Gruszkowy krem z gorgonzolą i czerwonym pieprzem. Sezonowo od A do M

 

dsc_0317
 

 

Potrzebuję zatrzymania.
Ten moment jest tylko mój.
Nie umiem go zdefiniować i nazwać…
Jest jak wszechświat.
Ważny jest każdy dzień.
Dzień jest jak raj.
Nieskończenie piękny i nieprzewidywalny.
Spotkanie w ogródku na kawę.
Książka pełna nowych hitorii.
Świadomość, że jestem tu na chwilę…
Że nasz świat jest pełen manipulacji…
Że łatwiej jest, kiedy poznajemy swoje potrzeby i wartości.
Między myślami kupuję parę czerwonych gruszek.
Zaczekają na gruszkowe spotkanie od A do M.
Ważne jest to, co stawiamy na stole…

 

dsc_0313
 

dsc_0319
 

Gruszkowy krem z gorgonzolą i czerwonym pieprzem

2 dojrzałe gruszki typu Klapsa
1 duży ziemniak
1 szalotka
1 łyżeczka soku z limonki
sól i bialy pieprz do smaku
1 łyżka oliwy EV
50 g gorgonzoli dolce
1 łyżeczka czerwonego pieprzu

Gruszki obieramy ze skóry, wycinamy gniazda nasienne, kroimy je na mniejsze kawałki. Ziemniak tak samo obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy szalotkę i smażymy ją 3 minuty. Dodajemy ziemniaki i smażymy razem 10 minut. Dodajemy gruszki i dusimy wolno, aż wszystkie składniki będą miękkie. Miksujemy blenderem i dodajemy sól i pieprz do smaku. Krem podgrzewamy i dolewamy sok z limonki, mieszamy.  Przekładamy go do przygotowanych naczyń, układamy kostki gorgonzoli i posypujemy ziarnami czerwonego pieprzu.

 

18 thoughts on “Gruszkowy krem z gorgonzolą i czerwonym pieprzem. Sezonowo od A do M

  1. amanda-butikzprzepisami

    Jak u Wisławy Sz. – pochwała najprostszych rzeczy 🙂 Wspaniały krem gruszkowy – bo „ważne, co stawiamy na stole” 🙂

  2. Ja też potrzebuję zatrzymania, tak jak powietrza. Szczególnie wtedy, gdy czasu jak na lekarstwo.
    Krem gruszkowy brzmi intrygująco! Idealnie pasuje do słonecznego września! Dziękuję Ci za kolejne wspólne chwile. 🙂

  3. Na taki krem jeszcze nie wpadłam, choć u mnie kremy często w domu. Połączenie smaków znam bo robię takie risotto

  4. Piekne gruszki Amber! A kremu chetnie bym sprobowala chociaz za gorgonzola nie przepadam…

    Pozdrowienia 🙂

    • Majko,
      gruszki mają w sobie coś z obrazów holenderskich mistrzów…
      Gorgonzola w tym kremie spełnia ważną rolę. Jednak polecam.

  5. Nie mogę sobie wyobrazić smaku. Intrygujące połączenie;-)

  6. Gruszka i ser to zdecydowanie zgrany duet, w kremie pysznie się muszą łączyć 🙂
    Pozdrawiam

  7. Jeśli taki krem znalazłbym w karcie restauracji natychmiast zamówiłabym. Wiec pozostaje mi wykonać podobny. Dzięki za inspiracje. To absolutnie moje smaki 🙂

    • Azgotuj,
      to dla mnie komplement!
      Dziękuję i będzie mi miło, jeżeli zrobisz ten krem w swojej kuchni.
      Pozdrowienia!

  8. Uwielbiam te Twoje nieoczywiste połączenia. Gruszki i ser pleśniowy, jak najbardziej tak, ale ziemniaka się nie spodziewałam.

    • Tofko,
      dziękuję.
      Ale jak to, ziemniaki i ser pleśniowy to jak najbardziej oczywiste!
      Podaje się tak te dwa skladniki we Francji na przykład.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.