Brioche na zakwasie. Brioche au Levain. World Bread Day 2019!

 

Już po raz czternasty! Zorra organizuje Światowy Dzień Chleba i zaprasza domowe Piekarki i Piekarzy z całego świata na wspólne święto!
Z wielką radością uczestniczę w tym wielkim wypiekaniu i dzielę się magią wspólnego chleba. Wyobrażam sobie, jak mój przepis wędruje w różne zakątki Ziemi i może ktoś piecze taki sam chleb.
Tak jak napisała Zorra – Chwili, w której wyjmujesz świeżo upieczony bochenek z piekarnika, nie da się porównać do niczego innego!

 

 

Brioche na zakwasie pszennym / Brioche au Levain

Brioche piekłam na 100% zakwasie pszennym, który wyhodowałam z mąki typ 500 o zawartości białka 12%.
Do ciasta użyłam mąki Manitoba typ 420.

500 g Manitoby
160 g zakwasu pszennego o nawodnieniu 100% ( plus 3 g świeżych drożdży, jeżeli zakwas jest niedostatecznie aktywny)
4 jajka średniej wielkości
370 g masła
70 g tłustego mleka
50 g cukru
10 g soli morskiej

1 jajko do posmarowania ciasta
masło do wysmarowania formy
mąka do podsypania blatu

Wymieszaj wszystkie składniki z wyjątkiem masła i odstaw ciasto na godzinę. Rozciągaj ciasto i składaj 3 razy co 30 minut. Zrób ‚test szyby’.
Wyjmij masło z lodówki na pół godziny przed wmieszaniem go w ciasto i pokrój na kawałki.
Dodawaj kawałki masła i zagniataj je w ciasto dopiero wtedy, kiedy poprzedni kawałek całkowicie wymiesza się z ciastem( możesz zagniatać ciasto za pomocą robota kuchennego). Uformuj z ciasta kulę, włóż do miski, przykryj je i zostaw do fermentowania w cieple ( 25 st. C), aż zwiększy swoją objętość o 30-50%. Wstaw ciasto do lodówki na 24 godziny. Wyjmij ciasto na lekko posypany mąką blat i podziel je na 8 kawałków mniej więcej równej wielkości. Uformuj kawałki ciasta w kule. Obficie nasmaruj masłem formę do pieczenia i ułóż kule ciasta obok siebie. Formę z ciastem włóż do plastikowej torby i pozwól mu rosnąć w cieple ( 25 st. C) , aż podwoi swoją objętość. Piekarnik rozgrzej do 215 st. C. Jajko ubij widelcem i posmaruj nim wierzch wyrośniętej brioche.
Piecz przez 50 – 60 minut – przez 40 minut w 215 st. C, potem obniż temperaturę do 200 st. lub przykryj brioche papierem do pieczenia, aby się nie przypaliła i dokończ pieczenie.
Wyjmij ciasto z formy i umieść na kratce do wystygnięcia.

30 thoughts on “Brioche na zakwasie. Brioche au Levain. World Bread Day 2019!

  1. Jaka dostojna ta chałka , prawdziwie świąteczna

  2. Aniu czy Ty sobie wyobrażasz że mi chleb na zakwasie nie wychodzi. Ja jestem tym typem co nie umie zrobić zakwasu 🙂 ojciec piekarz, chleb robi najlepszy na świecie a ja córka piekarza i zakwasu zrobić nie umiem 🙂 🙂 piekne wygląda Twój chlebek ale nawet nie będę sobie nim głowy zawrala bo i tak mi nie wyjdzie 🙂

  3. WSPANIAŁA !!! tak smakowicie wyglądającej chałki dawno nie widziałem i już wpisuję do kalendarza.

    • Guciu,
      bardzo Ci dziękuję! I miło mi,że chcesz ją upiec.
      Moja uwaga – ta brioche wymaga długich czasów fermentowania. Poza tym im dłużej wyrasta, tym jest delikatniejsza i po prostu urocza.

  4. Wygląda cudnie, ale na zakwasie? Nigdy bym na to nie wpadła. Mam własny już ponad roczny zakwas, piekę chleb, ale brioszka? Muszę spróbować.

  5. Zawsze podziwiam osoby, które potrafią upiec chleb. Mi niestety nie wychodzi. Ten Twój wygląda tak apetycznie, że pewnie jeszcze ciepły jadłabym z masłem pychotka

    • Papierowa Łowczyni, dawno temu też tak mówiłam.
      Potem zaczęłam chlebową przygodę i teraz wiem już o wiele więcej i piekę.
      Dziękuję!

  6. Ależ Ci pięknie wyszedł ten”chlebek”. Smaka mi narobiłaś, a ja nie umiem rozpracować zakwasu. Nie wiem czy mam za mało cierpliwości, czy czegoś niedopilnowuję. Muszę jeszcze spróbować, bo mi ślinka leci tak pięknie wygląda u Ciebie.

    • Aniu< bardzo dziękuję. Istotnie zakwas trzeba wyhodować bez pośpiechu i potem go odpowiednio prowadzić. Ale to nic trudnego, kiedy opanuje się kilka czynności. Satysfakcja z własnego chleba nieoceniona!

  7. Wspaniały wypiek na świętowanie!
    Chałka jest IDEALNA!

  8. Podziwiam osoby, które robią chleby i gotują, bo ja niestety w kuchni się gubię. Zdecydowanie nie mój teren, no chyba, że chodzi o zjedzenie

  9. Wspaniała brioszka, pożeram z ekranu monitora 🙂 Cudownie jest świętować w Twoim towarzystwie , pozdrawiam M

  10. Wspaniała! Puszysta jak piórko!
    Pozdrowienia 🙂

  11. Od samego patrzenia ma się ochotę zjeść 😉 Ta brioszka byłaby idealna dla mojego syna , bo wydaje się być puszysta i lekka , a on takie uwielbia

  12. Uwielbiam takie domowe pieczywo 🙂

  13. Prezentuje sie mega! Jestem na etapie eksperymentów wypiekowych 🙂 Ostatnio zrobiłam bułeczki teraz czas na chlebek, a przepis bardzo mi odpowiada, bo może podołam temu wyzwaniu 🙂

  14. Natychmiast zakochałem się w tym brioche! Dziękujemy za udział w Światowym Dniu Chleba!

  15. Piękny wypiek, Gratuluję tak wspaniałego efektu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.