Zupa pomidorowa z ciecierzycą, szpinakiem i oliwkami

 

Zupa pomidorowa z soczewicą jest łatwa do przygotowania zarówno w tradycyjny sposób, jak i za pomocą blendera gotującego Kohersen, który zdecydowanie ułatwia pracę w kuchni.  Zupa jest świetnym posiłkiem wegetariańskim pełnym smaków i aromatów. Ciecierzycę gotuje się w bulionie z pomidorami, marchewką, selerem, czosnkiem i przyprawami. Zupę wieńczy garść szpinaku, odrobina śmietany i pyszne oliwki.

2 łyżki stołowe oliwy
1 średnia cebula, posiekana
4 goździki roztarte na proszek
2 marchewki, pokrojone
2 łodygi selera naciowego, pokrojone
po 2 łyżeczki: tymianku, oregano, papryki wędzonej
po 1 łyżeczce soli i pieprzu
1 szklanka wypłukanej ciecierzycy
6 szklanek wywaru warzywnego
400 g pomidorów lub 1 puszka pomidorów bez skórki
garść młodego szpinaku
1/2 szklanki pokrojonych oliwek bez pestek
1/2 szklanki śmietany kremówki

* szklanka o pojemności 240 ml

 

 

Zupa przygotowana w blenderze gotującym Kohersen

Rozgrzej oliwę w średnim garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę i gotuj, aż zmięknie, około 3 minut. Dodaj do garnka czosnek, marchewki i seler i gotuj przez około 5 minut. Wymieszaj tymianek, oregano, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Dodaj ciecierzycę, bulion i pomidory i przełóż wszystko do kielicha blendera gotującego Kohersen. Ustaw zakres temperatur na 95 st. C i czas 60 minut. Zapomnij o zupie. Kiedy ekran wyświetlacza blendera się wyłączy, wyciągnij wtyczkę z gniazdka. Zdejmij pokrywę blendera, dodaj szpinak, śmietanę i oliwki. Wymieszaj łyżką i zostaw zupę w kielichu na 10 minut. Po tym czasie możesz ją serwować.

 

 

Jeżeli gotujesz zupę tradycyjnie

Rozgrzej oliwę w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę i gotuj, aż zmięknie, około 3 minut. Dodaj do garnka czosnek, marchewki i seler i gotuj przez około 5 minut. Wymieszaj tymianek, oregano, wędzoną paprykę, sól i pieprz.

Dodaj soczewicę, bulion i pomidory do garnka i zagotuj . Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj przez 30-40 minut, aż soczewica zmięknie. Dodaj szpinak, oliwki i śmietanę i mieszaj, aż szpinak zwiędnie.

Podawaj z grzankami lub dowolnym pieczywem.

14 thoughts on “Zupa pomidorowa z ciecierzycą, szpinakiem i oliwkami

  1. Wszystkie zupy pomidorowe niewątpliwie kochają moje kubki smakowe ❤

  2. Nigdy nie robiłam takiej zupy. Bedę musiała spróbować

  3. Ciekawa wersja pomidorowej i przyznam, że wygląda smakowicie. 🙂

  4. Jaka odmiana soczewicy jest w tej zupie? Przyglądam się uważnie zdjęciu i nie mogę oprzeć się wrażeniu, że widzę tam ciecierzycę.

  5. Ale świetny pomysł na przepis! Czasami mam gości wege wiec dla mnie jak znalazł wpis 🙂

  6. Bez wątpienia jest się w czym rozsmakować.

  7. Pomidorowej z takimi dodatkami jeszcze nie jadłam. Blender w kuchni dobrze mieć ją bardzo lubię robić koktajle

    • czerwonafilizanka, ta zupa na pewno Cię rozpieści smakami. Ten blender jest do wszystkiego, nie tylko do koktajli.

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.