Pasta e Vino! Spaghetti z groszkiem, sardelami, piniami i pomidorkami cherry…

DSC_0173-001
 

 

Dzisiaj razem z Sylwią z bloga Wino i oliwa, czyli nasze toskańskie smaki  rozpoczynamy wspólny kulinarny projekt Pasta e Vino!
Moja miłość do makaronu jest tak samo dojrzała, jak miłość do chleba.
Kocham ten rytuał powstawania makaronu od mąki do gotowego dania.
A Sylwia z Rodziną od kilku lat mieszka w Toskanii.
Gotuje dania kuchni włoskiej i toskańskiej.
Z Sylwią spotkałyśmy się ,w sieci’ kiedy szukałam Polaków mieszkających w Toskanii.
Tegoroczne wakacje spędzimy właśnie pod toskańskim niebem i planujemy z Sylwią wspólne gotowanie tam na miejscu.
Tymczasem będziemy każda w swojej kuchni robić makarony i delektować się nimi w towarzystwie dobrego wina i Bliskich, Przyjaciół, Znajomych.
Zapraszamy na nasze blogi!

 

DSC_0170
 

Spaghetti quadri

150g mąki pszennej
150g semoliny ( mąki z pszenicy durum)
3 jajka
10g soli

Z mąki usypać górkę, wsypać sól, do środka wybić jajka i zagnieść elastyczne ciasto.
Oiwnąć je w folię i zostawić na blacie na 30 minut.
Wałkować placki, posypywać każdy mąką i zwijać w rulony.
Kroić nożem cienkie paski ciasta.Potem je rozwinąć.
Gotować al dente w osolonym wrzątku.

 

 

DSC_0184-003
 

 

Przepis na danie ze spaghetti znalazła Sylwia.
Jest proste i pyszne!
Dodatek sardeli idealnie podkreśla wszystkie smaki.
Sardele po włosku to alici lub acciughe.
W Polsce używamy najczęściej francuskiej nazwy anchois.
Używam sardeli solonych, z których po wyjęciu ze słoika usuwam nadmiar soli.

Spaghetti z groszkiem, sardelami, pomidorkami cherry i piniami

320g spaghetti
200g mrożonego groszku
200g pomidorków cherry
30g orzeszków piniowych
20g pecorino romano
4 filety anchois z oleju
2/3  pęczka pietruszki
ząbek czosnku
oliwa EVO
czarny pieprz
sól
1. Wstawić wodę na makaron, osolić, dodać makaron i gotować.
2. Na patelnię wlać 4-5 łyżek oliwy, dodać obrany i lekko zgnieciony ząbek
czosnku, zezłocić
3. Wyjąć czosnek, dodać zamrożony groszek. Gotować na minimalnym ogniu przez
5 minut.
3. Dodać pomidorki przekrojone na pół, posolić lekko, zwiększyć ognień i
gotować 5 minut.
4. Dodać orzeszki, posiekane rybki, zmniejszyć ognień i gotować 2-3 minuty.
5. Makaron odcedzić, dodać na patelnię z sosem, dorzucić posiekaną natkę,
wymieszać.
6. Wyłożyć na talerze, posypać obficie czarnym pieprzem z młynka i płatkami
sera.

Do tego dania proponujemy białe wino toskańskie ze szczepów Sauvignon Blanc i Chardonnay.
To lekkie, świeże wino, o przyjemnym owocowym bukiecie, które doskonale komponuje się z daniami rybnymi.

44 thoughts on “Pasta e Vino! Spaghetti z groszkiem, sardelami, piniami i pomidorkami cherry…

  1. Na makaron zawsze mówię – tak! Pyszna wersja!

  2. Domowy makaron kojarzy mi się od zawsze ze wspomnieniem z wczesnego dzieciństwa. Babcia, mąka i wszystkie możliwe stoły i szafy obłożone prześcieradłami i suszący się makaron. Muszę wreszcie się zebrać i zrobić. Twoje zdjęcia przemówiły do mnie 🙂

    • Post Author Amber

      Agnieszko, mam takie same wspomnienia…
      Cudne to były czasy.
      Dzisiaj mało kto robi makaron w domu.
      Wszyscy zasłaniają się brakiem czasu. Ehhhh….
      Pozdrowienia!

  3. Pyszne, a jak jeszcze by zjeść je w Toskanii, to już nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba. Pokosztuję Waszej propozycji i przeniosę się tam choć na chwilkę…:-)

  4. Kocham takie dania! Makaron mi się chyba nigdy nie znudzi w kuchni 🙂 Pysznie wygląda, a za sam projekt dziewczyny trzymam kciuki!

  5. Aniu, jakie kolory! Wspaniałe danie i cudowna znajomość z Sylwią! Pozdrawiam wiosennie!

  6. Jak zwykle zachwyca mnie Twój makaron, zresztą już tytuł tego wpisu pobudził wyobraźnię i przeniósł mnie w te miejsca gdzie magnolia i forsycja już kwieciem obsypana cała, gdzie wino przepyszne i najwspanialsze zapachy. Tyle dobrego się dzieje na tym Twoim talerzu! Lecę zaintrygowana zerknąć co upichciła Sylwia.
    Nie miałam pojęcia, ze po Włosku sardele mają tak inną nazwę. Serdeczności!

    • Post Author Amber

      Aga,
      to bardzo miłe, co piszesz!
      Szczęśliwie u nas wiosna na progu, bo mocno tęsknię za kolorami i słońcem.
      Makaron to magia , podobnie jak domowy chleb.
      Pozdrowienia!

  7. Domowy makaron, świetnie składniki… obłęd… mmm…

  8. Wielce obiecujaca zapowiedź pomysłów kulinarnych w projekcie PASTA E VINO! Czekam na inne przepisy na blogach i zachwycam się Twoją propozycją, genialne danie,

    • Post Author Amber

      Bożenko,
      miło mi, również w imieniu Sylwii.
      To danie polecam, kwintesencja prostoty i smaku.
      Pozdrawiam Cię.

  9. Aniu fenomenalne danie …. bardzo mi się podoba Wasz cykl, będę go śledzić:) … a wakacji w Toskanii leciutko zazdroszczę … to moje wielkie i jak na razie niespełnione marzenie:)

    • Post Author Amber

      Jolu,
      bardzo Ci dziękuję.
      Zapraszamy serdecznie na makarony na nasze blogi.
      A marzenia się spełniają, naprawdę!

  10. Przeróżne kluski robię często ale makaronu nigdy i chyba czas spróbować

  11. Bardzo podoba mi się Wasz projekt i będę mu kibicować 🙂 Makaron świetny, bardzo w moim guście. Zauważyłam również śliczne nowe logo bloga 🙂

    • Post Author Amber

      Zuziu,
      dziękujemy i zapraszamy.
      Może coś z nami czasami ugotujesz?
      Polecam ten przepis.
      Nagłówek jest dziełem wyjątkowej Artystki.

  12. na sama myśl zgłodniałam… uwielbiam domowe pasty!

  13. mniam! Te zdjęcia sprawiają, że leci mi ślinka!

  14. Zapowiada się pyszny i zdrowy obiad 🙂

  15. Ale pyszny makaron i w takim pysznym towarzystwie. Mniam!

    • Post Author Amber

      Magdalena,
      do dobrego jedzenia dobre towarzystwo jest konieczne!
      Pozdrowienia.

  16. Danie, które zjadłabym z prawdziwą przyjemnością 🙂

  17. Takim obiadkiem to ja nie pogardzę.

  18. Aniu pyszna pasta 🙂 ja makaronów sama jeszcze nie robiłam, zbieram się do tego z lekkim przerażeniem. Czekam na kolejne makaronowe propozycje 😀

    • Post Author Amber

      Łucjo,
      makaron to najprostsza rzecz do zrobienia.
      Jakże miła i pyszna!

  19. Jaka ciekawa pasta 🙂

  20. Mistrzowski, proszę ja Ciebie:)

  21. Świetne połączenie smaków! 😀

  22. Już nie mogę się doczekać relacji z Toskanii!!! I nic nie dorówna takiemu domowemu makaronowi, szczególnie z takimi pysznymi dodatkami 🙂

    • Post Author Amber

      Dorota,
      Toskania dopiero w sierpniu…
      Tymczasem jest jej przedsmak.
      Makaron domowy najlepszy!

Comments are closed.