Baingan Bharta. Bakłażanowa pasta z Pendżabu w Sezonowo od A do M!

 

Baingan Bharta to pieczony na ogniu bakłażan, gotowany z przyprawami, imbirem i pomidorami. Istnieją różne sposoby na  bharta z bakłażana, ale zrobiony według tej receptury najczęściej można znaleźć w indyjskich restauracjach. To Baingan Bharta z Pendżabu.

Najważniejszą rzeczą, aby uzyskać prawdziwy smak punjabi banigan bharta , to pieczenie bakłażana nad płomieniem, aby uzyskać dymny aromat przypalając jego skórkę. Można uzyskać ten efekt, opalając bakłażanowy owoc nad gazem. Kto nie ma gazu, piecze bakłażana w piekarniku.

Bakłażanową pastę z Pendżabu podaje się z plackami roti lub parathą – płaskim chlebkiem indyjskim.

 

 

Przepis z mojego ulubionego bloga o kuchniach Indii – Cook with Manal!

1 bakłażan – około 550 g
3 ząbki czosnku

1,5 łyżki stołowej oleju roślinnego
4 duże ząbki czosnku posiekane
1 cm imbiru posiekanego
1 zielone chili posiekane ( lub do smaku)
1 średnia czerwona cebula posiekana
2 średnie pomidory pokrojone
1/2 łyżeczki czerwonego chili w proszku (lub do smaku)
1 łyżeczka kolendry w proszku
3/4 łyżeczki soli ( lub do smaku)
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

Opłucz bakłażana i osusz. Posmaruj go odrobiną oleju. Następnie za pomocą noża zrób kilka szczelin w bakłażanie i włóż w nie 3 ząbki czosnku. Umieść bakłażana bezpośrednio nad ogniem i piecz,trzymając go w kuchennych szczypcach i często obracając nad ogniem przez około 10-12 minut, aż do całkowitego upieczenia. Jeżeli nie masz takiej możliwości, upiecz go w piekarniku.
Aby sprawdzić, czy bakłażan jet upieczony, włóż nóż do bakłażana – powinien łatwo wchodzić. Za pomocą szczypiec włóż go do torby papierowej i czekaj aż ostygnie. Potem usuń skórę. Miąższ bakłażana włóż do miski, dodaj  pieczony razem z bakłażanem czosnek i rozdrobnij wszystko za pomocą widelca.
Patelnię postaw na średnim ogniu, wlej olej, i kiedy będzie gorący, dodaj posiekany surowy czosnek, imbir i zielone chili. Smaż, aż zaczną zmieniać kolor, około 2 minuty. Następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż przez 2-3 minuty, aż zmiękną. Dodaj pokrojone pomidory i wymieszaj. Gotuj przez około 5 minut, aż wszystkie składniki będą bardzo miękkie. Dodaj wtedy pieczony bakłażan wraz z pieczonym czosnkiem i dobrze wymieszaj.
Dodaj czerwone chili w proszku i wymieszaj. Dodaj również kolendrę w proszku i sól, połącz z pozostałymi składnikami. Gotuj bhartę przez kolejne 5 minut na małym ogniu, często mieszając. Dodaj posiekaną świeżą kolendrę i wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia.
Podawaj Baingan Bharta na gorąco ze świeżymi roti lub parathą.

Wpadajcie na bakłażany do Konwalii w kuchni! To w niej narodził się pomysł na bakłażanowe spotkanie.

22 thoughts on “Baingan Bharta. Bakłażanowa pasta z Pendżabu w Sezonowo od A do M!

  1. Kocham wszelkie bakłażanowe pasty, ale takiej jeszcze nie robiłam.
    Jutro na pewno będzie u mnie na talerzu.
    Zapowiada się niezwykle pysznie!
    Dziękuję za bakłażanowe spotkanie. 🙂

  2. dla mnie coś nowego, wygląda pysznie!

  3. Nigdy nie miałam okazji czegoś tak wspaniałego skosztować. To musi być rewelacja!

  4. Właśnie się objadlam ziemniakami z ogniska i tak sobie czytam co napisałaś i myślę że to musi smakować świetnie

  5. A wiesz, że mam właśnie bakłażana, który został zakupiony bez żadnego konkretnego planu …. trzeba brać się do dzieła

  6. Bakłażan to jedno z moich ulubionych warzyw, a już na pewno jest na podium tych najpiękniejszych do jedzenia 😉 Takiej pasty jeszcze nie jadłam, a zapowiada się obłędnie aromatycznie! Pycha!

  7. Oj jakie pychotki
    Ja u Ciebie Aniu mogłabym się stołować

  8. Uwielbiam bakłażany i zapewne niebawem skuszę się na Twoją propozycję. Wygląda megaapetycznie 🙂

  9. Zachwyca mnie ta bakłażanowa pasta! Zjadłabym teraz, Mniam!

  10. A ja jeszcze nigdy nie robiłam pasty z bakłażana! Muszę koniecznie spróbować :*

  11. The easiest way to make lentils is to boil the lentils and take them out in a bowl, add a spoon of our amazing Dal (Kwik Food)to it, to make it taste amazing.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.