku, a także doskonała przekąska. Idealnie smakuje na śniadanie, deser czy jako podwieczorek. W zależności od tego, jaką czekoladę wybierzemy – gorzką czy mleczną, otrzymamy napój o różnym stopniu słodkości. Jeżeli wzbogacimy czekoladę o ulubione dodatki, może być ona zastrzykiem energii na cały dzień. Którą czekoladę lubisz najbardziej – klasyczną, z kawą czy wegańską ?

Jak przygotować klasyczną gorącą czekoladę?
Przepis na dwie porcje
200 ml mleka 3,2 %
100 ml śmietanki 30 %
100 g gorzkiej czekolady do picia

Mleko i śmietankę wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Dodajemy miazgę kakaową i ciągle mieszając, doprowadzamy do ponownego zagotowania. Gotujemy ok. 1 minutę, ciągle mieszając. Gęsty napój przelewamy do kubka lub do specjalnych filiżanek do czekolady. Można udekorować go bitą śmietaną i szczyptą czekolady w proszku.

 

 

Pitna czekolada z kawą
To wersja dla kawoszy.
200 ml mleka 3,2 %
100 ml śmietanki 30%
1 laska wanilii
100 g ciemnej czekolady do picia
2 porcje espresso np. Lavazza Espresso Barista Perfetto

Mleko i śmietankę zagotowujemy z laską wanilii. Dodajemy miazgę kakaową i espresso. Gotujemy razem 1 minutę. Rozlewamy do filiżanek.

Gorąca czekolada z przyprawami korzennymi
300 ml mleka 3,2 %
100 g bio czekolady mlecznej
1 łyżeczka cynamonu
2 gwiazdki anyżu
szczypta chili – opcjonalnie

Mleko gotujemy z cynamonem i anyżem. Dodajemy czekoladę mleczną i zagotowujemy, mieszając, az płyn zgęstnieje. Przelewamy do kubków i ewentualnie posypujemy chili.

Pitna czekolada dla wegan
300 ml napoju roślinnego – kokosowego, owsianego, migdałowego
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki cukru kokosowego

Mleko dokładnie mieszamy z kakao, aby nie było grudek. Dodajemy cukier kokosowy i gotujemy 1 minutę.

Każdy przepis można wzbogacić dodatkami: miętą, likierem, płatkami migdałów, słodkimi pierniczkami, słonymi precelkami lub piankami Marsmallow.

Wpis powstał we współpracy ze sklepem Venosa.pl, w którym znajdziesz wyśmienite kawy, herbaty, czekolady, miody, słodkości i wiele innych produktów najwyższej jakości.

12 thoughts on “Czekolada do picia na gorąco. Jak ją przygotować?

  1. Na tę pierwszą propozycję chętnie się skuszę. Fajnie, że podajesz kilka opcji.

  2. mniammm aż chciałoby się spróbowac

  3. Fajna sprawa, Szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Plus kocyk i dobra książka do kompletu.

    • Post Author Amber

      Retromoderna, czekolada dla mnie nie tylko jesienią i zimą. Uwielbiam na śniadanie lub podwieczorek o każdej porze roku.

  4. oj taka czekoladka to sama rozkosz smaku, zapachu a co za tym idzie duszy, Wspaniałe na chłodny wieczór

    • Post Author Amber

      czerwonafiliżanka, dla mnie na każdy czas. Filiżanka czekolady jest cudownym napojem o poranku.

  5. Taka czekoladowa kawa z rana brzmi jak marzenie. Na pewno ją sobie przygotuje i to będzie fantastyczny początek dnia.

  6. Uwielbiam czekoladę pod każdą postacią 🙂 i o każdej porze dnia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.