Awokado… Kremowy sos z jalapeño. Sezonowo od A do M

 

Awokado. Niezwykły owoc albo warzywo…Bardzo je lubię, ale jadam coraz rzadziej. Wybieram świadomie to co jem, a  uprawa awokado jest niestety dosyć ekspansywna dla środowiska, a poza tym droga, jaką musi ono przebyć zanim dotrze do Warszawy, to niezwykle długi łańcuch transportu i długi ślad węglowy…Zdaję sobie sprawę, że sama planety nie uratuję, ale wybierając mniej, niż więcej mogę wybierać etycznie i  dorzucać cegiełkę odpowiedzialności do działań chroniących środowisko. Przyznam, że nie zawsze mi się to udaje, ale ten kierunek uważam za właściwy.

Dzisiaj  z Konwaliami w kuchni  podajemy awokado na dwa blogi. Częstujmy się!

 

 

Ten sos  z awokado jest uniwersalny. Idealny do tacos , do kurczaka, ryb, jajek lub jako dip.
1 dojrzałe awokado Hass
1/2 pęczka kolendry
1/2 średniej białej cebuli,  drobno posiekanej
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
sok z 1 limonki
1/2  jalapeño bez pestek, drobno posiekane
1/2 łyżeczki soli morskiej w płatkach

Składniki  wkładam do moździerza  i ucieram na dość gładki sos. Nie staram się, aby wszystko idealnie się utarło, bo lubię wyczuwać małe kawałeczki składników. Jeżeli  chcę mieć bardziej jednolity sos, miksuję wszystko w blenderze.

Mój śniadaniowy talerz z awokado
Na talerz wykładam porcję sosu i posypuję płatkami wędzonej słodkiej papryki, obok plasterki wędzonego na zimno łososia z Atlantyku i plasterki awokado. Polewam całość oliwą, posypuję szczypiorkiem, listkami kolendry i pieprzem.

12 thoughts on “Awokado… Kremowy sos z jalapeño. Sezonowo od A do M

  1. Dlatego ja wybieram awokado z europejskich i ekologicznych hodowli.
    Twój śniadaniowy talerz jest niesamowicie apetyczny!
    Sos robię podobny i bardzo go lubię. 🙂
    Dziękuję za pyszne spotkanie!

    • Magda, ja też korzystam z sycylijskich upraw, choć najbardziej smakują mi izraelskie awokado…
      Ale jednak mam opory co do wpływu uprawy awokado na środowisko. Ekologiczne, nie ekologiczne – tak samo je degradują.
      Pozdrawiam!

  2. ten kolor, coś cudownego, dodaje energii i wiosennej radości!

  3. Oj tak kolorek piękny, aż chce się jeść :))

  4. Moja siostra ma to szczęście, że u niej avocado rośnie w ogródku i całą rodzinką zajadają się nim każdego dnia 😀
    Bardzo lubię takie pasty, z kolendrą jeszcze nie jadłam i bardzo chętnie wypróbuję Twój przepis. Pasta brzmi i wygląda przepysznie 🙂
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    • Agness,
      wspaniale jest mieć awokado w ogródku! Korzystam z takiej możliwości, kiedy tylko wyjadę na południe.
      Cieszę się, że wypróbujesz mój przepis.
      Uściski!

  5. Bardzo lubię awokado, choć nie jem często. Śniadanie obłędne, ślinka cieknie.

  6. ojej jakie soczyste kolory tego sosu , ja też należę do wielbicieli awokado

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.