Bakłażany z fenkułem piklowane i marynowane. Wege święta

 

Wigilię i święta spędzają z nami także wegetarianie i weganie. Zawsze przygotowuję dla nich coś nowego. W tym roku będzie to pasztet dyniowy z kaszą jaglaną – klik! i te pyszne bakłażany z fenkułem, piklowane i marynowane. Zrobiłam kilka słoików, bo są doskonałe. Taki słoik może być też świetnym prezentem.

 

 

przepis Basi Kłosińskiej i Flavii Borawskiej

300 g bakłażana
50 g kopru włoskiego
( u mnie dwa bakłażany pasiaste i jeden fenkuł )

marynata octowa
2 szklanki octu z białego wina
2 szklanki wody
1 łyżka soli morskiej
po 2 łyżeczki : kolendra, gorczyca, czarny pieprz, chili, cynamon, koper włoski, goździki, ziele angielskie
3 listki laurowe

marynata z oliwy
1 szklanka oliwy EV
1-2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki
3-5 gałązek natki pietruszki
300 g bakłażana
50 g kopru włoskiego

 

 

Przygotuj słoiki, umyj je dokładnie i wysusz. Wstaw otwarte do piekarnika na 100 st. C na 15 minut.
Przygotuj marynatę z oliwy – wymieszaj oliwę z czosnkiem i pietruszką. Pokrój bakłażany i fenkuł na plasterki.
Przygotuj marynatę octową – w rondelku wymieszaj składniki i zagotuj. Gdy marynata zacznie wrzeć, umieść plastry warzyw i gotuj 3-4 minuty, a gdy wyjdą na powierzchnie, dociśnij je do dołu.
Wyjmij je łyżką cedzakową i od razu włóż do marynaty z oliwy, wymieszaj. Przełóż do słoików i delikatnie dociśnij, wlej pozostałą oliwę na wierzch, zakręć pokrywkę.
Wstaw na 60 minut do piekarnika na 100 st. c, aby zapasteryzować. Bakłażany najlepiej smakują po kilku dniach. Możesz je przechowywać przez parę miesięcy.

* Przyprawy, które użyłam w przepisie, pochodzą ze sklepu Kuchnie świata

20 thoughts on “Bakłażany z fenkułem piklowane i marynowane. Wege święta

  1. Taki prezent , to bym chętnie dostała, nie znam tego przepisu, ale lubię próbować nowości 🙂

    • krystynabozena, mam nadzieję, że ktoś Ci to zrobi, jeżeli podasz mu przepis. Ale możesz też podarować sobie sama taki prezent.

  2. Wędrowki po kuchni

    Wege nie jestem, ale skusiłabym się na spróbowanie, choc za fenkułem nie przepadam

    • Wędrówki po…, ten przepis jest dla każdego. Nie musisz być wege. Fenkuł traci swój charakterystyczny smak.

  3. Nigdy nie robiłam bakłażana w ten sposób, więc będzie okazja by to zmienić.

  4. Strasznie mnie zaciekawił ten przepis. Bakłażany w takim wydaniu muszą być interesujące w smaku. Chętnie przygarnęłabym słoiczek,

  5. Bardzo lubię marynaty z bakłażana. Z fenkułem go jeszcze nie łączyłam. Jeszcze 😉

  6. jeden z najlepszych prezentów jakie widziałam! fantastyczna sprawa! Uwielbiam prezenty jedzeniowe! ten pomysł jest genialny!

  7. Ciekawy świąteczny przepis. Chyba sobie sprawię takie, ale nie świątecznie, a noworocznie.

  8. Myślę że takim prezentem można sprawić wyjątkową niespodziankę. dzięki za inspirację.

  9. Nigdy nie próbowałam, więc nie wiem, czy to moje smaki. Musiałabym przekonać się na własnym podniebieniu 🙂

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.