Młode ziemniaki, bób i kurki. Sezonowo od A do M

 

,, Ale teraz było lato. Obudziły ją ptaki. Jak one śpiewają! Rzucają się na poranek niczym tłum małych chórzystów na lukrowany placek. (…)
Okno było teraz otwarte;nie można zaprzeczyć, że śpiewały. Po trawniku bardzo uprzejmie skakał drozd, z dzioba zwisał mu loczek różowej gumy. (…)
Pomiędzy ukosami korzeni rozbłysnął kwiat. Pękałą błonka za błonką. Kwiat pobłyskiwał miękkim, pełgającym światełkiem pod warstewką aksamitu; Wypełniał światłem oczodoły. I cała wewnętrzna ciemność stawała się salą pachnącą liściem, pachnącą ziemią, wypełniona żółtym światłem. Za kwiatem rosło drzewo; trawa, kwiat i drzewo stanowiły jedność.(
…) ”
Wirginia Woolf – Między aktami

 

 

Danie powstało spontanicznie, kiedy Magda z Konwaliowej kuchni uświadomiła mi, że to ona tym razem wybiera temat naszego sezonowego gotowania. Połączenie młodych ziemniaków i kurek z ogrodowymi ziołami wydało mi się intuicyjnie doskonałe i tak też smakowało. Zajrzyjmy do Konwalii w kuchni i poczęstujmy się inną wersją młodych ziemniaków.

 

Młode ziemniaki, bób i kurki
10 małych ziemniaków
200 g bobu
100 g kurek
garść liści ziół: lubczyk, estragon, mięta, cząber, szałwia
1 szalotka
1 ząbek czosnku
2 łyżki klarowanego masła
wędzona sól Maldon w płatkach
świeżo mielony pieprz

Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy w osolonym wrzątku około 2o minut. Bób gotujemy na parze 10 minut, studzimy pod zimną wodą i obieramy z łupin. Kurki oczyszczamy. Szalotkę i czosnek siekamy.
Na patelnię kładziemy 1 łyżkę masła, wrzucamy kurki i smażymy je 5 minut na silnym ogniu. Dodajemy szalotkę i czosnek i zmniejszmy nieco ogień. Smażymy kolejne 5 minut. Odcedzone ziemniaki przekładamy na drugą patelnię, dodajemy łyżkę masła i obsmażamy je ze wszystkich stron na rumiano. Przekładamy do kurek i bobu, mieszamy, dodajemy liście ziół i krótko razem podsmażamy. Posypujemy solą i pieprzem. Podajemy od razu.

30 thoughts on “Młode ziemniaki, bób i kurki. Sezonowo od A do M

  1. Iście letnie danie!
    Spontaniczność w kuchni bywa baaaardzo smakowita.
    Twoje ziemniaki są niezwykle kuszące.
    Dziękuję za ziemniaczany lipcowy czas!

    • Post Author Amber

      Magda,
      tak i powiem Ci, że jest jeszcze bardzo emocjonująca.
      W każdym razie danie Ci polecam.
      Do kolejnego kuchennego spotkania!

  2. Pyrowe sałatki zawsze wypadają smakowicie, tak jak i Twoja propozycja!
    Letnie pozdrowienia!

  3. Aniu do tego dania wcisnęłaś wszystko co uwielbiam jeść, młode ziemniaki , kurki(najlepsze grzyby :D) i bób 🙂

  4. Na takie danie to ja mam ochotę 🙂 Pycha 🙂

  5. typowo letnio, pysznie, zdrowo i tak szybko 🙂

  6. Powtórzę się – nieskończenie pyszna musiała być:-)

  7. Jak zwykle świetny pomysł!!! Zafiksowałam się ostatnio na bób. Hummus z bobu, wczoraj pierogi bobem, jeszcze Twój przepis wypróbuję

  8. fajny pomysł na kurki!

  9. Cudowna misa pełna smaków:) <3

  10. Dla mnie bardzo pyszne połaczenie!

  11. Cudowne danie kochana. Wszystko co lubię.

  12. Same dobrocie lata na jednym talerzu ! Cudownie wygląda to danie, idealne na ten czas 🙂

  13. Wygląda cudnie, a ciekawe jak smakuje.

  14. O Pani! Takie młode ziemniaczki to bym wciągała, aż miło popatrzeć 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.